Paşa kılıcı, alev kılıcı, küpe çiçeği, begonya, beyaz yelken çiçeği, çuha çiçeği, bardak menekşesi, guzmanya, orkide, salon sarmaşığı gibi pek çok bitki doğrudan güneş ışığı almadan yaşamını sürdürebilir.
Kısmen güneş alan, günün büyük kısmını gölgede geçiren bir balkon ya da bahçeniz varsa size uygun olan sebze meyvelerden bazıları şöyle: Roka, pazı, patates, turp, sarımsak, taze soğan, brokoli, karalahana, ıspanak, kabak, marul, havuç ve karnabahar, bezelye, fasülye ve tabii ki baharatlar.
Fidenin toprağa ve yerine daha iyi uyum göstermesine yardımcı olur. Salatalık fideleri için uygun yer direkt güneş ışığı almayan hafif gölge alanlardır.
İlgili 17 soru bulundu
Domateste Güneşlenme. Domates yetiştiriciliğinde ışığın rolü çok önemlidir. En az 6 saat boyunca doğrudan güneş ışığı alan bölgelerde yetiştirilmesi gerekir. Isı yüksek ancak ışık düşükse, bitki zayıf gelişir ve boya kaçar.
Salonlara ve evlerin diğer odalarına uygun, gölgede yetişen çiçekler arasında zambak, Arap saçı, dragon ağacı, aşk merdiveni gibi bitkiler de sayılabilir. Farklı bitki türlerine ve çiçek bakımı için ihtiyacınız olan tüm ürünlere Trendyol'dan ulaşabilirsiniz.
Fasulye yarı gölge ve çok rüzgar almayan yerleri daha çok sever. Aynı zamanda kabak gibi bol su sever. 2 günde bir sulama yapmanız önemli.
Uzman Diyetisyen Emre Uzun tarafından yayınlanan gönderi
Nightshade(gölge sebzeleri); Bu sebze ve meyveler gölgede yetişenler olarak düşünülebilir. Domates, biber(özellikle kırmızı biber), Patlıcan,kiraz , Yabanmersini, Goji berry, patates(tatlı patates hariç) ve daha birçok sebze ve meyveleri içerir.
Yeterince ışık almayan, loş veya karanlık ortamlarda da rahatlıkla büyüyebilen ve güneş sevmeyen saksı çiçekleri arasında; paşa kılıcı, dua çiçeği, begonya, yelken çiçeği, flamingo çiçeği, salon sarmaşığı, kurdele çiçeği, Para çiçeği gibi güzellikler ön plana çıkıyor.
Saksıda veya bahçede yetiştirilmeye müsait olan sukulent bitkisi, doğrudan gelen güneş ışığına gerek duymaz. Güneş ışığı altında sararabilir. Bu nedenle aydınlık ya da yarı aydınlık bir ortamda yetiştirilmesi gerekir.
Domates bitkileri güneşe ihtiyaç duyar. Saksıyı en az altı saat güneş alan bir yere yerleştirin. Eğer iç mekanda yetiştiriyorsanız, bitkilerin güneş ışığı alabileceği bir pencere önünde konumlandırabilirsiniz.
Bitkiler güneş ışığında olduğu kadar yapay ışık altında da sağlıklı bir şekilde gelişmeye devam edebilir. Bitkilerinizin büyümesine yardımcı olmak için ideal ışık spektrumunu barındıran özel yetiştirme lambalarını kullanabilirsiniz.
Ortanca çiçekleri tam olarak güneş alan alanlardan hoşlanmaz. Gelişimleri için yargı gölge alanlarda zengin topraklara dikilmesi önerilir. Bunun yanı sıra bitki yaz aylarını çok daha fazla sever. Bu nedenle kış aylarında kendisini soğuktan korumak için üzerine bir örtü örtmeniz de gerekebilmektedir.
Paşa kılıcı, kılıç çiçeği ve peygamber kılıcı gibi isimler ile anılır. Hem gölge hem güneş uyumlu bir yapısı vardır. Gün ışığı olmadan bile uzun süre yasabilirler hafif loş ışık yeterlidir. Susuzluğa oldukça dayanıklıdır.
Fidelere 4/15 gübresi verirseniz fidelerin daha hızlı büyümesini sağlayacak daha dayanıklı verimi yüksek bir fide elde etmiş olacaksınız.
Domates bitkisi nemi sever, su noksanlığında üst yapraklar kıvrılır. Çok nemli, ağır topraklarda ise bitkiler hastalık ve zararlılara karşı hassaslaşır. İlk meyve verimi başlayıncaya kadar fazla sulamadan kaçınılmalıdır. Çiçeklenme döneminde yaşanılacak nem eksikliği verimi olumsuz etkiler.
Domatesin verimini artırmak için potasyum, magnezyum, kalsiyum ve amonyum nitrat azot içeren gübreler verilmelidir. Potasyum nitrat gübresi domateslerin iri, dolgun, sert ve renkli olmasını sağlar. Magnezyum nitrat gübresi, sebzenin azot eksiğini tamamlar.
Bitkiler gündüzleri fotosentez, geceleri ›ş›k enerjisi olmad›ğ› zaman solunum yapar. Bitkiler gündüzleri solunum yaparken karbon dioksit al›r ve oksijen verir; geceleri ise oksijen al›p karbon dioksit verir.
Fotosentezin gerçekleşebilmesi için ortamda yeterli ısı, ışık, karbondioksit ve su bulunmalıdır. Tepkimede temel enerji kaynağı olarak ışık kullanılır. Işık, bitki yapraklarına nüfuz ederek gözeneklerin açılmasını sağlar. Böylece fotosentez olayında daha fazla karbondioksitin tepkimeye girmesi sağlanır.
Yoncalar, kurdele çiçekleri, vinca, müge, ağlayan kalpler, açelya, orman gülü, Liriope muscari, eğrelti otları, Cornus canadensis, Gaultheria procumbens, Campanula takesimana, çilek, cam güzeli, hercai menekşe, aslanağazı, hedera sarmaşığı, şimşir, bodur yayılıcı porsuk, Vaccinium ve yaprakları güzel hostalar, bence ...
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri