Temmuz: Salatalık ve çileği tohumu ekilir. Ağustos: Çilek, havuç, ıspanak ve marulun tohumu ekilir. Eylül: Tere, roka, marul, kırmızı turp, ıspanak ve dereotunun tohumu ekilir. Ekim: Buğday, arpa, yulaf, çavdar, yonca, zeytin, sarımsak, soğan, tere, roka, mercimek, bakla ve dereotunun tohumu ekilir.
Sebzecilik: Açık tarla yetiştiriciliği için toprak gübrelenerek sürülmeli, ay sonuna doğru domates, biber, patlıcan bideleri tarlaya aktarılmalıdır. Kışlık sebzelerin hasadına devam edilir. Bezelye, bakla, soğan, fasulye, bamya tohumları ekilir.
Sebze Ekim Takvimi Nedir? Kış sebzeleri ekim zamanı olarak sonbahar işaret edilmektedir. Bu şekilde kış gelene kadar tohum toprağın altında sıcaktan yanmamaktadır. Kış gelmeden ekimin yapılması ile de kış soğuğunda donmasının önüne geçilmektedir.
Havuç , ıspanak, marul ve turpun hasadına devam edilir. * Fide elde etmek için , sıcak yastıklar hazırlanır. * Biber , domates ve patlıcan tohumları sıcak yastıklara ekilir.
Sebzecilik: Mart ayında hazırlanan toprağa domates, biber patlıcan, karpuz salatalık fideleri dikilir. Sulama ve çapa yapılır. Yeşil soğan, marul, bezelye, bakla hasadına devam edilir.
İlgili 21 soru bulundu
* Ilık yastıklara şaşırtılmış bulunan biber, domates ve patlıcan fideleri 15 nisandan sonra, tarladaki yerlerine dikilmeye başlanır. * Çileklerin ilkbahar çapası yapılır. * Bamya, fasulye, hıyar, kabak, karnabahar, lahana ve soğan tohumlarının ekimine devam edilir. * Kavun, karpuz tohumları hazırlanan yerlere ekilir.
Uzmanlar havuç ekme zamanını şöyle önermektedir: Havuç ekimi için ilkbahar mevsimi tercih edilmelidir. Soğukların kırılmaya başladığı mart ayı günlerinden itibaren ilkbaharın ortalarına dek havuçları ekmeye başlayabilirsiniz. Bazı çiftçilere göre ise kasım ayında dikilmesinin uygun olduğu bilinmektedir.
Salatalık, tohum ve fide olarak ekilebiliyor. Tohum olarak ekilecekse en uygun Ekim ayıdır. Fide olarak ekilecekse Nisan ayının sonundan Haziran ayının sonuna kadar ekebilirsiniz.
Bu nedenle bahar mevsimi geldikten sonra dilediğiniz dönemde maydanoz tohumlarını toprağa ekebilirsiniz. Kasım ayından sonra ekilen tohumlar soğuk kış şartlarına karşı dayanmayabilir.
· Bahçe toprağında yapılacak belleme,krizma,çapa ve fidan çukuru açmak gibi işlemlerin yapılması için en ideal ay EKİM AYI dır.
Mart ayının sonunda , gece sıcaklık pozitifleştiğinde, düşük ısıl gereksinimleri olan sebzeleri toprağa ekebiliriz. Bezelye, bakla, turp, erken turp çeşitleri, lahana, ilk havuç çeşitleri, kök ve yaprak maydanozu, yaban havucu, sebze ıspanağı, akrep burcu ve bahçe rezene ekiyoruz.
Peki, kış mevsimi sebzeleri ve meyveleri neler? İşte mevsimin ürünleri: Sebzeler: Lahana, yer alması, turp, pazı, kereviz, ıspanak, pırasa, brokoli, brüksel lahanası, pancar, havuç ve karnabahar. Meyveler: Elma, portakal, muz, mandalina, ayva, nar, greyfurt ve kestane.
Birçok çiftçi, ıspanak ekimini ilkbahar donlarından altı hafta önce yapmayı tercih eder. İlkbahar ayları soğuk olan bölgelerde ise, ilkbaharın sonlarına kadar (Mayıs ortasına kadar) her on günde bir ekim işlemi yapılabilir.
Tohumlar bölgemizde Aralık –Ocak aylarında ekilmelidir. Fideler ise Mart-Nisan aylarında dikilir. Tohumlar için en iyi çimlenme toprak sıcaklığı 21-26 ºC arasında olmalıdır.
Tere; ilkbaharda daha iyi yetiştiği için tohumunun bu mevsimde ekilmesi tavsiye edilir. 1. Tohumları bir gece suda veya nemli bir bez içinde bekletin. Tere tohumlarının bir gece boyunca suda veya nemli bir bez içinde bekletilmesi çimlenme oranını arttıracaktır.
Buna rağmen, brokoli tohumlarının ekim işlemini doğrudan açık tarlada yapmak istiyorsanız, bunu yapmak için çoğunlukla en uygun dönem ilkbahar veya sonbahardır. İlkbahar döneminde ekim işlemi yapılırsa, bitkiler yaz aylarında hasat için hazır olacaklardır.
Yeterli sulamanın yapılmaması, havucun çatlamasına ve kalite kaybına neden olur.
Ispanak Tohumu Kaç Günde Çimlenir? Ispanak tohumunun çimlenmesi yaklaşık olarak 8-12 gün arsında değişir.
Yetişme süresi 2-3 ay gibi kısa süreli olan salata ve marul tiplerinde açıkta ve örtü altında değişik mevsimlere uygun olarak ıslah edilmiş çeşitlerle arka arkaya yılın 12 ayı üretim yapmak mümkün olmuştur. Salata ve marullar soğuğa kısmen dayanıklı, nemli hava koşullarına gereksinim duyan serin, ılık iklim sebzesidir.
Yetiştirme süresi de kısalıyor. Toprakta üretilen marul, 40 ile 45 gün arasında yetişirken, açık havada topraksız sulu tarımla 30 günde marul yetiştiriyoruz.
Kış sebzelerinin ekimi Kasım ayından başlayıp mart ayına kadar sürer. Bu zaman diliminde, uygun koşullar sağlandıktan sonra rahatlıkla sebze ekimi yapabilirsiniz. Bu aylarda ekilecek sebzeler; marul, turp, pazı, soğan, bezelye, brokoli ve sarımsak olarak çeşitlilik gösterir.
Nisan: Yeşil biber, dolmalık biber, semizotu, ıspanak, enginar, patates, roka, soğan, maydanoz, nane, salatalık, karnabahar, kabak, taze soğan, göbek marul, marul ve dereotu ekilir.
Domates tohumu ve fidesinin ekim, dikim zamanı don tehlikesinin ortadan kalktığı zaman olan ilkbahar aylarıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri