Yetişkin kediler korkudan, üstünlük sağlamak veya ilgi talep etmek için ısırırlar. Kedi yavruları dünyalarını keşfetmek için bir şeyleri ısırır, ağzına alır ve pençeler; bunların hepsi doğal davranışlardır. Ancak bir yavru kedi ısırığı sevimli olabilirken, yetişkin bir kedi ısırığı acı verici olabilir.
*Stres, sinir veya korku kedinizin sizi ısırmasına sebep olabilir. *Oyun oynama amacıyla ısırıyor olabilir. *Isırmak kedilerde kur yapmanın bir yoludur. *Eğer 1 dakika önce güzel güzel oynarken sonrasında sizi ısırıyorsa size limiti aştığınızı söylemeye çalışıyor olabilir.
Bu ısırma durumu yaygın olarak kedinin mırıltılar eşliğinde kendini sevdirmek istediği anların ortasında gerçekleşir ve kedi sahipleri için şaşırtıcıdır. Eğer kendinizi severken sizi aniden ısırırsa bir mesaj vermeye çalışıyordur. Amacı canınızı yakmak ya da size zarar vermek değildir.
Kedinin dikkatini oyuncak hayvanlarına ve tüylü oyuncaklarına çekmeye çalışın ve ısırma davranışını görmezden gelin. Kedinizin koşullanma ile öğrenmesini sağlayabilirsiniz. Örneğin odaya girdiğinizde aşırı heyecanlanarak sizi ısırması yerine ona oturmasını söyleyerek bunu yiyecek bir ödülle pekiştirebilirsiniz.
Kedi sizi tırmaladıysa ilk yapmanız gereken tırmalanan bölgeyi su ve sabun ile yıkamaktır. Bu bölgeyi sabunla yıkadıktan sonra kolonya veya batikon gibi antiseptik solüsyonlar ile temizlemeniz gerekir. Daha sonra ise acile giderek muayene olmalı ve gerekli görülür ise kuduz aşısı yaptırmalısınız.
İlgili 37 soru bulundu
Isırma. Yavru kediniz küçükken, bütün o küçük ısırıklar birer oyun gibidir. Büyüdükçe yavru kediniz biraz daha güçlü ısırmaya başlarsa, bir süre bu oyunu durdurmaya ve onu görmezden gelmeye gayret edin. Eğer mesajı almazsa, sert ve yüksek bir ses tonuyla onunla konuşun – ama bağırmayın.
Yüzeysel ısırıklar deri altıyangısına, daha derinler ise tendon veya kemik enfeksiyonuna sebep olabilir.Belirtileri arasında şişme, kızarıklık, irin, hareket yeteneğinde azalma, ağrı,kan dolaşımının azalmasıyla morarma yer alır. Ateş, titreme, his kaybı ciddibir enfeksiyona işaret eder.
Kediniz sizi tırmalayıp ısırıyorsa ona yüksek sesle ve kararlı bir tonda “Hayır” deyin. Bu sırada işaret parmağınızı ona doğru uzatabilirsiniz. Böylece hem ses hem de hareket ile ona bu davranışı istemediğinizi belirtmiş olursunuz.
Özellikle stres başta olmak üzere sinir ve korku kedilerde ısırma içgüdüsünü ortaya çıkarmaktadır. Tabii aynı zamanda oyun oynama amacıyla da ısırıyor olabilir. Başka bir sebep ise kur olarak öne çıkar. Yani kediler çiftleşme döneminde karşı cinse kur yapmak için ısırma dürtüsünü ortaya çıkarabilmektedir.
Kedi kuduza karşı aşılanmamışsa tıbbi yardım alınmalıdır. Bir kedi birini ısırdıysa ve kedinin kuduza karşı aşılandığına dair bir kanıt yoksa, kişi kuduz enfeksiyonu için tedavi edilmelidir.
Tıpkı hayatlarının her anında olduğu gibi eğlenirken, oyun oynarken ya da mutluyken de kediler ilgilendikleri şeyleri ısırma eğilimindedir. Bu da bize kedi ısırmasını önlemek yerine onunla yaşamayı öğrenme konusunda ipucu verir.
Örneğin, yabancı bir ortamda ya da başka bir kediyle karşı karşıya kaldığınızda kediniz hırçınlaşabilir. Kendini tehdit altında hissettiğinde ya da korktuğunda, hırçınlaşma tepkisi göstermesi normaldir. Kediler, sınırlarının ihlal edildiğini ya da kendini rahatsız hissettiklerinde hırçın davranışlar sergileyebilir.
Yavru kedilerde, bu dönemde tüm duyuları ile deneyimler yaşamakta ve oyun aracılığıyla çevresiyle iletişim kurmakta olduklarından, çok ısırmak normaldır. Ama sırf bu sebeple kedinizin kontrolsüz olarak çok ısırmasına izin vermemelisiniz.
"Bir kedi uyuduğunda, potansiyel tehlikelerden kendini koruması zorlaşır ve daha savunmasız olduğunun gayet farkındadır. Bu nedenle kediler kendi güvenlikleri için yatağın ayakucunda uyumayı seçebilir ve hatta sizi de korumak için bir tehdit algıladıklarında sizi uyarabilir.
Kedilerin sahiplerinin ayaklarına saldırması onların av hayvanı olmalarından kaynaklanıyor. Vahşi kediler yırtıcı olduklarından dolayı eğlenmek ve avlanmak için tırmanmak ve tırmalamak içgüdüsüne sahiplerdir. Bu nedenle kediler içgüdüsel olarak kımıldayan bir şeylere zıplayıp tırmalalamak isterler.
Özetle kediler oyun oynarken, sevgi gösterirken ve kızdığı zaman ısırma davranışını sergileyebilirler. Merak etmeyin, kediniz bu üç durumda da ısırırken sizi sevmediğini göstermeye çalışmıyor. Isırma onların doğal tepkisidir ve engellenebilir.
Kendilerini hem stresten arındırmak hem de aynı ortamda bulundukları kişiler ile bağlarını güçlendirmek için yalanırlar. Eğer kediniz sizin yanınızda önüne gelen her yerini yalıyorsa sizi aileden görüyor demektir.
Genelde uyumak için sıcak ve rahat yerleri tercih eden kediler ısınmak için sahiplerinin yanında uyumayı da tercih etmektedir. Kendilerini besleyen ve onlara bakan sahiplerinin yanında kediler kendilerini güvende hissederler.
Kedilerin sevilmekten hoşlanmadığı birçok bölge bulunuyor. Kedilerin kuyruk bölgesi, dokunulmasına izin vermediği bölgelerdir. Kedi severken kuyruk bölgesine yaklaşmamak gerekir. Kedilerin her ne kadar çok fazla cinsi olsa da, sırt bölgesi de sevmedikleri bölgeler arasında yer alan bir bölgedir.
Kediler adeta size gelip kafa atarcasına, kafasını toslar. Kulağa komik gelen bu davranışları aslında size ettiği bir teşekkürdür. Bazen gelip kafanıza, bazen bacağınıza veya kolunuza attığı kafalar birer sevgi belirtisidir. Kediler genellikle mutlu olduklarında yoğururlar.
Yetişkin kediler korkudan, üstünlük sağlamak veya ilgi talep etmek için ısırırlar. Kedi yavruları dünyalarını keşfetmek için bir şeyleri ısırır, ağzına alır ve pençeler; bunların hepsi doğal davranışlardır. Ancak bir yavru kedi ısırığı sevimli olabilirken, yetişkin bir kedi ısırığı acı verici olabilir.
Pire enfestasyonu, uyuz etkenleri, bitler, alerjiler, mikotik ve bakteriyel enfeksiyonlar, hormonal dengesizlikler, anormal hücre gelişimi (neoplazi), psikololojik nedenler ve bağışıklık sisteminin hastalıkları da dahil olmak üzere birçok pruritus nedeni vardır.
Temiz bir bezi soğuk su ile ıslattıktan sonra ısırılan bölgelerin üzerinde bekletirseniz kaşıntı rahatlayabilir. Kaşınan bölgelerinize bal sürerek kaşıntıyı azaltabilirsiniz. Papatya çayında bulunan maddeler de kaşıntıyı gidermede etkili olabilir. Aloe vera bitkisinde bulunan jelimsi sıvı kaşıntıyı rahatlatabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri