Sağ kol ağrısı, burkulma, kırık, çıkık, fibromiyalji ya da boyun fıtığı nedeniyle görülebilir. Bunun yanında stres, sinirlerin gerilmesinden dolayı boyun ve kola yayılan ağrıları ortaya çıkarabilir.
İSTANBUL (AA) - Moodist Psikiyatri ve Nöroloji Hastanesi Uzmanlarından Psikiyatrist Dr. Selin Baran, omuz ve sırt bölgesinden kollara ve başa yayılan ağrılara ilişkin, “Birçok doktora gitmenize rağmen ağrılarınıza çözüm bulamadıysanız ağrılarınızın kaynağı psikolojik olabilir. ' uyarısında bulundu.
Bazı durumlarda aşırı stres nedeni ile de kolda ağrı görülebilir. Bu ağrının temelinde yatan neden aslında psikolojik kaynaklıdır. Fakat uyumayı ve hayatı zorlaştıracak düzeye ulaştıysa ağrı kesici ve kas gevşetici ilaçlarla ağrının hafifletilmesi sağlanır.
İş hayatında yaşanılan stres, günlük hayatta karşılaşılan olumsuz durumların yarattığı gerilim baş ağrısı/migren olarak kendini göstermektedir. -Kol ve Bacak Ağrılar: Gün içerisinde yaşanan olumsuz olaylar ve strese girmeye sebep olan durumlar kol ve bacak kaslarının gerilmesine böylece ağrıların oluşmasına sebep olur.
Belirtiler arasında genel ağrı, diş gıcırdatma, baş ağrısı ve yüz, boyun veya omuzlardaki kas gerginliği sayılabilir. Stres dönemlerinde, fiziksel ve zihinsel tepkilere yol açan üç ana hormon salınır. Vücut, gerekirse vücudu kaçmaya hazırlamak için adrenalin (dövüş ya da kaç hormonu) salgılar.
İlgili 17 soru bulundu
Savaşmanın ya da kaçmanın mümkün olmadığı durumlarda artan enerji ve kas gerginliği boşalamadığı için ağrılı kas spazmları ortaya çıkar. Vücudun her bölgesinde ortaya çıkabilir.Stresin etkilerine karşı en hassas bölge olan sırt ve boyun kaslarında ise ağrılar daha yoğun hissedilir.
Kronik stresle; kan basıncında artma, immün sistemde bozulma, doğurganlıkta sorunlar, kalp hastalıkları ve bağırsak sorunları gelişebilir. Akut stres tekrar tekrar yaşanırsa ya da stres kronikleşirse damarlarda hasara yol açabilir. Bu durumsa hipertansiyon, kalp krizi veya felç riskini artırır.
Kol ağrısının yaygın nedenleri sinir sıkışması, boyun fıtığı, tenisçi dirseği, patolojik sorunlar, stres yaralanması, karpal tünel sendromu, tiroid sorunları, diyabet, romatoid artrit veya fibromiyaljidir (doku romatizması).
Günümüzde birçok kişi strese bağlı kas ağrısının termal su tedavisi ile kısa sürede geçtiğini deneyimlemiştir. Siz de bu yöntemi muhakkak denemelisiniz. Kimi zaman termal suyla dolu bir havuzda saatlerce bol bol yüzmek, kimi zaman ise termal suyun kullanıldığı bir hidroterapi seansına katılmak size iyi gelecektir.
Kol ağrısı nedenleri nelerdir? Kol ayrısı nedenleri boyun fıtığı, omuz patolojileri, kas yırtıkları, dirsekte tenisçi dirseği (lateral epikondilit), ulnar oluk sendromu, bilek eklemindeki patolojilerdir. Kalp hastalıklarında da özellikle kalp krizinde ağrı sol kola veya nadiren de olsa sağ kola vurabilir.
Ruhsal gerginlikler ağrıya yol açıyor
Bu korku ve endişeler sonucunda kaslarımız kasılıyor ve sonucunda bu ağrılar ortaya çıkıyor” diye konuştu. Sırt, mide, baş ağrısı ve kol-bacak ağrılarının stresin neden olduğu hastalıklardan birkaçı olduğunu belirten Prof. Dr.
Bilim adamları, ağrı kesicilerin etken maddesi parasetamolün baş ağrılarını dindirdiği gibi zor kararlar alması gerekenlerin kapıldığı endişe ve stresi de azaltabileceğini vurguladı.
Fibromiyalji, tüm vücuttaki kas ve yumuşak dokularda ağrıya sebep olan bir hastalıktır. Ağrılar devamlıdır, yani kronik bir süreçtir. Bu hastalık boyun, omuz, sırt, göğüs, kalça, kol ve bacaklarınızı etkileyebilir.
Psikoterapistinizin uygun bulduğu tedavi yöntemleriyle psikosomatik ağrılardan kurtulmanız mümkün olacaktır. Hasta hikayesinin detaylı bir şekilde dinlenmesinin ardından tedavi bu hikaye doğrultusunda psikoterapi ve gerekirse bir psikiyatrist eşliğinde yürütülecek olan ilaç tedavisi ile sağlanır.
Kol ağrıları için gidilecek ilk yer ortopedi bölümüdür. Kaslarda ve eklemler ile beraber kemiklerde yaşanabilecek olası probleme karşı tedavi ele alınır. Eğer böyle bir durum söz konusu değilse, sinirler ile ilgili probleme karşı nöroloji Polikliniği devreye girer.
Vücudumuzdaki kemik dokusu, sürekli ve kuvvetini aşan bükülme gücüyle karşılaşırsa, stres kırıkları oluşabiliyor. Özellikle yürürken ağrıya yol açtığı için önemli bir iş kaybına neden olan stres kırıkları genellikle kadınlarda ortaya çıkııyor.
Stres belirtileri; fiziksel (çarpıntı, baş ağrısı, soğuk ya da sıcak çarpması, sindirim rahatsızlığı, nefes darlığı, uykusuzluk, düzensiz uyku, mide krampları, boyunda ağrı) veya duygusal (unutkanlık, konsantrasyonda azalma, kararsızlık, zihin karışıklığı, olumsuz üzerine odaklanma) olabilir.
Dinlenme: Kol ağrıları için yapılabilecek en önemli uygulama, dinlenmektir. Kişi kol gücüyle iş yapıyorsa, bunlara biraz ara vermelidir. Aynı şekilde elin sıklıkla çalışmasını sağlayan işlemlerden bir süre uzak durulması gerekebilir. Bandaj: Bandaj yardımıyla özellikle ağrıyan bölgenin sarılması gerekebilir.
Boyundan omuza yayılan ağrılar
Elinizde veya kolunuzda bir karıncalanma hissinin yanı sıra omzunuzda bir ağrı hissediyorsanız, bunun nedeni boynunuzdaki bir sorundur. Boyun kireçlenmesi, ve boyun fıtıkları omuza ve kola giden sinirlerin kök bölümünü etkileyerek omuz ve kola ağrısına yol açabilirler.
Gece gelen kol ağrılarının nedenleri çeşitlilik göstermektedir. Gece kol ağrısı yaşanmasının sebebi bir hastalık sonucu olabilmektedir. Boyun fıtığı, boyun tutulması, kalp ile ilgili bir sorun, diyabet ve benzeri hastalık kaynaklı nedenler ile gece kol ağrısı yaşanabilmektedir.
Stres, sempatik sinir sistemini uyaran hipotalamusta başlar. Bunu takiben böbreküstü salgı bezleri, epinefrin olarak da bilinen adrenalin ve noradrenalin salgılar. Bunların kana karışmasıyla beraber kalp atışı hızlanır.
Stres reaksiyonunun üçüncü aşamasında vücut tükenme durumu yaşayabilir. Etkili şekilde baş edilemeyen ve üstesinden gelinemeyen stres kaynakları arttığında vücudun uyum kapasitesi azalır ve alarm aşamasındaki tepkiler sürekli hale gelerek kronik stres tablosuna neden olur.
Bu belirtilerden en önemlileri yüksek kan basıncı, hızlı kalp atışı, kaslarda gerilim ve titreme, uykusuzluk, midede kramp ve bulantı, baş ağrısı, baş dönmesi, aşırı yorgunluk, bitkinlik, göğüs ağrısı, ağız kuruması, zayıflık, aşırı terleme, zor nefes almak, bağırsakların bozulması, dişlerin sıkılması olarak ...
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri