Sivrisinekler kokulara karşı duyarlı olduğundan bu durum sivrisineklerin bazı insanları daha kolay bulmasını sağlar. Bunun yanı sıra nefes verirken çıkardığımız CO2 miktarı da sivrisinekleri cezbeden bir diğer etkendir. Ne kadar çok CO2 açığa çıkarırsak sivrisinekler tarafından ısırılma olasılığımız da o kadar artar.
Pek çok kişinin düşündüğünün aksine sivrisinekler insanları yiyecek elde etmek için ısırmıyor ve aslında günlük besinlerini bitki nektarlarından elde ediyor. Sadece dişi sivrisinekler ısırıyor ve bu ısırmanın amacı, kendi yumurtalarını oluşturabilmek için ihtiyaçları olan proteinleri insan kanından almak.
Japonya'da yapılan bir araştırmaya göre, sivrisineklerin kan grubu 0 olan kişileri ısırma ihtimali, kan grubu A olanları ısırma ihtimalinden iki kat daha yüksek. Araştırmacılar, sivrisineklerin 0 grubu kanı daha "lezzetli" bulduğunu dile getiriyor.
Bilim insanları sivrisineklerin, diğer hayvanların aksine insan kokusu, beden ısısı ve karbondioksit seviyesi gibi kriterlere göre ısıracakları insanları seçtiklerini duyurdu.
Sivrisineğin koyu renk kıyafetlere daha çok gelir. Eğer sivrisinekleri, kendinizden uzaklaştırmak istiyorsanız odanızın bir köşesine koyu renkli kıyafetler asın. Sivrisineklere karşı en etkili yöntemlerden biri yakınınızda fesleğen ya da reyhan bulundurmak. Çünkü sivrisinekler bu iki bitkiden de hoşlanmıyor.
İlgili 18 soru bulundu
Sivrisinekler, uçucu yağlardan kaçarlar. Bu haşereleri en etkili şekilde uzaklaştıran yağlar arasında lavanta, nane, çay ağacı ve okaliptüs bulunur. Yağları suyla karıştırabilir ve ardından sprey özelliği olan bir şişeyle eve sıkabilirsiniz. Sivrisinekler, karanfil ve portakal kabuğu kokusundan hoşlanmazlar.
Sivrisinekler keskin kokulardan hoşlanmaz ve o ortamda bulunmazlar. Sivrisineklerin sevmedikleri kokuları; lavanta, portakal, limon, ada çayı, kadife çiçeği, karanfil, okaliptüs, defne, reyhan, sarımsak, soğan, sirke ve biberiye olarak sayabiliriz.
Ciltteki bakteriler
2011 yılına ait bir çalışmada, bilim insanları ciltteki belirli bakterilerin fazlalığının sivrsinekleri çektiğini keşfettiler. Sivrisineklerin ayak bileklerini daha fazla ısırmasının sebebi de bu. Çünkü ayak bileklerinde daha fazla bakteri bulunuyor.
Sivrisinekler önemli bir besin zinciridir. Yumurta ve tam olmamış formları bazı hayvanların beslenme ihtiyacını gideriyor. Sivrisineklerin en önemli etkilerinden birisi de suya yakın bitkilerde tozlaşmaya yardımcı olmasıdır. Kuşlar yavrularını sivrisineklerle besler.
Japonya'da yapılan bir araştırma, kan grubu "0" olanların, kan grubu "A" olanlara kıyasla sivrisinekler tarafından ısırılma olasılığının yaklaşık iki kat fazla olduğunu ortaya koydu. Kanı B grubu olanlar ise "0" ve "A" grubu arasında yer alıyor.
Araştırma sonuçlarına göre, daha çok yetişkinleri ısıran dişi sivrisineklerin en sevdikleri koku, çiçek kokusu içeren tıraş losyonları ya da parfüm kullanan kanlı canlı erkekler.
Sivrisinek Isırığı
Sivrisinek salivasında antikoagülan ve yabancı proteinler bulunur. Bu yabancı proteinler, vücudun bağışıklık sistemini tetikler. Bunun sonucunda vücudun bağışıklık sistemi, beyaz kan hücrelerinin etkilenen bölgeye ulaşmasına yardımcı bir bileşen olan histamin salgılar.
Birçok ergin sivrisinek türü yazın gündüz saatlerinde gölgelik alanlarda hareketsiz durarak geceyi bekler; yalnız gece aktif olur ve kan emerler. Aedes cinsine ait türler gündüz de aktif olan nadir türlerdir. Gündüz de aktif olmaları ve kan emmeleri nedeniyle agresif türler olarak bilinirler.
Bilgi-2: Ultrasonik sivrisinek savarlar (USS), birçok yetişkin kulağının duyamayacağı bir frekans olan 15 kHz (15 kilo-Hertz: saniyede 15.000 titreşim) frekansında ses yayarlar.
Doruk, “Bazen ince kıyafetlerin üzerinden de sivrisinekler cildi ısırabilir. Bu nedenle permetrinle kaplanmış cibinlikler ve kıyafetler kullanın.
Limon otu veya nane gibi uçucu yağlar, sineklerin yaklaşmaktan pek hoşlanmadıkları kokular arasında bulunuyor. Birçok uçucu yağ türü, böcek kovucu özellikler içerir ve sinekler, böcekler için zehirlidir.
Çoğu dişi ergin sivrisinek türü, 4 veya 5 defa kan emebildiği ve yumurta bırakabildiği durumlarda 2-3 hafta yaşayabiliyorken, kış mevsimini geçirebilen bazı sivrisinek türleri garaj, bodrum veya tavan aralarında 6 ay boyunca yaşayabilirler.
Sivrisinekler nefes verdiğimizde çıkan karbondioksi- tin kokusunu yaklaşık 50 metrelik bir menzilden algılaya- biliyor. Karbondioksit kaynağına yaklaştıkça, 5-15 metre arası mesafede hedefini görsel ipuçlarıyla netleştiren siv- risinekler, bir metre öteden vücut ısımızı algılayarak bizi bulmuş oluyor.
Kedinanesi yağı ya da nane yağı, çay ağacı yağı, okaliptus ve su karışımı ile hazırlayacağınız spreyleri veya kremleri sürerek sivrisinekleri cildinizden kovabilirsiniz. Rahat bir uyku için saf vanilya parçasını yatarken nabız noktalarına sürebilirsiniz.
Alkol aynı zamanda dezenfektan işlevi görmektedir. Evde bulundurduğunuz lavanta kolonyası hem içerdiği etanol ile sivrisinek kaşıntısını alacak hem de lavanta kokusu ile sivrisineklerin en azından koku uçana kadar yaklaşmasını engelleyecektir.
Sivrisineklerin hoşuna gitmeyen kokulardan oluşan yağları vücudunuzda kullanarak, size yaklaşmalarını engelleyebilirsiniz. Özellikle çay ağacı yağı, limon yağı, okaliptüs yağları keskin kokuları sayesinde sivrisinekleri direkt olarak etkisiz kılar.
Kahve Yakmak Sinek Kovar mı? Bu soruya kesinlikle evet cevabını verebiliriz. Kahve yakmanın en zararsız ve etkili sebeplerinden biri istenmeyen sineklerden kurtulmanızdır. Sinekler, arılar ve böcekler kahveden hoşlanmazlar bu yüzden de kahve kokusu olan yerlerden uzak dururlar.
Bir tencerenin içerisine şeker ve üzerini örtecek kadar su döküp ağır ağır kaynatın. Karışımı güzelce karıştırdıktan sonra ılık hale gelene kadar bekleyin. Sıvıyı huni ağzına döküp sinekler için tuzak olarak kullanabilirsiniz. Dilerseniz, şekerli su yerine birkaç parça elma dilimini şişenin içerisine atabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri