Roma İmparatorluğunda ise rezene bitkisi cesaret veren bir bitki olarak görülürmüş ve askerler bu bitkiyi yanlarında taşırlarmış. Rezene çayı çeşitleri günlük olarak tüketilebilecek oldukça faydalı bitki çayı çeşitleridir. Diyet yapan kişilere de ara öğünlerde rezene çayı içmeleri tavsiye edilir.
Üzerinizdeki baskı arttığında sizi rahatlatacak bir şarkı dinlemek, stres seviyenizi düşürmeye yardımcı olabilir. Diğer yandan uzun bir yürüyüş de strese iyi gelebilir. Strese sebep olan sorundan uzaklaşmak da üzerinizdeki baskıyı azaltacağından film izlemek ya da oyun oynamak gibi aktiviteler de fayda gösterebilir.
Hodan, halk dilinde kaldırık ve ıspıt otu olarak da bilinen canlı mor çiçekleri ve tıbbi özellikleriyle ön plana çıkan iri, tüylü yaprakları olan, yenilebilir çiçekleri ve yaprakları dışında tohumları da yağ üretmek için kullanılan faydalı bir bitkidir. Yapraklar ve gövdeler gri-yeşil renktedir.
Kırk kilit otu kemiklerin sağlıklı olmasına yardımcı olur, kemikleri güçlendirir ve kemik erimesini engeller. Grip ve soğuk algınlığı gibi rahatsızlıklara şifadır. Kanser hücrelerinin oluşumunu engeller. Böbrekler kırkkilit otu sayesinde sağlıklı çalışır ve bedenin ihtiyacı olmayan suyun dışarı atılmasını sağlar.
İlgili 33 soru bulundu
Yatıştırıcı ve doğal bir bitki oluşuyla, uykusuzluk ve stresin bitkisel tedavisinde kullanılabilir. Kırgınlık, halsizlik ve soğuk algınlığı gibi olumsuz durumlarda tüketildiğinde ter atar, toksinlerden arındırarak vücudu yeniler. Kaldirik faydaları arasında öksürüğe iyi gelmesi de yer alır.
Uykusuzluk ve stresin en iyi çözümlerinden birisi papatya çayıdır. İyi bir sakinleştirici olan papatya çayı, gün içinde sürekli gergin olanların başvuracağı en iyi sakinleştirici bitkisel çaylarından birisidir. Uykusuzluk problemi yaşadığınız zaman 1-2 fincan papatya çayı tüketin ve gevşeyin.
Panik atak durumlarında vücudu arındırma görevini taşıyan melisa çayı, pek çok kişinin rahatlamasını sağlamaktadır. Melisa çayını taze olarak ya da poşet çay halinde tüketerek gergin dakikaları üzerinizden atabilirsiniz.
Dr. Saraçoğlu, strese karşı en iyi uygulanacak bitkisel tedavinin limon melisa çayı olduğunu belirtti.
Passiflora ya da çarkıfelek bitkisi de panik atağa karşı kullanılabilecek bir başka doğal bitkisel üründür. Yine kedi otu kökü de kullanılabilen sakinleştirici ve rahatlatıcı bir bitkisel üründür. Yukarıda saydığım bitkiler yine çay olarak da tüketilebilirler. Ancak çay olarak alındıklarında etkileri daha azdır.
Çeşitli psikoterapi yöntemleri ve egzersiz, depresyon tedavisinde ilaca alternatif olarak ya da ilaç tedavisini desteklemek amacıyla kullanılmaktadır. Haftada ortalama 3 gün, 20-30 dakikalık aerobik egzersizin 8-12 hafta süre ile uygulanması depresyonda tedavi edici bir etkiye sahiptir.
Önemli olan sizin için en uygun gevşeme yöntemini bulmanızdır. Kimine yürüyüş veya spor yapmak iyi gelirken, kimine deniz kıyısında oturmak veya müzik dinlemek iyi gelir. Kaslarınızı gevşetmek de iyi bir gevşeme yöntemidir. Bedensel gevşemenin zihinsel olarak da gevşemenizi sağlayacağını göreceksiniz.
- Daha rahat uykuya dalmak için bitki çayları da tüketilebilir. Hafif sedatif (rahatlatıcı) etkisi olduğu bilinen melisa çayı, papatya çayı, ıhlamur çayı tüketilebilir. Ancak burada dikkat edilecek önemli nokta; poşetli olan hazır çaylardan alıp içmektir.
Bitki çayları faydalı içerikleri sebebiyle içenleri sakinleştirir ve huzurla uykuya dalmalarına yardımcı olur. En iyi 5 bitki çayı papatya, çarkıfelek, nane, lavanta ve kediotu çayı olarak listelenebilir. Bu çaylar uyku sorunlarını gidermek ve kaliteli uyku uyumak için tercih edilir.
Cesaret Verir
Hodan, cesaret veren bir besin olarak bilinir. Etkili içeriği sayesinde özellikle eski zamanlarda savaşa giden askerlerin daha cesaretli olmaları için tükettikleri besinler arasında yer almıştır.
Ispıt'tan taze sebze veya kuru ot olarak faydalanılır. Çoğunlukla salatalarda veya garnitür olarak tercih edilir. Ispıt (Hodan) yağından yapılan krem ve kapsüller; adet öncesi sendromu, baş ağrısı, baş dönmesi, asabiyet, bulantı, bacaklarda ödem gibi rahatsızlıklarda kullanılır.
Ayrıca kaldirik ıspıt otu, Hodan otu, neşe otu, sığır dili otu, hejavo, gelezan, çoban çedenesi, ballık, öküz dili, turşu otu, hodan, mavi çiçek, gelezan, goriz, zılbıt, mancar otu, ıspıt, tokluk başı, zulbut, tamara, galdirik, borago isimleri ile de bilinir.
Panik atağı önlemek için günlük hayattaki rutinlerinize dikkat ederek, düzenli egzersiz yapmak, düzenli beslenmek gerekir. Güne odaklanarak anı yaşamaya çalışın, yalnız olmadığınızı hatırlatarak zihninizi rahatlatın. Bu uygulamalar panik atağa iyi gelen şeyler arasında sayılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri