Öte yandan, KDV Kanunu'nda binek otomobiller dışındaki diğer araçların KDV'sinin indirimini sınırlayan herhangi bir hüküm bulunmamaktadır. Dolayısıyla, işletmelere ait veya aktife dahil bulunan binek otomobili dışındaki taşıtların alımında ödenen KDV, genel esaslar çerçevesinde indirim konusu yapılabilecektir.
nin test sürüşü aracı olarak aktifine kaydettiği binek otomobiline ait yüklenilen KDV'yi indirim konusu yapması mümkün değildir.
Binek otomobili işletmeciliği ile uğraşan mükelleflerin işletme amacı dışında satın aldıkları binek otomobillerin alış belgelerinde gösterilen KDV'nin indirim konusu yapılması mümkün bulunmamaktadır.
Yazımızda belirtilen hususları şöyle özetleyebiliriz; - Binek otomobiller ve hafif ticari araçlar için ödenen KDV tutarı, 3065 Sayılı Katma Değer Vergisi Kanunu'na göre indirim konusu yapılamamaktadır.
Aracın silindir hacmine göre ÖTV tutarının arttığı göz önüne alınırsa, ciddi bir vergi avantajından söz edilmektedir. İkinci El alımlarda ise; ÖTV tutarı olmaz. KDV tutarı da, sıfır araç alımının aksine; hem gider olarak kaydedilemez, hem de KDV tutarı indirim konusu yapılamaz.
İlgili 25 soru bulundu
g) 2023 yılında satın alınan binek oto için amortisman olarak indirim konusu yapılabilecek tutar; ÖTV ve KDV hariç 500.000 TL, vergilerin maliyet bedeline eklendiği veya binek otomobilin ikinci el olarak iktisap edildiği hallerde 950.000 TL (GVK Md. 40/7, 68/4).
Öte yandan, KDV Kanunu'nda binek otomobiller dışındaki diğer araçların KDV'sinin indirimini sınırlayan herhangi bir hüküm bulunmamaktadır. Dolayısıyla, işletmelere ait veya aktife dahil bulunan binek otomobili dışındaki taşıtların alımında ödenen KDV, genel esaslar çerçevesinde indirim konusu yapılabilecektir.
Ticari araç terimi, adından da anlaşılabileceği üzere ticari amaçlara hizmet eden araçlar için kullanılıyor. Kamyon, otobüs, tır gibi araçların dahil olduğu; yük ve yolcu taşımak için kullanılan bu araçlar geniş bir iç dizayna sahip oluyor.
Hafif ticari araçların binek araç olarak değerlendirilebilmesi için şoför mahallinin arkasında koltuk veya cam bulunup bulunmadığına bakılmalıdır. Bu durumda, şoför mahallinin arkasında koltuk veya cam bulunup hem yolcu hem de yük taşıyabilen araçlar binek araç olarak sayılmaktadır.
– Kiralama faaliyetin dışında şirket adına kayıt ve tescil ettirerek işletmede kullanılan binek otomobillerinin alımında ödenen ve KDV'si indirim konusu yapılamayan araçların nihai tüketicilere veya ticari işletmelere teslimi ya da işin terk edilmesi durumunda, %1 oranında KDV hesaplanacaktır.
Örnek olarak; net satış fiyatı 475.000 TL olan bir araç için 150.000 TL ÖTV ve 72.000 TL KDV ödemek gerekir. 2023 binek araç gider kısıtlaması düzenlemesine göre araç için ödenen verginin yaklaşık 329.000 TL'lik kısmı gider olarak gösterilebilir.
“Kaç liraya araba alacağımızı sana mı soracağız” diyorsanız.
2023 Yılında 950.000 TL üzerindeki araçların vergisel bir avantajı bulunmuyor. 950.000 TL civarında bir araç alırsanız en fazla 440.000 TL tutarında KDV ve ÖTV sizin için tek seferde gider olarak kabul ediliyor.
2-) Sıfır km. binek otomobil ALIMINDA nihai tüketici, Serbest meslek kazancı, Ticari kazanç, Kurumlar vergisi mükellefi olup olmadığına bakılmaksızın %18 KDV uygulanır. 3-) 2.el binek oto ALIM VE SATIMINDA Serbest meslek kazancı, Ticari kazanç, Kurumlar vergisi mükellefi olup olmadığına bakılmaksızın %1 KDV uygulanır.
Vito Panelvan | Mercedes-Benz Hafif Ticari Araçlar.
Kararın (b) bendindeki yüzde 1 KDV oranında bir değişiklik yapılmamıştır. Buna göre 10 Temmuz 2023 tarihinden itibaren sıfır (kullanılmamış) binek otomobil satışlarında KDV oranı %20 dir. Binek otomobilin “kullanılmış” sayılabilmesi için özel tüketim vergisine tabi olmaması gereklidir.
Buna göre, ticari faaliyet kapsamındaki sıfır otomobiller ve ikinci el olup olmadığına bakılmaksızın otobüs, midibüs, minibüs, kamyon, kamyonet, tır gibi araçlar için % 18 oranında KDV hesaplanacaktır.
Yeni yönetmeliğe göre ruhsatında kamyonet olarak geçen ama arkalarında yolcu oturma koltuğu bulunan araçlar, bundan sonra vergi hesaplamalarında panel van olarak geçecek.
Trafik Sicil Kaydında ve Ruhsat Fotokopisinde “Hususi” Yazılı Olsa Bile, Araç Sahibinin Şirket Olması ve Faturanın da Şirket Adına Düzenlenmesi Nedeniyle, Bu Araç Özel Değil Ticari Araçtır.
Minibüsler ve ticari SUV'ler, bu amaçla sıkça tercih edilen hafif ticari araç tipleri olarak kullanılır. Ticari Araç Avantajları: Hafif ticari araçlar; işletmelere vergi, sigorta ve kredi imkanları gibi ticari araçlara özgü avantajlar sunabilir.
Binek otomobil, kamyon, otobüs veya motosiklet olarak sınıflandırılmayan herhangi bir araçtır.
Avrupa Birliği standartlarına göre brüt ağırlığı 3.5 ton yani 3500 kilogramı geçmeyen ticari araçlara hafif ticari araç denir. Maksimum 5 kişiye kadar yolcu taşıma kapasitesine sahip olabilen ticari araçlar hem orta büyüklükteki yük taşımacılığında hem de yolcu taşımacılığında kullanılabilir.
Hafif ticari araçlar ise brüt ağırlığı 3,5 tonu geçmeyen araçlardır. Hafif ticari araçlar kamyonet, Van (Panelvan), Minibus ve Pickup olmak üzere dört ayrı segmente ayrılır. Hafif ticari araçlar genellikle şehir içi kullanım için tercih edilir ve binek araçlara kıyasla vergi avantajından dolayı daha az maliyetlidir.
SUV araçlar ruhsatta ne olarak geçiyor? SUV araçlar, ruhsatta AF, yani çok amaçlı araç olarak görünebilir.
SUV diye bahsettiginiz araclarin hic biri arazi icin uretilmiyor sadece yukseltilmis binek araclar diyebiliriz. O yuzden dayaniklilik olarak cok farklari yoktur.
29.03.2022 tarihli 5359 Sayılı Cumhurbaşkanı Kararının 3.üncü maddesi getirilen düzenleme ile ikinci el kara taşıtı ticaretiyle iştigal eden mükelleflerce %18 KDV oranı uygulanarak satın alınan araçların teslimi ile özel matrah uygulanmak suretiyle yapılan teslimlerde KDV oranı %1 yerine %18 uygulaması getirilmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri