kıyma ve bulgurdan yapılan küçük yuvarlak köftelerin kullanıldığı bitlis ve yöresine ait bir çorba türü. en yalın halinde hazırlanan köfteler mercimek ve soğan (tercihe göre sumak) ile beraber pişirilir. buğday ve farklı otlarla (ıspanak vb) beraber yapılan türleri de bulunur.
Bitlis mutfağına ait bir çorba olan glorik çorbası Doğu Anadolu'da sıklıkla karşımıza çıkıyor. Salçalı yuvarlama çorbası olarak da bilinen glorik çorbası özellikle kış aylarında doyurucu olmasıyla lezzetli bir çorba alternatifi sunuyor.
Hamurdan fındık tanesi büyüklüğünde parçalar koparılıp, avuç içinde yuvarlanır. Sosu için; bir tencerede kuru soğan ince doğranır, sıvı yağ ve salçayla kavrulur. Üzerine su ve limon tuzu da eklenip, kaynayana kadar karıştırılır. Son olarak yuvarlanan küçük toplar tencereye eklenir ve 20 dk kadar pişirilir.
Şemşemotik, Batman mutfağına ait bir hamur işi. Görüntüsü çiböreğe ya da mantıya benzeyen şemşemotik iç harcıyla farklılaşıyor çünkü içine etin yanı sıra pirinç de ekleniyor.
Diyarbakır Lezzetlerinden Nardan Aşı - Nefis Yemek Tarifleri.
İlgili 19 soru bulundu
1. Banga | Nijerya. Banga çorbası, hurma fıstığı meyvesinden, çeşitli baharatlardan ve çeşitli et ve balıklardan yapılan lezzetli bir çorbadır.
Çorti aşını yapmak için büyük bir tencerenin içine kemikli ve yağlı etler konur. Bunun üzerine bol miktarda çorti ile döğme ilave edilerek bir miktarda su alınır ve pişirilmeye bırakılır. Etlerin pişmesine kadar devam eder çorti aşı yöremizde genellikle kışın sevilerek yenen bir yemektir.
Dolanger0. Hamur tatlısı olan dolanger bir Elazığ tatlısı olmasına rağmen Bingöl'de de evlerden eksik olmaz.
Dövülen sarımsak yoğurda katılarak sarımsaklı yoğurt işlemi yapılır. Sarımsaklı yoğurt dizilen ekmeğin üstüne dökülür. Daha sonra üzerine kızartılmış tereyağı ilave edilerek yemek servise hazır hale gelir. Kaynak: Alay, O. (1996).
Kışlar uzun sürer. Kar yağışı bol ve kar kalınlığı 3-4 metreyi bulur. İl merkezinde kışın ortalama ısı -9°, yazın + 39° olur. Yağış miktarı 900 milimetreyi geçer.
Bingöl İli sınırları İçerisinde büyüklük açısından önemli sayılabilecek herjangi bir göl yoktur.
Bitlis (Osmanlıca: بدليس Bidlis Kürtçe: Bedlîs, Ermenice: Բաղեշ Bağeş veya Bağağeş), Bitlis ilinin merkezi olan şehirdir. Merkez ilçeye bağlı üç bucak vardır. Doğu Anadolu Bölgesi'nde yer alan Bitlis'i, güneyden Siirt, batıdan Muş, kuzeyden Ağrı illeri ve doğudan Van Gölü çevreler.
Bitlis'in neyi meşhur denildiğinde bölgede yetişen kuruyemişler de oldukça öne çıkmaktadır. Bunların yanı sıra Ahlat Bastonu ve yöresel kilim, çömlek gibi ürünleri de sevdiklerinize alabilirsiniz.
Şeker Helvası Bitlis'in ünlü yöresel tatlıları arasında adını altın harflerle yazdıran bir tatlı da şeker helvasıdır. Yöre halkı şeker helvasını sadece özel günlerde yapıyor.
Türkiye'nin favori çorbası mercimek oldu. 3.4 milyon siparişin yüzde 50'sini mercimek çorbası oluştururken onu ezogelin izledi.
Hazır çorbanın ilk örnekleri ise 17. ve 18. yüzyıllarda özellikle yolcular tarafından kullanılan cep çorbası şeklinde görülür. Et artıklarından konsantre olarak sert yapıştırıcı kıvamında yapılan cep çorbası, senelerce dayanırmış. Parça parça koparılarak kullanılan bu çorba, sıcak suyun içinde eritilirmiş.
Arabaşı çorbası milli bir geleneğinizdir. Tüm İçanadolu illerimizde yapılır. Yozgat tarafından tescil almıştır.
Bitlis İsminin Kaynağı
Asur dilinde Bit kelimesi yurt, Bet kelimesi kale manasında kullanılmış, Bit-Liz demek Liz'in Yurdu, Bet-Lis demek ise Liz'in Kalesi manasına gelmektir. Emrindeki hekimler İskender'e; suyun kaynağına gitmesini istemişlerdir.
Index Anatolicus. Bitlis'de 14 yerleşim . Çoğunluk Kürtlerden oluşmaktadır. Azınlık olarak Türk ve Çerkezler mevcuttur.
Bitlis merkezde konuşulan günümüz Türkçesi halen Azerice/Türkmence ana yapılı olup içerisinde epeyce de Kürdçe, Ermenice, Farsça ve Arapça kelimeler ihtiva eder.
Muhsin Bayrak "Aşireti Kurumsallaştıran Ağa" kimliği ile tanınıyor. Büyük aile sanayiden otomotive ve matbaacılığa, inşaattan, bioenerji ve kozmetiğe kadar pek çok alanda bulunan yatırımları AB Grup Holding çatısı altında faaliyet gösteriyor.
Bitlis Yörük Türkmenleri, Oğuz Boylarının Anadolu'ya Girişinin 1000'inci Yıl Dönümünde Ahlat'ta.
Nüfus Yapısı
Nüfus yoğunluğu bakımından sırayla en büyük ilçeler Tatvan, Merkez, Güroymak ve Hizandır. Yüzölçümü bakımından en büyük ilçesi yine Tatvan olup en küçük ilçesi Güroymak'tır.
BİNGÖL ADININ KAYNAĞI
1872 yılında ise “ÇAPAKÇUR” adıyla ilçe; 1936 yılında (yine aynı isimle 04.01.1936 tarihli 3197 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 2885 sayılı kanunla) il haline getirilir. İl Merkezi “Çapakçur” adı altında 1945'e kadar bu isimle anıldı. 1945 yılında “BİNGÖL” adı verilir. Ve bu isimle anıla gelir.
Cumhuriyetin ilanından sonra 1926 yılında Elazığ 1929 yılında da Muş illerine bağlanan Bingöl, 1936 yılında Vilayet olmuştur.1945 yılında da İl Merkezi olan Çapakçur'un adı Bingöl olarak değiştirilmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri