Önce karideslerin kabuğunda ve vücudunda depolanan bu pigment , ardından somon balığı karidesi yediği zaman balığın yağlı dokusunda birikir. Bu pigmenti yok edemeyen somon balığı zamanla bu rengi olur. Ayrıca somon balığının rengi beslenmesine bağlı olarak açık pembe ile kırmızı arasında değişmektedir.
"Denizin kırmızı etli balığı" olarak bilinen palamut, ucuzluğu ve protein değeriyle hemen her sofrada beğeniyle tüketiliyor. Ağırlığı 1 kilo 400 grama kadar ulaşan iri palamudu 15 liradan alan 4 kişilik bir aile rahatlıkla doyabiliyor. Uygun fiyatıyla palamut, ucuz protein olarak dikkati çekiyor.
Balıkların kasları diğerlerine göre gelişmemiştir. Mesela bir filin vücudunda 50 bin kas bulunmaktadır. Bu nedenledir ki vücutlarında kası fazla olan canlıların etleri de ister istemez kırmızı etleri oluşturmaktadır.
'PALAMUT BEYAZ OLUR'
Ancak balık kesildiğinde eti siyahsa aldıkları balık torik veya tombiktir. Çünkü Karadeniz palamudunun eti bembeyaz olur. Bunun yanı sıra güvenilir balıkçılardan alışveriş yapsınlar" dedi.
Tavuk etinde aslında hem kırmızı hem de beyaz et bulunurken, balık eti esas beyaz et olarak tanımlanıyor.
İlgili 24 soru bulundu
Beyaz et, tavuk eti, ördek eti, kaz eti, horoz eti ve hindi eti gibi kümes hayvanlarıyla birlikte birçok deniz ürününü (örn. balık eti, yengeç eti, ahtapot eti ve kalamar eti) de içerisine alan bir sınıflandırmadır. Kırmızı etten farklı, miyoglobin yoktur.
Yaban hayatında somon ve alabalık eti astaksantin adı verilen bir antioksidan nedeniyle kırmızı/pembe renkte olabilir. Astaksantin doğal sularda algler, mayalar ve bakteriler tarafından üretilir.
Uskumru balığının sırt kısmı mavi-yeşil renkteyken, karın kısmı gümüş beyaz renkte olup, yan taraflarında koyu renkli çizgiler ve benekler bulunur. Etleri lezzetli ve besleyicidir.
Somon balığı aslında genel olarak beyaz renkli bir balıktır. Görmeye alışkın olduğumuz kırmızı/ pembesi halini ise astaksanthin denen bir pigmentten alır. Bu kırmızı pigment tek hücreli organizmalar ve algler tarafından üretilir, bu tek hücreli organizmalar ve algler ise karidesler tarafından yenir.
palamut çok kanlı bir balıktır. palamutun içindeki kan düzgün bir şekilde akıtılmaz ise balık lezzetsiz olur. içinde kalan kan ete geçerek balığın tadını acılaştırır. balığın omurgasının altında kalan kanı diş fırçası veya bıçakla temizlemek yeterli değildir.
Şayet balık bütünse pişip pişmediğini anlamak çok kolaydır. Sırt yüzgecini çektiğinizde kolayca kopuyorsa balık pişmiş demektir. Eğer kopmuyorsa biraz daha pişirmeniz gerekir.
Beyaz-siyah ten rengine sahip beyaz etli yabani somon balığı oluşmasına rağmen, somon eti genellikle turuncu ila kırmızıdır. Somonun doğal rengi, büyük ölçüde astaksantin ve aynı zamanda etteki kantaksantin karotenoid pigmentlerinden kaynaklanır.
Kırmızı et kırmızıdır, çünkü etin büyük kısmını oluşturan kas lifleri yüksek oranda kırmızı renkli miyoglobin içerir.
420 milyon yıldan uzun süredir denizlerin kralı olan köpek balıkları dinozorlardan bile yaşlı ve hâlâ denizlerin en karizmatik ve ürpertici canlıları olarak varlıklarını sürdürüyor.
En pahalı balıksa kalkan balığı. Kilosu 270 lira.
SİYAH ETLİ BALIKLAR
Daha yağlı ve daha lezzetli olmakla birlikte, sindirimleri zordur. Hamsi, Gümüş, Yılanbalığı, İstavrit, İzmarit, Uskumru, Kolyoz, Somon, Sardalya, Kılıç Balığı, Alabalık, Palamut, Torik, Tirsi, Zargana, Sazan ve Yılan balıkları; Midye siyah etlidirler.
Japon balığının beslenme biçimi de balığın renklenmesine ya da solmasına sebep olan en önemli etkenlerdendir. Japon balığınızı zengin bir yem çeşidi ile beslemeye çalışın, çünkü doğru besinleri alamadıklarında doğal olarak renklerini biraz kaybedebilirler.
Pişireceğiniz kadar balığı unladıktan sonra, orta boy bir tavanın tabanına çok az sıvı yağ dökün. Ayçiçek yağı da tercih edebilirsiniz ama lezzetli ve sağlıklı olması açısından zeytinyağı kullanmanızı öneririz. Ardından balıkları tavanın içine, aralarında hiç boşluk bırakmadan, sık sık dizin.
Okyanus levreği veya kızıl levrek diye de bilinen kırmızı balık, 1000 metreye ulaşan derinliklerde, Kuzey Atlantik'te (Kuzey Avrupa'dan Amerika'ya, Grönland'dan İzlanda'ya) bulunur. Alışılmadık bir biçimde yavaş büyüyen bu balık 50 yaşına kadar yaşar.
Bayat balık suya koyduğunuzda havada kalır. Kılçıklar balık etinden kolayca ayrılır. Bayat balığın karın kısmı gaz birikimiyle beraber şişkin bir görünüme sahip olur. Pulların görüntüsünde bozulmalar meydana gelir.
Uskumrunun sırtındaki çizgiler daha düzdür, kolyozun çizgileriyse dağınıktır ve karnına doğru benek gibi noktalar görülür. Aslında bu farklılıkları ayırt edebilmek için epey usta olmak gerekir. Bu ikiz balığın farkı ancak yerken anlaşılabilir. Çünkü uskumru, kolyozdan kat kat daha lezzetlidir.
EN ÇOK USKUMRU VAR
Palamut daha hacimlidir. Uskumru bükülür ama palamut esnek değildir. Taze palamutun ağzı açık, solungaçları kırmızı olur.
Anadolu'ya özgü endemik bir tür olan kırmızı benekli alabalıklar, içme suyu kalitesindeki soğuk sularda yaşıyor. Doğu Karadeniz, Doğu Anadolu, Marmara Bölgesi ve Abant Gölü gibi ülkemizin farklı bölgelerinde 6 türü bulunuyor. Kırmızı benekli alabalığın vücudu mekik şeklindedir ve yanlardan hafif basıktır.
Alabalık Nedir? Alabalıkgillerden, soğuk ve duru sularda yaşayan, eti turuncu ve lezzetli bir tatlı Su balığı (Trutta faris).
Türkiye'de yüksek kesimlerde 10-15 derecedeki soğuk ve bol oksijenli sularda yetişen kırmızı benekli alabalığın lezzetli olmasının yanı sıra mide rahatsızlıklarına da iyi geldiği iddia edildi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri