Yüksek besin değerlerine sahip olan bademin tatlı badem olarak tüketilen çeşidi, çiğ olarak yenilir. Kalsiyum, demir, fosfor, magnezyum ve e vitamini değerleri yüksek olan badem, sağlık açısından da birçok fayda içerir. Çerez olarak tüketilen iç badem, kıtır kıtır kıvamıyla damak tadına hitap eder.
E ve B vitamini bakımından zengin olan badem kuru yemişi aynı zamanda protein ve lif kaynağıdır. Yağ içeriği fazla olan bademin hangi türünün daha sağlıklı ve zayıflatmaya yardımcı olduğunu bilmek gerekir. Kavrulmamış tuzsuz bademin lif oranı, kavrulmuş tuzlu bademe göre daha çoktur.
–Badem kavrulduğu zaman içerisindeki nemi kaybeder. Oluşan nem farkından dolayı gram başına düşen yağ miktarı çiğ bademe kıyasla kavrulmuş bademde daha fazladır. –Tansiyon sorunu olanlar içerdiği tuz miktarından ötürü kavrulmuş bademi değil, çiğ bademi tercih etmelidirler.
Ama siz avuç avuç çiğ ve sağlıklı badem almak yerine tuzlu kavrulmuş badem tüketirseniz diyette badem yemek kilo aldırır. Kısacası, günde en fazla 4-5 adet badem yemek iştahınızı kapatmak ve ara öğün olarak diyette bademi kullanmak için tercih edilebilir.
Peki günde kaç badem tüketilmeli? Bademin her gün 25 gram yani yaklaşık 20 adet tüketilmesini tavsiye eden Acıbadem Kozyatağı Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Nur Ecem Baydı Ozman, “5-6 adet badem yaklaşık 1 tatlı kaşığı kadar zeytinyağına eşdeğer kalori içeriyor. Günde yaklaşık 20 adet bademi aşmamak gerekir.
İlgili 15 soru bulundu
Badem: Çinko kaynağı badem, cinsel isteğin yükselmesinde yardımcı bir rol oynuyor. Ayrıca cinsel performansa iyi gelen pek çok mineral içeriyor.
Bunun yanında kabızlık, kolesterol, kemik sağlığı gibi birçok konuda ve çok geniş yelpazade insan sağlığına hizmet eder. Besinlerin emilimini hızlandırmak için tercihen aç karnına, doğrudan badem yiyebilirsiniz.
Bir ceviz, üç badem, beş fındık.
Ceviz de badem de yukarıda verilen besinsel değerler açısından karşılaştırıldığında bireyler için çok sağlıklı yağ, protein ve diğer besinsel kaynakları içerir. Diyetinizde özellikle yüksek kalori değerlerine sahip olduğundan porsiyon kontrolü sağladığınız sürece cevize ve bademe gönül rahatlığıyla yer verebilirsiniz.
Uzmanlar akşam yemeğinin ardından yatmadan önce bir kaç tane badem tüketmenizi önermektedir. Bunun nedeni ise uyku saatine yakın tükettiğiniz yaklaşık olarak bir avucu geçmeyen çiğ badem oldukça yüksek oranda magnezyum içermektedir. Bu da demek oluyor ki uyku kalitenize çok büyük katkılarda bulunmaktadır.
Uzmanlar bu konuda ortalama bir ölçü veriyor. 5 – 6 adet çiğ bademin bir tatlı kaşığı zeytinyağıyla yakın kaloride olduğunu belirten uzmanlar, gün boyu 15 – 20 adet çiğ badem tüketileceğini, aşırıya kaçmamayı öneriyor.
Kanın pıhtı oluşturması ve bunun sonucunda damar tıkanıklığının önüne geçmek için kullanılan kan sulandırıcı maddeler, bazı sebze ve meyvelerin içeriğinde de bulunuyor. İşte o besinler... Badem- E vitamini kanın pıhtılaşmasını birkaç farklı şekilde azaltır. Bu etkiler, bir kişinin aldığı E vitamini miktarına bağlıdır.
Kavurduğumuzda ısıya maruz kaldığı için badem, besinsel olarak değer kaybına uğrar. Bu nedenle kavrulmuş bademin lif ve polifenol içeriği düşer. Kavrulmuş bademin raf ömrünün çiğ bademe göre daha uzun olduğu da unutulmamalıdır. Diyabet hastalarında çiğ badem öğünlerinde oldukça önemli yer tutar.
Kalorisi çok düşük olduğu için ara öğün olarak tüketildiğinde kilo vermeye yardımcı olur. C vitamini eksikliklerini giderir. Tekli yağ asitleri içermesi bakımından kalp ve damar hastalıklarına karşı korur. İçerisindeki potasyum sayesinde tansiyonu dengeler.
Badem demir içerir. Demir kırmızı kan hücrelerinin ve hemoglobinin normal oluşumunu destekler, vücutta normal oksijen taşınımına yardımcı olur. Ayrıca demir bağışıklık sisteminin normal fonksiyonunu destekler, hücrelerin bölünmesinde görevi vardır, yorgunluğun ve bitkinliğin azalmasında rol oynar.
1- Protein bakımından en zengin olanı badem. 30 gram bademde 6 gram kadar protein bulunuyor. Bu miktar cevizde 4'e, fındıkta 3'e düşüyor. 2- E vitamini zenginliği yönünden fındık başı çekiyor. 30 gram fındık günlük E vitamini ihtiyacınızın neredeyse yarısını karşılayabiliyor.
Sabahları kahvaltıdan önce ya da ara öğünlerde tüketildiğinde uzun süre tok tuttuğunda kilo verme sürecini hızlandırmaktadır.
Badem: Bir avuç bademde 0.9 mg çinko bulunur.
Badem aynı zamanda magnezyum, omega 3 yağ asitleri ve yüksek miktarda E vitamini barındırır. Aynı zamanda badem, gözleri koruyan bağışıklık sistemini güçlendiren antioksidan içermektedir.
Yüksek Oranda Demir İçerir
100 gram bademin içerisinde yaklaşık 5 ng/mL demir bulunur ve bu miktar günlük ihtiyacınızın önemli kısmını karşılaşmanız için yeterlidir.
PEKİ HANGİSİNİ TERCİH ETMELİYİZ? Badem ezmesi nispeten fıstık ezmesine göre daha sağlıklıdır. Hem badem ezmesi hem de fıstık ezmesi, tekli doymamış yağ bakımından zengindir, bu yağ türü, kalp hastalığında azalma ve daha iyi kan şekeri kontrolü sağlar.
Sabahları aç karnına 5 er adet ceviz fındık ve badem tüketmek, hem kalp sağlığımızı koruyacak, hem enerjimizi artıracak, hem de akıl sağlığımızı koruyacak. Badem: Kuru ciltlerin yağlanmasını sağlar. Bedeni ve zihni yorgunluğu giderir. Baş ağrısı, karaciğer ve böbrek ağrılarını hafifletir.
İçeriğinde magnezyum ve triptofan bulunan badem, vücudunun rahatlamasına ve daha iyi bir uykuya dalmana yardımcı olur. Uzmanlar yatmadan önce badem tüketiminin sağlığa oldukça faydalı olduğunu söylüyor. Eğer uyku problemin varsa uyumadan önce badem yiyerek düzenli ve sağlıklı uyku çekebilirsin.
Böbrek sağlığı için çok faydalı olan çiğ badem, böbrekte kum ve taş oluşumunu önlemeye yardımcı oluyor. Böbrek sağlığının yanı sıra safra kesesinin sağlıklı çalışmasına katkıda bulunuyor. Çiğ badem kalp-damar hastalıklarına karşı da önemli ölçüde önleyici özelliği taşıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri