İdrar yolu enfeksiyonunun sık görülen semptomları, idrar sırasında ya da ardından görülen ağrı ve yanma oluşmasıdır. Farklı semptomlar ise sürekli idrar yapma, idrarı yarıda bırakma, kasık bölgesinde ağrı oluşması ve şişkinlik, idrar kokusu, ateşlenme, midede bulantı görülmektedir.
Alt Karın Şişliği Neden Olur? Alt karın şişliği birçok nedenle meydana gelebilir. Bu nedenler arasında adet dönemi öncesi şişkinlik, üriner sistem enfeksiyonları, üriner taşlar, yumurtalık kistleri, pelvik inflamatuar hastalık (PID), bağırsak problemleri, kabızlık veya idrar yolları enfeksiyonları sayılabilir.
Sağlıklı bir insanın idrarında bakteri (mikrop) yoktur. Bazen, vücut dışındaki bakteriler idrar yoluna girer ve enfeksiyona neden olur. Enfeksiyon, üretrayı (idrarı mesaneden dışarıyla yönlendiren tüp), böbrekleri veya mesaneyi etkileyebilir.
İdrar yaparken yanma ve sık idrara çıkma idrar yolları enfeksiyonunda en sık görülen belirtilerdendir. Bazen ateş ve kanlı idrar belirtileri de ortaya çıkabilir. İdrar yolu enfeksiyonu kimi zaman böbrek enfeksiyonuna neden olabilir. Daha ciddi bir tablo olan bu durum “piyelonefrit” olarak adlandırılır.
Kişiyi doktora getiren şikayetler, idrar yaparken yanma, sık idrara çıkma, aniden sıkışma, göbek altında idrar kesesinin bulunduğu bölgede ağrı ve hassasiyet, ateş, yan ağrısı, bulantı, kusma olabilir. Bu şikayetlerin hepsi birlikte karşımıza çıkmaz.
İlgili 24 soru bulundu
Karın şişliği, gastrointestinal sistemin hapsolmuş gaz veya hava ile dolu olması, hassas bağırsak sendromu, gıda intoleransı, adet semptomları gibi sebeplerin karnın gergin ve dolu hissedilmesine neden olduğu bir durumdur. Yaşanan bu hislerle birlikte hassasiyet oluşur ve karın ağrısı da meydana gelebilir.
İdrar yolu enfeksiyonu tedavi edilmediği zaman mesane ve böbreklerde ciddi hasarlar oluşabilir. Böbreklere geri idrar kaçması yaşanabilir ve bu tablo böbrek yetmezliğine kadar gidebilir.
Kronik idrar yolu enfeksiyonu, bakteriyel bir enfeksiyonun sonucudur. Çoğu durumda, bakteriler üretra yoluyla üriner sisteme girer ve daha sonra mesanede çoğalırlar. Nasıl geliştiklerini daha iyi anlamak için Kronik idrar yolu enfeksiyonu, mesane ve üretral enfeksiyonlara ayırmak yararlıdır.
İdrar yollarında yayılan enfeksiyon böbreklere kadar ilerleyebilir ve böbreklerin işlevlerini etkileyebilir. Bu durumda böbrek yetmezliği gibi daha ciddi bir sağlık sorunu ortaya çıkabilir. Ayrıca, tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonları da kronik böbrek hastalığı riskini artırabilir.
Ateş, üşüme, titreme, halsizlik, yorgunluk, iştahsızlık, ağrı, bulantı, kusma gibi genel bulgulara ek olarak etkenin cinsine ve enfeksiyonun yerine bağlı olarak gelişen spesifik belirti ve semptomlar; ishal, kabızlık, eklem ağrıları, vücutta döküntüler ve kızarıklıklar, öksürük, sarılık, bilinç bozuklukları gibi ...
1.Sulfametoksazol/trimetoprim (TMP/SMX): Bir kombinasyon ilaç olan TMP/SMX, idrar yolu enfeksiyonlarının tedavisinde sıklıkla kullanılan bir seçenektir. 2.Nitrofurantoin: Nitrofurantoin, idrar yolu enfeksiyonlarının tedavisinde sıklıkla kullanılan bir başka antibiyotiktir.
Şişkinliğinin en büyük sebeplerinden biri sindirim sisteminde meydana gelen problemlerdir. Çölyak hastalığı, duedenum'un (onikiparmak barsağı), gastrit, kabızlık, mide ve bağırsak kanseri, safra kesesi problemleri, mide fıtığı gibi rahatsızlıklar bağırsak ve mide de gaz birikmesine yol açar ve şişkinlik oluşur.
Karaciğer ve böbrek yetmezliği: Kan sıvısının damar içinde kalmasını temin eden belirli proteinlerin üretim merkezi karaciğer veya vücuttan uzaklaştırma merkezi böbreklerin yetmezliği ile sonuçlanan hastalıklarda karın içine sıvı birikmesi görülebilir ve bu durum karın şişkinliği yapabilir.
Nadir de olsa kabızlık, karında şişkinlik gibi şikayetler rahim iltihabı belirtisi olabilir.
Tedavi edilmediği zaman komplike idrar yolu enfeksiyonuna neden olabileceği için idrarda yanma, sık idrara çıkma, acil idrara çıkma hissi gibi tipik belirtilerin oluşması durumunda mutlaka sağlık kuruluşlarına başvurulmalıdır.
Enfeksiyon tedavisi, enfeksiyon türüne göre uygulanır. Ancak genellikle ilaçla tedavi; antibiyotik, antiviral ilaç, antifungaller, antiparazitik ile uygulanır. Antibiyotik tedavisi; bakteriyel enfeksiyon durumunda bakteri üremesini engellemek adına kullanılır.
İdrar yolu enfeksiyonu kendi kendine geçer mi? Vücut direncinin yüksek olduğu kişilerde komplike olmayan idrar yolu enfeksiyonlarının yaklaşık yüzde 25-30'u antibiyotik kullanmadan iyi sıvı alımı ile düzelir. Ancak tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonu ve kronikleşme ihtimali tedavi alanlara göre daha yüksek olmaktadır.
İdrar yolu enfeksiyonu kaç gün sürer sorusuna "Tedavi edilmezse, bir idrar yolu enfeksiyonu kendi başınıza savaşması genellikle yaklaşık üç ila yedi gün sürer" dedi.
İdrar yolu enfeksiyonu: İdrar yaptıktan sonra geride kalan bakterilerin neden olduğu idrar yolu boyunca herhangi bir yerde oluşan enfeksiyon böbrek ağrısına neden olabilir. Bu durumda ağrıya ek olarak ateş, ağrılı idrara çıkma, bulanık idrar ve genel yorgunluk gibi semptomlar görülebilir.
CİPRO®, içerisinde 100 mililitrelik şişelerde bulunur. Şişe içerisindeki çözelti, renksiz, berrak çözeltidir. yaş arası çocuklarda komplike idrar yolu enfeksiyonları ve böbrek enfeksiyonlarının 2. ve 3. basamak tedavisinde, kistik fibrozisin P.aeruginosa adlı bakteriye bağlı akciğer alevlenmesinde kullanılır.
kronik idrar yolu enfeksiyonu tedavisi antibiyotiklerle tedavi edilir. Enfeksiyon semptomları hafifledikten sonra uzun süreli, düşük doz önleyici antibiyotikler önerilebilir.
İbrahim Saraçoğlu, idrar yolu enfeksiyonu şikayetinde olan kişilere karnabahar kürünü önermektedir. Yapmanız gerekenler ise kaynattığınız karnabaharın suyunu günde 3 defa olacak şekilde tüketmek. Karnabahar vücudunuzdaki mikropların atılmasında önemli bir rol oynayacaktır.
Sistit, genellikle idrar yolu enfeksiyonunun ikincil etkisi olarak ortaya çıkan mesanenin bir tür enfeksiyonudur. Kadınlarda daha fazla görülen sistit; ağrılı ve acılı geçebilir. Hafif sistit vakaları genellikle birkaç gün içinde kendiliğinden iyileşebilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri