Esmer bulgur buğdaydan; sarı bulgur durum buğdayından elde edilir. Her iki bulgur türü de yemeklere lezzet vermektedir. Eğer sindirimi daha kolay bir bulgur tüketmek isterseniz; esmer bulgur önerilir. Esmer bulgurun glisemik indeksi daha düşük olduğu için diğer tahıllara göre daha sağlıklı olduğu ifade edilir.
Kabuğu (Kepeği) Soyulan Bulgur tanesinin rengi açılır. Ayrılan kabuk veya kepek lif bakımından zengin olması nedeni ile Ürün dayanma süresi düştüğü gibi besin değerleri de düşmektedir. O yüzden bulgur alırken renginin çok fazla acık olmamasına ve saydam olmamasına özen göstermek gerekir.
Araştırmalar bulgurun rengi ne kadar sarıysa, ne kadar parlaksa, işlenme oranının o kadar yüksek olduğunu gösteriyor. Bunun sonucunda bulgurun en önemli bileşenlerinden biri olan lif oranı, besin değeri ve lezzeti düşüyor.
Günümüzde dünyanın birçok bölgesinde bilinmesine rağmen, özellikle Anadolu ve Ortadoğu coğrafyasında üretilmekte ve tüketilmektedir. Ülkemizde ise üretimin büyük bir kısmı Gaziantep'te yapılmaktadır.
İlgili 40 soru bulundu
Bulgurun üretimi için çoğunlukla sert bir buğday olan; Triticum durum, yani durum buğdayı çeşidi tercih edilmektedir. Durum buğdayı; yüksek protein, yüksek glüten mukavemeti ve homojen altın rengi sebebiyle makarna ve bulgur gibi ürünlerin yapımında kullanılmaktadır.
Esmer bulgur işlenmemiş buğdaydan elde edildiği için daha yumuşaktır ve hızlı pişer. Sarı bulgurda oldukça sağlıklıdır fakat esmer bulgurun faydaları sarı bulgurdan daha fazladır. Esmer bulgur sarı bulgurdan daha hızlı sindirilir. Esmer bulgur içerdiği lif sayesinde tokluk hissi süresini uzatmaktadır.
Bulgurlar genellikle üretim aşamalarında yıkanıp kurutularak paketleniyorlar. Bu yüzden aslında tariflerde kullanmadan önce yıkamanıza pek de ihtiyaç yok. Özellikle ince bulgurlar suyla bir süre temas ettikleri durumlarda çabuk bir şekilde şiştikleri için yıkamanıza hiç ihtiyaç duymayan bir malzeme.
Sarı bulgur ve esmer bulgur olmak üzere 2 ana sınıfa ayrılmaktadır. Daha sonra bu gruplar büyüklüklerine göre; iri pilavlık bulgur, pilavlık bulgur, köftelik diğer bir ismi ile düğü / düğürcük bulgur, Midyat bulguru ve çiğ köftelik bulgur olarak sınıflandırılmaktadır.
Siyez bulgurunda bol miktarda folik asit bulunmaktadır. Bu özelliği sayesinde emziren annelere sağlık verir, anne sütünün artmasına yardım eder. Siyez bulguru, içerisinde bol miktarda yararlı vitamin ve lif içerir. Bu özellikleri ile başta kolon kanseri olmak üzere birçok kanser türünden korur.
"BULGUR PİRİNÇTEN DAHA SAĞLIKLI"
Pirinç ve bulgurun vazgeçilmez bir karbonhidrat olduğunu dile getiren Beslenme ve Diyet Uzmanı Yıldız Melek Aksoylu, "Bulgur, pirince göre daha çok protein içeriyor. Kan şekerini daha yavaş yükseltiyor. Pirinç kan şekerini çok hızlı yükselttiği için çok da hızlı düşürüyor.
Organik tarım koşullarında ürettiğimiz organik pilavlık bulgur, zehirsiz ve pestisitsiz olan genetiği ve besin değerleri korunmuş atalık tohum buğdaylarından taş değirmende geleneksel olarak kırılmıştır. İçeriğinde yüksek miktarda lif oranı barınmaktadır.
Köftelik ve pilavlık bulgurun boyları arasında yer alan, belli yörelerde çorba yapımında kullanılan bulgur çeşididir. Bu bulgur ayrıca klasik salataları süslendirmek ve lezzet katmak için de kullanılmaktadır.
Bulgur pirince göre mineral ve potasyum açısından da çok zengin. Bulgur sizi 4 saat tok tutarken, pirinç 1-2 saat tok tutabilir seviyede. Bulgur pirince göre daha sağlıklı.
Siyez bulguru Türkiye'de ve aynı zamanda dünyada Fransa, Fas ve Yugoslavya'da yetişen bir bulgur türüne verilen isimdir. Ayrıca tarihine bakıldığında ilk evcilleştirilen buğday türü olduğu düşünülüyor. Tiriticum Monococcum'dan elde edilen siyez bulguruna halk arasında "kaplıca” veya "kabulca” da denilmektedir.
Bazı insanların vücutları tahıllara karşı oldukça hassastır. Bu tip insanların tahıl tüketmeleri çok tehlikelidir. Bulgur tüketildikten sonda kusma, şişkinlik, karın ağrısı, ishal gibi vakalarla karşılaşılırsa çölyak hastalığı olma şüphesi yüksektir.
Ince bulgur kısırlık bulgur mudur? marketlerde köftelik bulgur ve ince köftelik bulgur olarak satıldığını görürsünüz. çiğ köfte, mercimekli köfte, içli köfte vb yapacaksanız ince köftelik bulgur; kısır yapacaksanız köftelik bulgur almalısınız. ince köftelik bulgurla kısır lapa gibi olur.
Bulgurda bulunan B1 vitaminleri, sinir ve sindirim sisteminde önemli rol oynamaktadır. İçerdiği folik asitten dolayı, çocuk ve hamile kadınlar için çok önemli bir gıda maddesidir. Doymamış yağa sahiptir ve toplam yağ oranı düşük olduğu için sağlıklı bir besin maddesidir. Kolesterol içermez.
MİDYAT BULGUR (İNCE PİLAVLIK BULGUR)
Duru Bulgur "doğal" taş değirmende üretilen tek bulgurdur. Bulgur parlatma islemi yapilmadan uretilir; bulgurun kepekli ve dogal yapisi korunur. Bu sebeple lif ve mineral bakimindan en zengin bulgur Duru Bulgur'dur.
2- Bulgur yıkanmaz! Üretim aşamasında yıkanıp kaynatıldığı için ambalajlı bulgurun pişirilmeden önce yıkanmasına gerek yoktur. Ayrıca pirinç gibi suda bekletilmez.
İlk olarak bulgur ılık suda 5 dk kadar bekletilir. Bunun nedeni bulgurun daha güzel açılmasını ve daha iri olmasını sağlıyor.
Bulgur pilavı püf noktaları
Bulgurunuzun pilavlık bulgur olması gerekmektedir.
Çok yağlı olmadan bol yeşillik ve limon ile porsiyonuna dikkat ederek kısırlık bulgur yenmesi de diyette herhangi bir problem yaşatmaz. Bulgur pilavları arasında diyete uygun olan bir çeşidi de sebzeli bulgur pilavıdır. Sebzelerin hafiften pişirilmesi ile Bulgur da haşlanarak diyete uygun bir yemek yapılması mümkündür.
Siyez bulgurlu pilav tariflerinde bulgurun bol ılık suyla yıkanıp süzülerek kullanılması öneriliyor.
Esmer bulgur, buğdaydayın öğütülmesiyle elde edilen geleneksel bir Anadolu yiyeceğidir. Tahıl grubunun en gelenekseli olup çok önemli bir karbonhidrat kaynağıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri