En faydalı bal türü son yıllarda yapılan yeni çalışmalar sonucunda siyah bal olarak bilinen meşe balının öne çıkmasıyla bilinmektedir. Kanser, solunum, mide ve cilt hastalıkları gibi çok çeşitli rahatsızlıklara faydası olduğu test edilmiştir.
Dünya Arıcılık Kongresi “Dünyanın En İyi Balı” Ödülü sahibi olan Eğriçayır balını tadanlar, tadına doyamıyor. Kanada'da yapılan bu kongre sayesinde Mersin halkı dışında pek çok kişi ve ülke sağlığa faydalı olan bu balı tanımıştır.
Organik kestane balı vitamin, mineral ve antioksidanlar açısından zengindir. Bu nedenle bağışıklık sistemini ve kasları güçlendirmesi, kan dolaşımını hızlandırması gibi faydalara sahiptir. Mide ve karaciğere iyi gelir. Bu bal çeşidi aynı zamanda iyi bir enerji deposudur.
Çam balı çiçek balından daha koyu renkli, daha keskin kokulu ve daha asitlidir. Çam balı glikoz/su oranı çiçek balına oranla düşük olduğu için daha geç kristalleşir. Çam balının glikoz miktarı çiçek balına göre daha düşüktür. Bu durumda çam balı çiçek balına göre daha az tatlıdır.
1- ASTIM: Kestane balı astım hastalığının tedavisinde kullanılır ve hasta ergenlik çağına girmemiş ise hastalığı 1 yılda tedavi edilebilir.
İlgili 17 soru bulundu
Zencefil bal, özellikle solunum yolu rahatsızlıkları, mide rahatsızlıkları ve bağışıklık sorunlarında tedaviye yardımcı olarak doktor onayı ile kullanılabilir. Solunum yollarının zararlı mikroorganizmalardan temizlenmesi konusunda çok etkilidir.
Hangi bal öksürüğe faydalıdır? Kara buğday balı öksürük için daha etkilidir. Kara buğday balının kuvvetli bakteri öldürücü özelliği vardır. Özellikle enfeksiyonlara bağlı öksürüğe balın faydası olabilir.
Çam balının bilinen en önemli faydası öksürüğü kesmesidir. Öksürüğü kesen çam balı daha iyi hissetmenizi sağlar. Ayrıca öksürüğe bağlı olarak boğazda oluşan iltihabı da yine çam balı ile doğal bir şekilde tedai edebilirsiniz. Çam balı en faydalı bal türlerinden birisidir.
·Nezle, öksürük, astım, grip gibi hastalıklara iyi gelir. ·Akciğer dostudur.
Karabuğday balı, karabuğday bitkisinin ekili olduğu yerlerden elde edilmektedir. Arıların beslendiği bu bitki sayesinde kırmızımsı ve yoğun aromalı bir tad elde edilmiştir. İçerdiği yüksek mineral ve aminoasitler bakımından en değerli bal türleri arasında sıralanmaktadır.
Bu yüzden Kaçkar Akasya balı diğer ballar arasında en iyi baldır. Doğal Kaçkar Akasya balı son derece değerli, çok kaliteli ve besin değeri yüksek bir baldır.
Balın sağlık üzerine etkilerinden bahsedebilmek için yetişkinlerin günlük 3-5 yemek kaşığı ya da 6-10 tatlı kaşığı bal tüketmeleri gereklidir. Bu miktar yaklaşık olarak 50-80 gr.'a denk gelmektedir. Çocukların ise kilo başına ortalama 1 gr. bal tüketmesi uygundur.
Belirlenen bu limit kurumsal siparişlerde geçerli olmayıp, kurumsal siparişler için farklı limitler belirlenebilmektedir. Fiskobirlik Ala Çiçek Balı tamamen doğal ve katkısızdır.İlave şeker içermez.
BALPARMAK'IN ÖZENLE SEÇİLEN BAL DÜNYASI
Arıcılardan temin edilen balların Bal Bilim Merkezi'nde yapılan analizler sonucu doğallığının tespit edilmesiyle, yüzde 100 doğal balın güvenle keyfini çıkarmak mümkündür.
Türkiye'nin en ballı illeri ise Ordu, Adana, Muğla, Sivas ve Kocaeli oldu. Ordu uzun yıllar boyunca Türkiye'nin en çok bal üreten ili olmuştur. TÜİK verilerine göre 2022 yılında Ordu, 19 bin 098 ton bal üretimi ile Türkiye'de ilk sırada yer almıştır.
Nefes açıcı olması, göğsü yumuşatması, özellikle sigara tiryakilerinde akciğerleri temizlemesi gibi faydaları vardır. Soğuk algınlığı, öksürük, bronşit, zatürre, astım, egzama, mide hastalığı olanlara özellikle tavsiye edilen bir baldır. Grip ve öksürüğün kısa sürede iyileşmesini sağlar.
Ilık su içerisine eklediğiniz bal, çözünmeden kalıyorsa gerçektir. Gerçek bal, kaşığınıza aldığınızda uzama yapar, eğer katı bir şekilde kaşığınızda kalıyorsa sahtedir. Gerçek bal, şekerlenir. Buzdolabında uzun süre bekletildiğinde krem, tereyağ kıvamına geliyorsa gerçektir.
Basra böceklerinin salgılarından elde ettikleri özü, kendi vücut salgılarıyla işleyen arılar bu özü çam balı olarak üretirler. İsminin Çam olmasının nedeni Basra böceğinin besin kaynağının bu ağaçlar olmasıdır. Üretimdeki lideri Türkiye'dir. Salgı Balı, bu balın üst adıdır.
Çam balı, yorgunluk ve bitkinliğe iyi gelir, enerji verir. Demir eksikliğine bağlı anemi tedavisine yardımcı olur. Saç, tırnak, cilde parlaklık ve güç katar. Grip, nezle, bronşit gibi hastalıklara karşıdır, balgam sökülmesine yardımcı olur.
Çiçek balı ile çam balının besin değeri karşılaştırıldığında; çam balının daha faydalı olduğu gözlemlenir. Çam balını tüketirken, damağınızı rahatsız eden bir tat oluşmaz. Çam balının tadı, çiçek balına göre daha hafiftir. Her iki bal türü de sağlık için faydalıdır.
Çiçek balı çam'a oranlar daha az aromatiktir ve hafiftir. Kolay kolay kesmez. Fiyatı oranla daha ucuzdur.
1 yemek kaşığı bal, 1 çay kaşığı toz zencefil, 1 çay kaşığı toz karabiber, 1 çay kaşığı toz tarçın ve yarım limonu karıştırarak gün içerisinde öğün aralarında mide boşken günde 2-3 tatlı kaşığı tüketerek öksürüğün tahriş edici etkisini azaltabilirsiniz.
Bir bardak ılık suya yarım limonun suyunu ve bir çay kaşığı balı sıkarak karıştırın. Bu karışımı günde birkaç kez içebilirsiniz. Ballı limonlu suya rendelenmiş zencefil eklemek, öksürüğü daha da etkili bir şekilde hafifletebilir.
Balgamlı öksürük şikayetlerinde bol sıvı tüketmek, tuzlu su gargarası yapmak, odayı nemlendirmek ya da sıcak buharlı duş almak, bal yemek, öksürük pastilleri emmek, zencefil, kekik ya da karanfil gibi bitki çayları içmek balgamı söktürmeye yardım eder.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri