3- Lav Platoları (Volkanik) Magmanın yeryüzüne çıkıp soğumasıyla oluşan düzlüklerin akarsular tarafından parçalanmasıyla oluşan platolardır. Ülkemizdeki en yüksek platolar volkanik platolardır. Toprakları verimlidir. Ancak yükseklik ve iklim şartları elverişsiz olduğu için tarım pek yapılamaz.
Lav (Volkanik) Platoları: Yer kabuğunda oluşan çatlaklardan yeryüzüne çıkan lavın toprağa akması ile kalın bir tabaka oluşur. Bu kalın tabakanın yüksek kısımda kalan bölgesi akarsu aracılığı ile aşınırsa, lav tabanlı bir plato oluşumu gözlemlenebilir.
Erzurum, Kars ve Iğdır'ı içine alan saha tamamen bir lav platosu alanıdır. Gene bu bölgemizdeki Bingöl platosu Güneydoğu Anadolu'daki Karacadağ platosu, İç Anadolu'daki Niğde, Kayseri, Nevşehir arasında kalan saha Türkiye'deki lav platolarına örnek alanlardır.
Doğu Anadolu Bölgesinde bulunan Erzurum-Kars Platosu, lav platosuna örnektir.
Ülkemizde Tuz Gölü güneyinde, doğu-batı yö- nünde 80 km ve kuzey-güney yönünde 60 km geniş- liğinde 5000 km²'lik geniş bir alan kaplayan karstik platonun ismi Obruk Platosu olarak bilinir.
İlgili 28 soru bulundu
Yüzölçümü yaklaşık 4.109 km²'dir. Bağlı olduğu Konya ilinin 100 km kuzeyinde, Tuz Gölünün batısındadır. Cihanbeyli, kuzeye doğru uzanan Konya Ovası'nın devamı gibidir. İlçenin bulunduğu kesimler, geniş yayla özelliği gösterir.
4- Karstik Platolar
Akdeniz Bölgesindeki Taşeli Platosu ve Antalya'nın batısındaki Teke Platosu karstik platolara örnek teşkil eder. Bu platoların geçirimli arazi yapısı ve taban suyunun düşük olması toprağın verimsizliğine, dolaylı olarak da nüfusun seyrek olmasına sebebiyet vermiştir.
Kıtasal çarpışma ve yerkabuğunun kalınlaşması sonucu yükselme gerçekleşmiştir. Çarpışmayla ilgili volkanizma sonucu pirolastik malzeme ve lavlarla plato örtülmüştür. 11 milyon yıl önce başlayan volkanik aktivite 2,5 milyon yıl önceye kadar sürmüştür. Bu süreçte plato volkanik malzeme yer yer 1 km kalınlığa ulaşmıştır.
Bazaltlardan, Eosen yaşlı kalker ve marnlı kalkerlerinden yapılı bu plato sahası Şanlıurfa Platosu gibi karstik bir alan olarak karşımıza çıkar.
Konya iline bağlı Karapınar ilçesi sınırlarında bulunan, Tuz Gölü havzası (950m) ile Konya Ovasını (1000m) birbirinden ayıran Obruk Platosu, doğu-batı yönünde yaklaşık 75–80 km uzunluğa, kuzey-güney yönünde 35–65 km genişliğe sahiptir.
Yüzey volkanizması sonucu oluşan yeryüzü şekillerine kaldera, krater, maar ve volkan konileri örnek verilebilir. Ayrıca lavların ve volkanik küllerin birikmesi sonucu lav düzlükleri, bu düzlüklerin akarsularla yarılması sonucu da volkanik platolar oluşur.
Uzunyayla, Türkiye'de, İç Anadolu Bölgesi'nin Yukarı Kızılırmak Bölümü'nde bulunan yüksek düzlük alan. Genel olarak Seyhan Nehri'nin kolu Zamantı Irmağı çevresindeki düzlüklerden oluşur.
Alanın Tanımı: Antalya ve Mersin illeri arasında uzanan Taşeli Platosu, doğuda Göksu Nehri ile kuzeyde Göksu'nun kollarından biri olan Ermenek Çayı tarafından yarılmış karstik bir platodur. Batı kesiminde 2100 metrelerde olan yükseklik doğuda 1300 metrelere düşer.
Lav ya da püskürtü, yanardağ patlaması sırasında çıkan çok sıcak, sıvı ve akıcı erimiş maddeye denilmektedir. Yanardağ ağzından ilk çıktığında sıvı halde bulunmaktadır. Lavın sıcaklığı "700 °C "ile "1200 °C" (1300 °F ve 2200 °F) arasında değişmektedir.
Volkanik faaliyetler sonunda ortaya lavlar çıkar. Ortaya çıkan lavların tektonik yapıdaki çukurları doldurması sonucu volkanik ovalar oluşur. Bu ovaların diğer bir ismi de lav örtüsü ovalarıdır.
Türkiye'nin Platolarının Bölgelere Göre Dağılışı
– Marmara Bölgesi'nde: Çatalca – Kocaeli Platosu. – Akdeniz Bölgesi'nde: Teke ve Taşeli Platoları. – Doğu Anadolu Bölgesi'nde: Erzurum, Kars ve Ardahan Platoları. – Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde: Gaziantep, Şanlıurfa Platolarıdır.
Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin 9 ili vardır: Gaziantep. Diyarbakır. Şanlıurfa.
Eskişehir il sınırları içerisinde yer alan yazılıkaya platosu, Türkiye'nin en önemli platolarından biridir.
İlçe, Ankara'nın güneyinde yer alır. Haymana'nın Ankara kent merkezine 55, Polatlı'ya 35, Gölbaşı'na 40 kilometre uzaklıktadır. İlçenin doğusunda Balâ ve Gölbaşı, güneyinde Kulu ve Cihanbeyli, batısında Polatlı ve kuzeyinde Gölbaşı ilçeleri yer alır. İlçe topraklarının 2/3'ünü Haymana Platosu oluşturur.
Ardahan ilinin orta kesimindeki yüksek düzlükler, Ardahan Platosu olarak adlandırılır. Platonun deniz seviyesinden yüksekliği 1800-2000 m. arasında değişir. Orta kesimdeki alçak bölüm Ardahan Ovası adıyla anılır.
Haymana platosu, İç Anadolu Bölgesi'nde yer alan Ankara'nın Haymana ilçesine bağlı bir platodur. Platonun ismi, bulunduğu ilçenin adından gelmektedir. Bu platonun hangi ilde olduğu da merak edilen sorular arasındadır. Haymana platosu, Ankara sınırları içerisinde bulunmaktadır.
Türkiye'de İç Anadolu Platosu'nun kalbinde yer alan Kapadokya, sıra dışı volkanik manzarası ve kaya evleriyle ünlüdür.
Çatalca-Kocaeli platosu, Çatalca-Kocaeli yarımadasında yer alan, akarsuların aşındırmasıyla peneplenleşmeye uğramış alçak plato. Yüzeyi hafif dalgalı olan plato yüzeyinin ortalama yükseltisi 150 m'dir.
Azerbaycan'ın altı bölgesinde (Ağcabedi, Deveçi, Neftçala, Şamahı ve Ucar rayonlarında ve Bakü'nün Ahmetli Kasabası'nda).
Taşeli Platosu, Güney Anadolu'da Orta Toroslarda yer alır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri