“Bezelye, mısır, şalgam, patates, kuzu kulağı, nane, adaçayı, sirke, maydanoz, aci biber ve limon fazla tüketilirse anne sütünün azalmasını sağlar.
Kuzukulağı, patates, bezelye gibi nişasta içeren besinlerle beraber nişasta unu da anne sütünün azalmasında etkilidir. Emziren annelerin uzak durması gereken besinlerden biri de pul biber, isot, karabiber gibi acı baharatlardır. Anne sütünün tadını değiştirdiği gibi üretimini de olumsuz etkilerler.
Sütü arttıran besinlerden biri de dereotudur. Dereotunun içinde çinko, bakır, demir, magnezyum, fosfor, A ve C vitamini gibi çok fazla mineral ve vitamin bulunur. Dereotu anne sütünün besleyiciliğini de arttırmaktadır. Çünkü sütün bol olmasının yanında besleyici olması da bebek için oldukça önemlidir.
İlgili 42 soru bulundu
Emzirme dönemine giren annelerin kendilerini daha iyi hissetmesi ve stresten arınması için bu çay önerilir. Enfeksiyondan uzak kalarak, süt üretimine devam eden anneler gün içinde 2 defa ıhlamur çayı içebilir. Ihlamur çayı sayesinde hem hastalıklardan korunmuş hem de bebeğinize süt aracılığıyla şifa vermiş olursunuz.
"NANENİN SÜTÜ AZALTICI YA DA ARTIRICI ETKİSİ YOK"
Özellikle süt artırıcı bir etkisi bulunmadığı gibi, azaltıcı bir etkisi de yoktur. Tüm yeşil yapraklı sebzeler vitamin ve mineral bakımından zengindir. Dolayısıyla, özellikle emziren annelerin bu dönemde yeşil yapraklı sebzeleri tüketmesini öneririz.
Çok fazla nane yemek, nane çayı ve sigara içmek sütü azaltıyor. Annenin gençlik döneminden itibaren obezite sorunu varsa, bu durum süt üretimini olumsuz etkiliyor.
Özellikle de emzirme döneminde olan anneler için risk taşır. Adaçayının çok fazla tüketilmesi, süt kalitesini düşürmektedir. Süt verimini azalttığı için emzirme döneminde önerilmemektedir.
Yarım kesilmiş limonla günde birkaç kez yuvarlak hareketlerle göğse masaj yapmak da sütü kesmek için uygulanan alternatif yöntemlerden biridir. Bu yöntemi soğuk kompres ile beraber de uygulayabilirsiniz.
Anne sütünün kalitesi için proteince zengin beslenmek, bolca yeşil yapraklı sebze tüketmek de tavsiye edilenler arasında. Anne sütünün kalitesi için kuru incir, hurma, badem, ceviz, fındık gibi besin değeri yüksek gıdaların alınması ve bol sıvı tüketimi de çok değerli.
Bitki çayları: Rezene çayı, ısırgan otu çayı, zencefil, papatya çayı süt üretimini arttırmaktadır. Bitki çayları içinde en çok önerilen ise rezene çayıdır. Fitoöstrojen bir bitki olan rezene çay olarak tüketilebileceği gibi yemeklerde veya taze olarak salatada kullanılabilir. Süt üretimini arttırır.
Emziren annelerin günde 300 mg dan fazla kafein tüketmeleri sağlıklı değildir fakat yeşil çay günde 3 bardak içildiğinde de 1 mg ı geçmemektedir. Kafein oranı sadece bu kadar az olan bir çayın zararı elbette yok denecek kadar azdır. Bu yüzden emziren anneler rahatlıkla yeşil çay içebilirler.
*Beslenme Uzmanı ve Diyetisyen Hande Seven Avuk, emzirirken ısırgan, dereotu, kimyon, adaçayı, rezene, melisa ve ıhlamur gibi bitkilerin, hem anne sütünün artmasına hem de bebekteki gaz, uykusuzluk ve huysuzluk gibi problemlerin giderilmesinde faydalı olduğunu bildiriyor.
Yeterli uyku, hem zayıflama hem anne sütü üretimi için gereklidir. Papatya çayı emziren annelere bu konuda yardımcı olacaktır. Annenin tükettiği besinler süt yolu ile bebeğe geçer. Papatya çayı da dolaylı yoldan bebeğe sakinlik verir.
Hamilelik ve emzirme döneminde uzak durulması gereken bitkiler ise şöyle sıralanıyor: Ekinezya, ketentohumu, anason, ebegümeci, civanperçemi, sarı çiğdem, meyankökü, sarı kantaron, şeytantırnağı, ginseng, penny royal, çoban çantası, yarpuz, ökseotu, kınakına, yalancı ginseng, sedefotu, adasoğanı, solucanotu ve yabani ...
Bu nedenle sıvı alımı günde 2,5- 3 litre kadar olmalıdır. Tercih etmeniz gereken sıvıların en başında su gelmektedir. Tercih sıranızı ıhlamur, nane, papatya çayı gibi bitki çayları, az şekerli veya şekersiz komposto suları, meyve suları, limonata ve süt gibi doğal ve hafif olan içecekler takip etmelidir.
Evet yeşil soğan süt yapar ancak sütün tadını da değiştirir. Bebek bu nedenle süt emmeyi reddedebilir. Dolayısıyla kontrollü tüketilmeli ve bebeğin tepkileri takip edilmelidir.
Akdeniz diyetine uyan emziren annelerin daha sağlıklı yağ asidi profiline sahip süt sağladığı ve zeytinyağında bulunan temel besinlerin anne sütüne geçtiği bilinmektedir.
11. Kimyon
Yüksek miktarda demir içerir. Süt üretimini ve sütün kalitesini artırır.
Bu sürecin 2-3 hafta sürebileceğini hesaplamalısınız. Ani kesilme bebek için ve dolayısı ile anne için de travmatik olabiliyor. Emzirmeyi sonlandırırken süt kanallarında tıkanıklık veya mastit denilen iltihabi durum görülebilir.
Özellikle yemeklerde bol koyu yeşil salatalar veya pişmiş sebze yemeği bulundurabilirsiniz. Yemeklerinize bol soğan ve sarımsak ilave edin. Kuru baklagil ve bulgur süt salınımını arttırır ancak aynı zamanda gaz da yapabilir.
Annelerin en çok tercih ettiği süt artırıcı çaylar arasında ise rezene, kış çayı, karışık bitki çayı ve emziren annelere özel çay karışımları geliyor.
Nohut, kuru fasulye ve bulgur gibi besinler bebeklerde gaz sorunlarına neden olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri