Hidroflorik asit (HF), hidrojen florür bileşiğinin sudaki çözeltisine verilen isimdir. Özellikle cam işleme sanayiinde kullanılır. Camı aşındırıcı etkisi olduğundan dolayı, cam şişelerde saklanamazlar.
Cam şişeler çoğu asit ve baz depolamak için idealdir. Sıradan cam büyük ölçüde eylemsizdir ve asitler ve bazlar gibi sulu maddeler de dahil olmak üzere çoğu madde ile kimyasal olarak reaksiyona girmez. Bu cümleden sonuç olarak camla reaksiyona girmedikleri için camı aşındırmadığını anlıyoruz.
Berrak sıvı halinde olup, HF olarak tanımlanır. Yani cevabım hayır olacak.Seramik,cam gibi malzemeleri eritebilir hatta ve hatta insana gelirse HCL (HidroKlorikasit) insana çok büyük hasarlar yol açabilir.Derişik hidroklorik asit, sıvı veya katı hâlde organizmalar için büyük tahribata neden olabilmektedir.
Kullanım alanları:
Hidroflorik asit madencilikte, cam ve ahşap üretiminde yaygın olarak kullanılır. Doğal yüzeylerde kayalar gibi silikat içeren malzemeleri eritmek için uygun bir asittir. Ayrıca alüminyum, uranyum gibi madenlerin saflaştırılmasında da hayati önemi vardır.
HF'nin flor iyonları, silikat minerallerinin yapısındaki silisyum atomlarına bağlanarak silikat iyonlarını serbest bırakır. Bu süreç, camın yüzeyindeki silikat minerallerinin ayrışmasına ve camın aşındırılmasına neden olur.
İlgili 30 soru bulundu
Suda çözündüklerinde elektrik akımını iletirler. Suda iyonlaştıklarında OH-(hidroksit) iyonu derişimini arttıran maddelerdir. Asitler ile tepkimeye girdiklerinde tuz ve su oluşturur. Cam ve porselen maddeler üzerinde matlaştırıcı ve aşındırıcı etkisi vardır.
Floroantimonik asit (HSbF6) hidrojen florür ve antimon pentaflorürün farklı oranlardaki karışımıdır. Bu karışımlardan 1:1 kombinasyonu, bilinen en güçlü süperasit formunu oluşturur.
Saf altın ve platin grubu metaller gibi bazı değerli metaller nitrik asit ile reaksiyona girmez.
Sülfürik asit çeşitli derişimleri halinde gübre, pigment, boyar madde, patlayıcı madde, ilaçlama, inorganik tuz ve petrol arıtım ve metalurji işlemlerinde kullanılır. Ayrıca çeşitli pillerin yapımında da sülfürik asitten yararlanılır. Halk arasında "akü asidi" diye bilinir.
Asitlik ve Bazlık Güçleri
Diğer taraftan HF, zayıf bir asittir, çünkü suda çok az ayrışır. Benzer şekilde asetik asit, suda çok az ayrışır ve zayıf bir asittir.
En güçlü oksidanlardan biri olan nitrik asit, altının çok ufak neredeyse ölçülemez bir miktarını çözüp altın iyonuna dönüştürür. Ortamdaki hidroklorik asit ise bu altın iyonlarıyla birleşir. Altın iyonları eksildiğinden denge hali bozulur, bu da daha fazla altının çözünmesine yol açar.
Kral suyunda yıkama, 3:1 oranında hidroklorik asit/nitrik asit karışımıdır. Bu, pek çok baz metal sülfür mineralin yanı sıra altın ve platinyumu da çözündüren güçlü bir oksitleyici karışımdır. Ancak, öğütülmemiş silikat ve alumin kalıntısı ile garnet ve spinel gibi erimesi güç mineraller de bırakan kısmi bir liçtir.
Gübre üretiminde kullanılır. Metal sanayisinde metallerin saflaştırılmasında kullanılır. Metallerin dağlanması işlemi sırasında kullanılır. Patlayıcı maddelerin üretiminde kullanılır.
Hidroflorik asit, oldukça aşındırıcı bir sıvı olmasının yanı sıra aynı zamanda güçlü bir temas zehiridir. Hidroflorik asidin dokuya nüfuz etme kabiliyetinden dolayı, zehirlenme cilt veya gözlere maruz kalınarak veya solunduğunda veya yutulduğunda kolayca meydana gelebilir.
Asitlerin suda çözünmesi “ekzotermik” yani ısı veren bir olaydır. Derişik asit üzerine az miktarda su eklendiğinde reaksiyon sonucu açığa çıkan ısı eklenen az miktardaki suyu buharlaştırır.
Hidroklorik Asidin Zararları ? Klorik asit gaz haldeyken kısa süre solunduğunda insanlarda göz, burun ve solunum yollarında tahribata, iltihaplanmaya, akciğer ödemine neden olur. Sıvı halde oral maruziyet durumunda; Mukoza zarlarında, yemek borusunda ve midede korozyona, ülserasyona neden olabilir.
Özellikle cam işleme sanayiinde kullanılır. Camı aşındırıcı etkisi olduğundan dolayı, cam şişelerde saklanamazlar.
Bu asit çeşitli derişimlerle boyar madde, gübre, patlayıcı madde, pigment, ilaçlama, petrol arıtım, inorganik tuz ve metalürji alanlarında kullanılır. Bazı pillerin yapımında da kullanılır. Elektriği iletme özelliği bulunmaktadır.
Yanıcı maddelerle temasında yangına neden olabilir. Patlama tehlikesi : Kapalı ortamda ısıtıldığında patlama riski var. Yangın çıkması durumunda reaktivite : Yüksek sıcaklıklarda tehlikeli gazlar açığa çıkarabilir. Yangın halinde, zararlı bozunma ürünleri : Sülfür oksitler.
Klor ve hidroklorik asitin demir üzerinde oldukça güçlü bir etkisi mevcuttur. 1 kilogramlık saf hidroklorik asit yaklaşık olarak saatte 75 metre demiri eritebilir.
Hidroklorik asit, suya damlatıldığında H+ iyonu vermektedir. Hidroklorik asit tipik bir asit özelliği olarak çinko, demir, magnezyum ya da alüminyum gibi birçok metale etki ederek, hidrojen açığa çıkarır. Bakır, bu asitle ancak havanın oksijeni eşliğinde tepkimeye girer; ama hidrojen açığa çıkmaz.
Fiziksel ve Kimyasal Özellikler
Oda sıcaklığında Hidroklorik asit ve seyreltik sülfürik asit içinde çok yavaş çözünür.
Kuvvetli bazlar suda neredeyse tamamen iyonlaşan bazlardır. Sodyum hidroksit en bilinen kuvvetli bazdır. Zayıf Asit ve Zayıf Baz Nedir?
Geleneksel piranha çözeltisi 3: 1 oranında sülfürik asit ve %30 hidrojen peroksit karışımından oluşur. Çözelti, uygulama öncesi karıştırılabilir veya malzemeye doğrudan sülfürik asit ve ardından peroksit eklenerek de kullanılanılabilir.
Dünyanın En Güçlü Asidi Floroantimonik Asit.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri