Birçok farklı böcek ısırığı türü vardır ve en yaygın suçlular sivrisinekler, tatarcıklar, keneler, at sinekleri, tahtakuruları, pireler, akarlar, karıncalar ve örümceklerdir. Özellikle yaz aylarında, bu böceklerin ve örümceklerin çoğu daha fazla sayıda ortaya çıkar.
Böcek ısırması belirtileri arasında şunlar yer alır: Isırılan bölgede kızarıklık, kaşıntı, tahriş, ağrı ve şişlik. Su kabarcıkları ve iltihaplanma. Tek veya küme şeklinde oluşan kabarcıklar.
SİVRİSİNEK: Sivrisinek ısırıklarında genellikle ısırılan bölge sert bir hal alarak kaşınıyor. Bölgeye baktığınızda birden fazla ısırık görebilirsiniz. ATEŞ KARINCALARI: Özellikle yaz sezonunda ortaya çıkan ateş karıncaları zehirli olduklarından ısırdıkları bölgede yoğun ağrı gözükebiliyor.
Zehirli böcek türlerinin ısırma ve sokma durumunda deri üzerinde kızarıklık, şişme, morarma meydana gelebilir ve kan dolaşımında hızlanma söz konusu olabilir. Bu durumda bireylerde nefes darlığı şikâyeti sıklıkla görülür.
Kene, arı ve akrep sokmaları hayati tehlike yaratabilirken, sivrisinekler ise az da olsa virüs taşıma ve hastalık bulaştırma riski taşır. 'Böcek ısırığının etkisi böceğin türüne ve kişinin duyarlılığına bağlı olarak değişkenlik gösterir' diyen Acil Tıp Uzmanı Dr.
İlgili 41 soru bulundu
Böcek Isırmalarında Kaşıntıyı gidermek için şu yöntemleri deneyin: - Bölgeyi sabun ve suyla yıkayın. - Soğuk kompres veya buz, kaşıntı ve şişmeyi azaltmaya yardımcı olabilir. - Kalamin losyonu, reçetesiz satılan bir hidrokortizon kremi veya topikal bir antihistamin de kaşıntıyı hafifletmeye yardımcı olabilir.
Böcek ısırması sonucu görülen belirtiler ise ısıran böceğin türüne bağlı olarak genellikle birkaç saat ila birkaç gün içerisinde kendiliğinden geçebilir.
Böcek ısırması genellikle tıbbi müdahale gerektirmez ve kısa bir süre içinde kendiliğinden iyileşir. Ancak, bazı böcek türleri zehirli olabilir ve alerjik reaksiyonlara neden olabilir, bu durumlarda acil tıbbi yardım gerekebilir.
Tahtakurusu Isırığının Belirtileri
Tahtakurusu ısırıkları genellikle belirgin şekilde kızarır ve şişer. Vücudunuzun küçük bir bölgesinde bir çizgi veya kümede birden fazla ısırık görünebilir. Isırıklar kaşıntılı olma eğilimindedir. Yanma hissine neden olabilirler.
Örümcek ısırığı: ağrılı olabilen örümcek ısırmalarında şişkinlik ve kızarıklığa ek olarak baş dönmesi, terleme, bulantı ve kusma görülebilir. Arı ısırığı: ani bir acıya neden olan arı sokmalarında ısırılan bölge hemen şişer ve kızarır. Sivrisinek ısırığı: ısırığın olduğu bölgede kabarma ve yoğun kaşıntı oluşur.
Isırılan bölgede genellikle belirgin kızarıklık olur ve bölge şişer. Vücudun bir bölgesinde birden fazla ısırık görülebilir. Isırıklar kaşıntılıdır ve yanma olabilir.
Geniş lokal reaksiyonlar; böceğin soktuğu alanda başlar. Ancak 12-24 saat içinde genellikle 20 cm'yi aşan bazen de tüm kolu ya da bacağı kaplayan ödem, kızarıklık ve ısı artışına sebep olur. Geniş lokal reaksiyonlar 5-10 gün içinde azalır.
Isırığın olduğu bölgeye günde bir kes çay ağacı yağı damlatın. Böcek ısırığında şişme yaşadıysanız nane yağı bu şişliğin azalmasına yardımcı olacaktır. Çay ağacı yağına alternatif olarak 1 – 2 damla nane ya da lavanta yağını da kullanabilirsiniz.
Kalorifer böceği bizlere direkt olarak zarar verecek böceklerden değildir. Yani insanları ısırma durumları olmaz ve herhangi bir zararları bulunmaz.
Ömür Tekeli; bir haftada kendiliğinden geçebilecek birçok sinek-böcek ısırığının ısrarlı kaşımalar neticesinde cilt lekelerine ve izlerine dönüşebileceği uyarısını yaptı.
Mobilyaların üzerindeki beyaz lekeler
Mobilyanızda beyaz lekeler görürseniz, bunlar tahtakurusu yumurtaları veya yumurtalarının kabukları olabilir. Pirinç taneleri şeklinde ve parlak yarı saydam veya beyaz renktedirler. Ayrıca onları çıplak gözle görmek mümkün.
Loş ve nemli ortamları sevdikleri için garaj, bodrum gibi alanlarda da görülebilen tahtakuruları, bu alanlardan evlere taşınan mobilyaların içini yuva olarak kullanırlar. Böylece evinize yerleşmeyi başarırlar. Duvarlardaki prizler ve elektrik düğmelerinin içi de tahtakurusu yuvası olabilecek alanlardır.
Bu böceğin ısırması ile lokal alerjik reaksiyonlar; ortasında punktumu olan papül, vezikül yada nodül gelişmektedir. Kaşıntı ve şişme sonradan eklenmektedir. Alerjik reaksiyonlar dışında Trypanosoma cruzi taşıcılığı ile Chagas hastalığı yada Amerikan tripanosomiasis neden olmaktadır.
Osuruk böceği süs bitkilerine, meyve ağaçlarına ve bahçelere zarar verebilir, ancak insanlar için ısırma gibi bir tehdit oluşturmazlar fakat evi istila edebilirler. Yapısal hasara veya hastalık bulaşmasına neden olmazlar.
Belirtiler hızla oluşur ve 1-2 saat içinde geriler bazen de daha geniş alana yayılabilir 48 saat içerisinde zirve yapar ve birkaç gün sürebilir.
Eğer odanızın duvarında ya da küflenecek bir eşyanız yoksa ama yinede küf kokusu alıyorsanız muhtemelen yatak böceklerinin iletişim için kullandığı kokusunu duyuyorsunuz. Yüzünüzde, kollarınızda, göğüslerinizde ve sırtınızda küçük kırmızı lekeler varsa bu işaretler evinizde yatak böceğinin olduğunu gösterir.
Yatak böcekleri genellikle kişniş konusuna benzer, küf gibi bir koku yayar. Koku hoş bir koku değildir. Yatak odanızda yeni, garip bir koku hissediyorsanız, bu yatak böcekleri istilası olabilir. Eğer yatak böceği istilası varsa, evinizin küflü giysiler, küflü ayakkabılar gibi koktuğunu hissedebilirsiniz.
Tahtakurusu sıcakkanlıların barınak ve yataklarında (ev, otel, öğrenci yurtları, yataklı seyahat araçları vb.) yaşayan ve onların kanıyla beslenen, gözle zor görülebilen küçük bir parazittir. Tahtakurusu çoğunlukla yataklarda yaşadığından, birçok dilde yatak böceği, ingilizce 'Bed Bug' olarak adlandırılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri