Savcı mütalaasında; sanığın beraatini, cezalandırılmasını yada ceza verilmesine yer olmadığı yönünde talep ve mütalaa verebilir. Savcılık mütalaası, mahkeme savcısı tarafından duruşmanın görüldüğü sırada hazır ise, duruşma sırasında mütalaa Cumhuriyet savcısı tarafından bildirilir.
Cumhuriyet savcısının CMK m.103/2'ye göre re'sen adli kontrolü veya tutuklamayı kaldırma yetkisi vardır.
Özetle; istemde bulunulan hakim veya mahkeme bu istemle bağlı değildir, gerekçesini göstermek kaydıyla talebi kabul edebileceği gibi ret de edebilir.
Bu kapsamda Cumhuriyet savcısının esas hakkındaki mütalaasını değiştirmesi, genellikle yeni delillerin ortaya çıkması veya mevcut delillerin yeterli olmaması gibi nedenlerle olabilecektir, bu durumda Cumhuriyet savcısı suçlamaları yeniden değerlendirerek farklı bir sonuca ulaşabilecektir.
-İtibarı, hakimlik-savcılığa oranla daha düşüktür. -Mesleğin ilk yıllarında işi öğrenene kadar genellikle kıdemli meslektaşlarınız tarafından sömürülürsünüz. - Hakim- savcılar gibi emrinizde katipleriniz, kalem müdürünüz yoktur. Para kazanmaya başlayana kadar her işinizi bizzat yapmanız gerekir.
İlgili 38 soru bulundu
Hiçbir organ, makam, merci veya kişi, yargı yetkisinin kullanılmasında mahkemelere ve hakimlere emir ve talimat veremez, genelge gönderemez, tavsiye ve telkinde bulunamaz. Hakimler, görevlerinde bağımsızdırlar; Anayasaya, kanuna ve hukuka uygun olarak vicdani kanaatlerine göre hüküm verirler.
(Değişik:RG-1/3/2014-28928) Cumhuriyet savcılarınca, adlî görevler ile ilgili emir ve talimatlar, kolluk birimlerinin aralarındaki işbölümü ile kolluk teşkilâtlarının görev ve yetki alanlarına göre verilir. Adlî kolluk, adlî görevlerin haricindeki hizmetlerde üstlerinin emrindedir.
Mahkeme Savcının Mütaalasına Uymak Zorunda Mıdır? Mahkeme savcının mütalaasına uymak zorunda değildir. Ceza dosyasında mahkemede görev alan Cumhuriyet Savcısı tarafından dosyaya ilişkin mütalaa bildirilir. Ancak savcılık mütalaası, nihai karar niteliğinde değildir.
Mütalaa iddianame hazırlandıktan ve konu farklı birimler tarafından araştırıldıktan sonra, savcının bu delilleri inceleyerek vermiş olduğu karardır. Savcı esas hakkındaki mütalaasını belirtirken tüm dava dosyasında ortaya çıkan delilleri ve işlenen verileri değerlendirdikten sonra mütalaasını bildirir.
Esasa ilişkin verilen mütalaa neticesinde ceza davası açılır ve kovuşturma aşamasına geçilir. Savcılık tarafından son görüş olarak verilir. Ceza yargılamasında öncelik tezin antitez ile uyuşmazlığı sonucu ortaya bir sentezin çıkarılmasıdır.
Hakim, yargı yetkisini kullanan kamu görevlileridir. Anayasa'ya göre yargılama yetkisi hakim ve savcılar eliyle kullanılır. Hakimlik bir kamu görevidir ancak kesinlikle memuriyet değildir. Hakimler kimseden emir almazlar.
Şikayet suçun işlendiği yerdeki adliyede bulunan müracaat savcılığına yapılır. Yetkili savcılık suçun işlendiği yer savcılığıdır. Mağdur veya suçtan zarar gören kişinin hazırladığı savcılığa şikayet dilekçesinin müracaat savcılığına verilmesiyle şikayet, bir hazırlık esas numarası alır.
Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, hakim ve savcıların kapılarının halka daima açık olması gerektiğini belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü: "Hakim ve savcı, tarafsızlığını, bağımsızlığını, kapıları kapatarak, kapıların arkasına saklanarak, vatandaşla, avukatla görüşmeyerek temin edemez.
Sadece adli para cezası gerektiren suçlarda tutuklama kararı verilemez (CMK md.100/4). Hapis cezasının üst sınırı 2 yıldan fazla olmayan suçlarda tutuklama kararı verilemez (CMK md.100/4). Vücut dokunulmazlığına karşı suçlar açısından (kasten yaralama, taksirle yaralama, taksirle öldürme vs. tutuklama yasağı yoktur.
Tutuklama kararına itirazın, olağan koşullarda CMK Md. 108'de öngörülen 30 günlük inceleme süresinden önce sonuçlandırılması gerekmektedir. Bu madde gereğince Mahkeme, tutukluluk durumunu 30'ar günlük sürelerde yeniden değerlendirmek ve tutukluluk kararını kaldırmak ya da uzatılmasına karar vermek durumundadır.
Cumhuriyet savcısı, gerçekleştirdiği soruşturma sonunda yeterli şüphenin oluşması için gerekli delillerin veya kovuşturma olanağının bulunmadığına karar verebilir. Söz konusu nedenlerden dolayı, Cumhuriyet savcısı dava açılmadan dava dosyasını kapatabilir.
İddianameye itiraz imkanı söz konusu değildir. Ancak iddianamenin iadesine Savcının itiraz etme imkanı bulunmaktadır. Bunun haricinde şüpheli, müdafi, katılan vs. iddianameye itiraz etme imkanına sahip değildir.
Mütalaaya Karşı Savunma Nasıl Yapılır? Esas hakkında savunma, sadece savcılık mütalaasına karşı yapılmaz. Savcılık mütalaasının değinmediği, ancak iddianamede yer alan veya yargılamanın önceki aşamalarında ek savunma hakkı verilerek tartışma konusu yapılan hususlara da esas hakkında savunmada yer verilmelidir.
Hakim Savcının Mütalaasına Uymak Zorunda Mı? Hakim savcının mütalaasına uymak zorunda değildir. Ceza dosyasında mahkemede görev alan Cumhuriyet Savcısı tarafından dosyaya ilişkin mütalaa bildirilir. Ancak savcılık mütalaası, nihai karar niteliğinde değildir.
Savcılık kurumu idari bir yapıya sahip olması nedeniyle düzenlemesinde hiyerarşi bulunmaktadır. Astlar kurum içinde üstten emir alırlar.
Hukukumuzda Hakimlerin yargı muafiyeti ve dokunulmazlıkları bulunmamaktadır10. Hakim, kişisel kanaat inanç ve ön yargılardan uzak bir tarafsızlıkla yasama yürütme ve çevreden gelecek baskılara karşı bağımsızca yürürlük- teki hukuk kurallarını vicdani kanaati ile uygulamakla yükümlüdür.
YARGITAY CUMHURİYET BAŞSAVCISI. BEKİR ŞAHİN
01.03.1960 tarihinde Çorum/Mecitözü'nde doğmuştur. Çorum İmam Hatip Lisesini bitirmiş, Dokuz Eylül Üniversitesi Hukuk Fakültesinden 1986 yılında mezun olduktan sonra, askerliğini Ankara/Etimesgut'da kısa dönem olarak yapmıştır.
Adlî kollukla ilgili esaslar. Madde 5 - Adlî kollukla ilgili düzenleme ve uygulamalarda aşağıdaki genel esaslara uyulur: a) Cumhuriyet savcıları, adlî görevlere ilişkin emir ve talimatlarını öncelikle adlî kolluk sorumlularına veya adlî kolluk görevi ifa eden diğer birim âmirlerine verir.
Yani adli polisin iki amiri vardır: Yargı ile ilgili amiri savcı, yürütme içindeki amiri ise vali veya kaymakamdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri