«Şahsî Haklar» veya «Alacak Haklar» adları ile de anılan nisbî haklar, hamiline (süjesine), aralarında mevcut hukukî bir münase bete istinaden bir veya birkaç şahıstan bir şeyin verilmesini, yapıl masını veya yapılmamasını istemek salâhiyetlerini bahşeden haklar dır.
Satışlar haricinde intifa yani başkasının malından üzerinde anlaşılan belli kurallar çerçevesinde yararlanma hakkı, sükna yani oturma hakkı, kira akdi, satış akdi gibi akitler sonucunda kurulan şahsi haklara örnek olarak verilebilir.
Medeni Hukuk'un bir dalı olan Eşya Hukuku ile kişilerin eşyalar üzerindeki hakimiyet ve hakları düzenlenmiştir. Bir başkasının ayni hakkına dayanmak suretiyle, kişinin eşya üzerindeki egemenliğini sağlayan ve bu nedenle sadece taraf olan muhataplara karşı tesis edilebilen haklara şahsi haklar adı verilir.
Şahıs varlığı hakları: Değeri para ile ölçülemeyen, başkasına devredilemeyen ve mirasçılara geçmeyen, şahsın daha çok manevi dünyasına ilişkin olan ve mutlak hak niteliğini taşıyan haklarıdır.
Üst hakkına konu olan taşınmaz üzerinde iki türlü hak oluşmuş olmaktadır. Bunlar, arazinin çıplak (kuru) mülkiyet hakkı ile yararlanma (intifa) hakkıdır.
İlgili 38 soru bulundu
Tapu Kütüğüne şerh edilebilecek “kişisel haklar” Medeni Kanunun 1009. maddesinde, “… Arsa payı karşılığı inşaat, taşınmaz satış vaadi, kira, alım, önalım, gerialım sözleşmelerinden doğan haklar ile şerhedilebileceği kanunlarda açıkça öngörülen diğer haklar tapu kütüğüne şerhedilebilir.
Şahsi hak davasının konusu medeni hukuka ilişkin uyuşmazlıklardır. Malın geri verilmesi, suç eserlerinin ortadan kaldırılması, yargılama giderlerinin ödettirilmesi ve tazminat (maddi, manevi) söz konusu olur. Uygulamada şahsi hak davaları en çok tazminata ilişkindir.
ŞAHSEN KULLANILMASI ZORUNLU HAKLAR
Söz konusu hakların bizzat hak sahibi tarafından kullanılması gerekmektedir. Bu haklar öğretide “kişiye sıkı sıkıya bağlı haklar” olarak nitelendirilmektedir. Örneklendirmek gerekirse, nişanlanma, nişanlanmanın bozulması, boşanma yahut evlenme bu hak türlerindendir.
Şahsî hak "nisbî hak" olarak da bilinir. Bu haklar mutlak hakların aksine, yalnızca daha önceden tesis edilmiş veya tarafların iradesi söz konusu ol- madan vaki olmuş bir hukukî ilişkinin neticesinde bazı kim- selere karşı ileri sürülebilen haklardır.
Bunlar yenilik doğuran haklar, ayni haklar, alacak hakları ve fikri haklardır.
Bir kişinin şahsı üzerinde sahip olduğu mutlak haklara kişilik hakkı denir. Bir kişinin başkası üzerinde sahip olduğu mutlak haklar ise velayet ve vesayet hakkıdır. Yalnızca belirli bir kişi ya da kişilere karşı ileri sürülebilen haklara nispi haklar denir. Nispi haklara aynı zamanda kişisel haklar da denilmektedir.
Alacak Hakkı, bir kişinin başka bir kişiye karşı sahip olduğu Kişisel bir Haktır.
Konu hakkındaki en temel hüküm 4721 Sayılı Medeni Kanun'un 1009. maddesinde yer almaktadır. Buna göre “Arsa payı karşılığı inşaat, taşınmaz satış vaadi, kira, alım, önalım, gerialım sözleşmelerinden doğan haklar ile şerh edilebileceği kanunlarda açıkça öngörülen diğer haklar tapu kütüğüne şerh edilebilir.
Kişi dokunulmazlığı, kişi özgürlüğü ve güvenliği, özel hayatın gizliliği, konut dokunulmazlığı, haberleşme özgürlüğü, yerleşme ve seyahat özgürlüğü, din ve vicdan özgürlüğü, düşünce ve kanaat özgürlüğü, düşünceyi açıklama ve yayma özgürlüğü, bilim ve sanat özgürlüğü, basın özgürlüğü, süreli ve süresiz yayın hakkı, ...
Hukuk düzeninin belirli bir kişi için tanıdığı hak başka bir kişi için hukuki yükümlülük (borç veya ödev) doğurur. İnsanın bir hakka sahip olması, başkalarının da aynı haklara sahip olması demektir.
1-Şahsın Hukuku (Kişiler Hukuku): Kişiler Hukuku, hak sahibi olan kişilerin türlerini, ehliyetlerini, şahsi hallerini, hısımlığını, ikametgâhını, şahsiyetin başlangıcını, sona ermesini ve korunmasını düzenleyen bir medeni hukuk koludur.
NİSPİ HAKLAR. Belirli kişilere karşı ileri sürülebilen ve sadece belirli kişilerce ihlal edilebilen haklardır. Hak sahibi, hakkını sadece yükümlü olan kimseye karşı ileri sürebilir ve hakkı ihlal edebilecek olan da yükümlü taraftır.
Aynî hak, kişilerin eşya üzerinde doğrudan doğruya hâkimiyetini sağlayan ve bu nedenle herkese karşı ileri sürülebilen bir haktır. Bu hakların konusu eşyalardır. Bu yönüyle aynî haklar, malvarlığı hakları kategorisinde incelenir. Kişiliğe ilişkin haklarla herhangi bir ilişkisi yoktur.
Aynî hak, sahibine eşya üzerinde doğrudan doğruya (vasıta sız) bir hak bahşettiği halde; şahsî hak, hak mevzuu üzerinde borç lu vasıtasıyla tesis edilebilir.
Haklar, ileri sürülebileceği çevre açısından mutlak haklar ve nispi haklar olmak üzere ikiye ayrılır. Mutlak haklar, herkese karşı ileri sürülebilirken, nispi haklar ise, sadece belirli kişi veya kişilere karşı ileri sürülebilmektedir.
Ekonomik, sosyal ve kültürel haklar; eğitim hakkı, barınma hakkı, yeterli bir yaşam standardı hakkı, sağlık hakkı ve bilim ve kültür hakkı gibi sosyoekonomik insan haklarıdır.
Şahsi Davalar ; Bu dava konusunu şahsi haklar oluşturur. Alacak davaları örnek verilebilir. Karma Davalar ;Bu dava konusunu müdahalenin önlenmesi ve ecrimisil davasının birlikte açılması gibi hem ayni hem de şahsi haklar oluşturmaktadır.
Yine de, özellikle Roma Hukukunda yapılan ayrıma göre, haklar, mutlak ve nisbî olmak üzere iki kategoride incelenir. Mutlak haklar, hak sahibinin herkese karşı ileri sürebileceği haklar iken, nisbî haklar ise hakkın doğası gereği sadece belirli kişi ya da kişilere karşı ileri sürülebilen haklardır.
İrtifak hakları, sahiplerine bazen sadece kullanma veya yararlanma, bazen de hem kullanma hem de yararlanma yetkilerini veren ayni haklardır. İrtifak hakkı sahiplerine tanınmakta olan bu yetkiler, mülkiyet hakkı sahibine (malike) tanınan yetkiler gibi sınırsız değil, sınırlı niteliktedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri