Egzersiz, vücudun endorfin salgılamasına ve mental yorgunluğun azalmasına yardımcı olabilir. Egzersiz seçenekleri arasında yürüyüş, koşu, yüzme, dans, yoga ve pilates gibi aktiviteler yer alabilir. Sosyal Bağlantıları Güçlendirmek: Sosyal bağlantıların güçlendirilmesi, mental sağlık için önemlidir.
Kendini stresli hissettiğin dönemlerde veya düzenli olarak meditasyon ve yoga egzersizleri deneyebilirsin. Kendi içine dönüp ruhuna kulak vermek seni fazlasıyla rahatlatacaktır. İyi bir benlik algısına sahip olmak mental sağlık nasıl korunur konusunun önemli maddelerinden biri…
Yapılan araştırmalar düzenli yapılan egzersizlerin mental sağlığa (ruh sağlığına) olumlu etkilerini kanıtlamıştır. Depresyon ve kaygı bozukluğu olanlarda egzersiz şikayetleri geriletmektedir. Özellikle yüzme, pilastes, yoga, günlük 30 dk lık yürüyüşler mental (ruh) sağlığa çok iyi gelecektir.
İlgili 45 soru bulundu
Stresi azaltmak, sağlıklı beslenmek, yeterli uyku uyumak, sosyal bağlantıları güçlendirmek, düzenli egzersiz yapmak ve dinlenmek, mental yorgunluk belirtilerinin azaltılmasına yardımcı olabilir. Ayrıca, meditasyon, yoga, nefes egzersizleri ve terapi gibi teknikler de mental yorgunlukla mücadelede faydalı olabilir.
iPhone'unuzda Sağlık uygulamasını açın. Göz At'a dokunun, Ruh Sağlığı'na dokunun, sonra Ruh Hâli'ne dokunun. Kullanmaya Başla'ya (ilk kez açıyorsanız) ya da Kaydet'e (daha önce ruh hâlinizi kaydettiyseniz) dokunun.
Mental antrenman teknik taktik ve kondisyon olarak maça hazırlanan sporcuyu ve takımı zihinsel olarak ta maça hazırlamaktır. Yani duygu-düşünce ne davranış üzerine yapılan çalışmadır.
Mental yorgunluğun yaygın belirtileri arasında konsantrasyon güçlüğü, motivasyonda azalma, bilgi işlemede yavaşlama, unutkanlıkta artış ve problem çözme becerilerinde azalma yer alır. Baş ağrısı, sinirlilik ve genel bir bitkinlik hissi de sık görülen belirtilerdir.
Zihin yorgunluğu veya beyin yorgunluğu diye de tanımlanan mental yorgunluk, zihnin yoğun kullanılmasını gerektiren durumlarda ortaya çıkar. Karar verme, analiz etme, düşünme gibi bilişsel becerilerin uzun bir süre devam ettirilmesi mental olarak yorgun hissetmeye yol açar.
Pozitif ruh sağlığı, yalnızca başkalarına olumlu davranma, neşe kaynağı olma değil; kişinin kendini başkaları olmadan da öznel olarak iyi duyumsamasıdır. Pozitif ruh sağlığında, kişinin kendisini mutlu, iyi duyumsaması için çevre koşullarının elverişli olması yeterli görülmüyor.
Zihinsel becerilerde önemli rolleri olan bazı maddelerin (nörotransmitter vb) ana maddelerinin proteinler, aminoasitler ve B grubu vitaminleri olduğunu kaydeden Merdol, dolayısıyla beslenmede oluşabilecek bozuklukların zihinsel fonksiyonları önemli ölçüde etkilediğini vurguluyor.
Serotonin miktarının arttırılmasında ise magnezyum, çinko, triptofan ve omega 3 içeren yiyecekler büyük önem taşır. Muz, hindi eti, süt, kakao, erik, ananas, ceviz, fıstık, domates, portakal, kefir, yumurta, badem, mandalina, susam, keten tohumu yüksek oranda triptofan bulunur.
Serotonin hormonunu sağlayan madde, amino asit olan triptofandır. Bu nedenle triptofandan zengin yiyecekler tüketilmelidir. Triptofan açısından zengin besinler; hindi eti, kırmızı et, yumurta gibi hayvansal besinler; süt, yoğurt, peynir gibi süt ürünleri; soya fasülyesi, badem gibi kuruyemişlerdir.
Günlük hayatımızda akıllı telefonlar sayesinde sevdiklerimize ulaşmanın ötesinde günlük işlerimizi yapabiliyor, etkileyici fotoğraf ve videolar çekebiliyor, uygulamalar sayesinde farklı konularda bilgi sahibi oluyor, kendimizi geliştiriyor, bankacılık işlemlerimizi yapıyor, diziler filmler izliyor, oyun oynuyoruz.
* IPhone kamerasıyla işaret parmağınızın ucunu yerleştirin ve birkaç saniye içinde, senin nabız gösterilir!
Ben nefsime zulüm edenlerdenim.” Bununla duâ edip de icâbet görmeyen yoktur. *“Bir kimse, sıkıntılı zamanında on defa, Hasbiyallahü lâ ilâhe illâ hüve aleyhi tevekkeltü ve hüve rabbül arşil azîm'i okursa, Allahü teâlâ üzüntüsünü giderir.”
Her psikolojik problem ve problemi yaşayan birey için uygulanacak tedavi yöntemi değişiklik gösterebilir. Ancak psikolojik problemler için en çok tercih edilen tedavi yöntemi psikoterapi ve ilaç tedavisidir.
Kendi kendine yardım sadece psikolojik problemleri olan bireylerin kullanımı için geliştirilmemiştir. Kişisel gelişimine katkıda bulunmak ve yaşam kalitesini artırmak isteyen tüm bireyler uygulamadan faydalanabilir. Kendi kendine yardım sistemlerini zamandan ve mekandan bağımsız olarak kullanabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri