Ayrıca süs bitkisi üretmek için sera veya fidanlık kurabilir. Peyzaj Mimarlığı, Bitkisel Üretim, Peyzaj Mimarisi ve Kentsel Tasarım, Kültür Bitkileri Üretimi ve Pazarlaması, Ziraat Mühendisliği ve Orman Mühendisliği gibi alanlarıyla ilgili bölümlere dikey geçiş yapabilmektedirler.
Peyzaj ve Süs Bitkileri Yetiştiriciliği Bölümü, 2 yıllık ön lisans programıdır. Bu bölümle ilgilenen adayların öncelikle lise ve dengi okul diplomasına sahip olması gerekir.
Peyzaj Yüksek Mimarı maaşları kıdem ve çalışılan kuruma göre değişiklik gösterebilmektedir. 2023 yılı itibari ile 13 kişinin paylaştığı veriler ışığında aylık ortalama Peyzaj Yüksek Mimarı maaşları 22250 TL'dir. En düşük Peyzaj Yüksek Mimarı maaşı 17800 TL iken, en yüksek Peyzaj Yüksek Mimarı maaşı 33900 TL'dir.
İlgili 37 soru bulundu
Peyzaj Mimarlığı Bölümü 2023 taban puanları en düşük 217,46361, en yüksek 379,43089'dur. Peyzaj Mimarlığı Bölümü 2023 başarı sıralaması en düşük 637876, en yüksek 121312'dir.
Dikey geçiş sınavsız olarak yapılabildiği gibi ÖSYM tarafından düzenlenen Dikey Geçiş Sınavı (DGS)ile de yapılabiliyor.
Önlisans programlarının devamı niteliğindeki lisans programlarına Dikey Geçiş Sınavı(DGS) ile yerleşen Üsküdar Üniversitesi önlisans programları mezunları müfredatlarının entegre olması sayesinde önlisans programında aldıkları birçok dersi saydırarak 3. Sınıftan eğitimlerine başlayabilmektedirler.
Ön lisans öğrencilerini daha çok ilgilendiren Dikey Geçiş Sınavı (DGS) ile okumuş olduğunuz bölümün 4 yıllık lisans programlarına geçiş yapabilmeyi sağlayan bir sınav sistemidir.
DGS puanınızın hesaplanması için sayısal ve sözel testlerinin ikisinden de en az 1 netinizin olması gerekir.
DGS puanları öğrenildikten sonra tercihler, bireysel olarak internet aracılığı ile (aday tarafından) elektronik ortamda yapılmaktadır. Adayın en fazla on sekiz tercih yapma hakkı bulunmaktadır.
Sınavda 60 matematik ve 60 türkçe olmak üzere toplam 120 soru bulunuyor. Bu sorular içerisinde 10 sayısal mantık, 10 sözel mantık sorusu bulunmaktadır. DGS sorularının çoğunluğu mantık ve yetenek ölçmeye bağlı olarak sorulduğu için bu anlamda ALES ile benzerlik göstermektedir. Fakat ALES'e göre daha kolay bir sınavdır.
Ayrıca süs bitkisi üretmek için sera veya fidanlık kurabilir. Peyzaj Mimarlığı, Bitkisel Üretim, Peyzaj Mimarisi ve Kentsel Tasarım, Kültür Bitkileri Üretimi ve Pazarlaması, Ziraat Mühendisliği ve Orman Mühendisliği gibi alanlarıyla ilgili bölümlere dikey geçiş yapabilmektedirler.
Bu bölümden mezun olan öğrencilerin Dikey Geçiş Sınavı ile üniversitelerin İç Mimarlık Bölümüne geçiş sağlayarak öğrenimlerini 4 yıla tamamlama imkanı bulunmaktadır.
Eğer mimarlık ve iç mimarlık aynı fakültede değilse iç mimarlık bölümünden mimarlık bölümüne geçiş mümkün değil. Nasıl mümkün olur diye soruyorsanız; önce aynı fakültede yer alan bir üniversiteye yatay geçiş yapmanız, sonra da bu bölüme geçiş için başvuruda bulunmanız gerekmektedir.
Önemli Not : Bu iki bölüm için de DGS ye başvuruda bulunabilmek için önlisans ortalamasının 60 puan ve üzeri olması gereklidir. Başvurular her yıl Nisan ayı içerisinde ÖSYM nin belirlediği merkezlerden veya ÖSYM nin web sayfasından belirlenen tarihler aralığında başvuruda bulunabilirler.
Mezuniyet notu: 3.80
95 x 0.8 = 76 ÖBP (Bu Hesaplama sistemi yaklaşık puan hesaplama sistemidir.
Yukarıda da tanımladığımız üzere herhangi bir üniversitenin ön lisans bölümünden mezun olmuş ya da olabilecek durumda olan öğrencilerin katılabildiği bir sınavdır.
Aynı anda iki örgün lisans ya da iki örgün önlisans bölümünde okunamaz. Fakat biri lisans, biri önlisans iki bölüm okunabilir. Biri uzaktan ya da açık, biri örgün olursa da olur.
"Meslek Yüksekokulları ve Açıköğretim Ön Lisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Devamları Hakkında Yönetmelik" esaslarına göre Meslek Yüksekokulları ve Açıköğretim Fakültesi önlisans programı mezunlarından lisans öğrenimine devam etmek isteyenler dikey geçişle kayıt yaptırabilmektedirler.
DGS'de herhangi bir yaş sınırı yoktur. DGS'ye girecek adaylar için belirlenen şartlar aşağıda listelenmiştir: Açık öğretim dâhil öğretim süresi dört ve daha fazla yıl olan programlardan ön lisans diploması alan veya alacak olan öğrenciler Dikey Geçiş Sınavına girememektedir.
Bilindiği üzere, peyzaj mimarları kamu kurum ve kuruluşlarında, Yüksek Öğrenim Kurulu (YÖK) tarafından açıklanan ve Devlet Personel Başkanlığı'nca da yürürlüğe sokulan bir kararla Teknik Eleman Kadrosunda Mühendis olarak atanmaktadırlar.
Yukarıda yer verilen Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı gereğince 2 sayılı CBK kapsamında yer alan kamu kurum ve kuruluşlarının, peyzaj mimarlığı öğrenimi gerektiren hizmetleri karşılamak için bu bölüm mezunlarını mimar kadrolarına atamaları mümkün bulunmaktadır.
Bölümümüz yetenek sınavı ile öğrenci almamaktadır ve el çizimi geliştirilebilen ve sonradan edinilebilen bir kazanımdır. Dolayısıyla “el çizimim kötü ise mimar olamam” düşüncesi kesinlikle yanlıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri