Temper temelinde ısıtma ve hava basıncı bulunuyor. Hava basıncı ve ısı sayesinde ürünler her zamankinden daha dayanıklı bir hale geliyor. Bunun yanı sıra başka bir özellik daha bulunuyor. Kırılma gibi durumlarda çok küçük parçalara ayrılmaları güvenli bir kullanım imkanı sunuyor.
Temperlenme işleminden geçen cam 300°C ısıl şoka dayanabilirken, temperlenmemiş cam yaklaşık 40°C ısıl şoka uğradığı zaman kırılabilmektedir. Camlar, temperli cam haline geldikten sonra üzerinde kesme, taşlama, talaş kaldırma işlemleri yapılamamaktadır.
Evet; her cam gibi temperli cam da kırılabilir veya diğer tabirle patlayabilir. Temperli camlar kırılma esnasında binlerce parçaya ayrılarak, canlıları korur. Her camın kırılma özelliği vardır. Önemli olan 8 mm düz cama göre 8 mm temperli camın ne kadar dayanıklı olduğudur.
Yangın gibi ani ve düzensiz oluşan ısılarda cam tekrardan eriyebileceği ısıya ulaşamaz. termal şok nedeniyle çoğunlukla çatlar ve kırılır.
Temperli cam, ısıya ve darbelere çok dayanıklı bir cam çeşididir. Aynı kalınlıkta olduğu normal bir camdan 5 kat daha dayanıklı olan temperli cam, gökdelenlerin dış yüzeyinde de sıkça kullanılır. Hem güzel görüntüsü hem de dayanıklı yapısı ile pek çok farklı alanda kullanılıyor.
İlgili 30 soru bulundu
Temperli cam ise 8 mm 10 mm veya daha kalın camların fırın odasına sokularak 1000 derece ısıtılarak bir bütün hale gelmesi sağlanır. Daha sonra iç katman ve dış katman sağlamlaştırılır. Temperli camın kırılması imkansızdır. Ofislerde ofis bölme sistemleri kullanılan yerlerde en sağlam sistem temperli camdır.
Ani soğutma uygulanarak temperleme işlemlerinden geçen Cam 300°C'lik bir ısıl şoka dayanıklı hale gelmekteyken temperlenmemiş Camda 30-50°C' lik bir ısıl şok Camın kırılmasına neden olmaktadır.
Isıya maruz kaldığında, cam genişler. Soğuğa maruz kaldığında kasılır. Ancak camın çok hızlı bir şekilde genişlemesinin veya büzülmesinin istenmesini kaldıramaz ve bu, camın çatlamasına veya parçalanmasına neden olabilir. Buna "termal şok" denir ve pişirme kaplarınızı mahvedebilir.
Temperlenmiş cam 300 santigrat derece ısı şoklarına dayanabilir. Ancak normal camlarda bu seviye sadece 40 santigrat derecedir.
Cam ısıya karşı dayanıklı bir malzemedir ancak sınırları vardır.
Temperli camlar sağlam olup kolay kırılmazlar ancak köşeden darbe alırlarsa alanı boşaltarak tuz buz olarak kırılır ve tehlikeli büyük parçalar oluşmaz.
Temperleme işlemi detaylı ve tekrarlı işlemler olduğu için cam kenarları pürüzsüz olur, diğer camlar gibi pürüzlü ve keskin olmaz. Camın küçük bir noktasına kesici bir aletle çizik atılır eğer beyaz ve net bir çizgi oluyorsa cam temperli camdır.
Evet, temperli camlar kendi kendine patlayabiliyor. Patladığında çevreye zarar vermediğinden tedirgin olmanıza gerek yoktur. Kendi kendine temperli cam nasıl kırılır?
TEMPER CAM NEDEN KIRILABİLİR? Eğer camın üzerindeki bu gerilim veya daha sonrasında uygulanan zorlamalar fazla olursa (ani veya sürekli noktasal darbebeler, basınç, ani sıcaklık değişimleri, mekanik zorlamalar, çarpma, temizleme esnasında ovarken kırılması, sivri uçlu ev eşyaları veya ciddi bir darbe vs.)
Temperli cam, ısı dayanıklılığı yönünden normal camlardan farklı olması sebebiyle fırın camlarında da kullanılmaktadır. Fırın yüksek ısılara çıktığında bile herhangi bir zarar görmeyen bu cam, kullanıldığı alanlarda insanlara büyük katkı sağlamaktadır.
Temperli cam, normal camdan daha güvenlidir. Eğer kırılırsa, küçük ve yuvarlak tanelere ayrılır. Bu sayede, keskin ve tehlikeli parçaların oluşması engellenir. Bu nedenle, temperli cam, otomobil camları, duşakabinler, mobilyalar ve diğer alanlarda güvenlik camı olarak kullanılır.
Şömine Camları bir diğer adıyla seramik camları markasına göre 700 ve 900 derece ısıya kadar dayanıklı camlardır. Ani ısı değişimlerine karşı dirençlidir.
Cephe camlamalarında ısı, güneş kontrolü ve emniyet ihtiyacı nedeniyle binanın cephe sisteminde kullanılan çift camın dış tarafındaki cam; temperli, renkli veya reflektif kaplamalı olarak uygulanmaktadır.
Saçma gelebilir ama dışarıda hava çok sıcakken camları açmak sadece eve sıcak hava girmesine neden olacaktır. Camları sadece güneş battıktan sonra, dışarının havası içeriden daha serin olduğunda açın. Karşılıklı camları açarsanız cereyandan da faydalanarak serin havanın evde dolaşmasını sağlayabilirsiniz.
Cisme çarptığında o cismi deyim yerindeyse dalgalandırır. Eğer bu cisim (bu örnekte cam) bu tür bir esnekliğe karşı dayanıklı bir yapıda değilse kırılabilir. Camda gerçekleşen durum da bu.
Aynı kalınlıkta temperli cam, normal cama göre beş kat daha dayanıklıdır. Yaralama riskinin minimum olması, ısıya dayanıklı nedeniyle yaşam alanlarının birçok bölümünde kullanılır. Temperli cam, 650 santigrat derecelik ısıdan direkt soğutularak üretilir. Yüksek ısıdan aniden soğuğa geçirilerek direnci artırılır.
Sıcaklık değişimleri: Otomobil camları, sıcaklık değişimlerine maruz kaldıklarında çatlayabilir. Özellikle, sıcak günlerde araba içine giren güneş ısısı, camın iç tarafının hızlı bir şekilde ısınmasına neden olabilir. Bu da camda küçük çatlamalara yol açabilir.
Yemeklerinizi kolayca Borosilikat (BORCAM) malzemesi sayesinde Fırına verebilir, pişen yemeklerinizi dilediğiniz gibi servis edebilirsiniz. Isıya dayanıklı borosilikat cam sayesinde Fırınlarınızda kullanabilirsiniz.
Fırınınızı 100 derece ile 130 derece arasındaki bir sıcaklıkta açabilirsiniz. Kavanozlar kırılabileceğinden dolayı bu sıcaklık derecelerinin üzerine çıkmamaya özen göstermelisiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri