Kalp atım sayısı dakikada 100'leri geçtiğinde risk başlar. Kalp atış sayısı dakikada 60'ın altına inince de bir anormallik başlar. Özellikle düzensiz kalp vuruşları ile Baygınlık, baş dönmesi, baygınlık, dengesizlik gibi sıkıntılar yaşanır. Ritim bozukluklarını sakın hafife almayın.
Kişinin kalp atış hızının dakikada sınır olarak kabul edilen 100'den 140'ın üstüne çıkması kalp çarpıntısı (taşikardi) olarak ifade edilir. Kalp çarpıntısı esnasında kalp çok fazla attığı için tüm hücrelere ihtiyaç duyduğu kan ve oksijeni sağlayamaması sebebiyle zamanla tehlikeli bir duruma dönüşebilir.
100'ün üzerine çıktığında taşikardi durumu tarifliyoruz. Ancak 100-120 seviyeleri çoğunlukla önemsiz değerlerlerdir ve bu değerler çoğunlukla kansızlık, guatr ve anksiyete-heyecan kaynaklıdır. Gerçek çarpıntı dediğimizde nabzın çoğunlukla dakikada 150-160'ın üzerinde olmasını görüyoruz.
Nabız Yüksekliği: Nabız yüksekliği nabzın standart ölçümlerinin üstüne çıkması ile olur. Nabzın 50 ile 70 arasında olması en normal ölçüm olarak kabul edilir. Nabzın 85 ve üzerinde olması ise nabzın yüksekliği 120, 130, 140, 150 veya 160 olduğunda kalp krizi riski de artış gösterir.
Çarpıntıya tıp dilinde “taşikardi” denmektedir. Taşikardi'yi tanımlayacak olursak kalbin normalden daha hızlı atması şeklinde tanımlayabiliriz. Normalde istirahatte bulunan bir kimsede kalp atım sayısı dakikada 100'ün altında olmalıdır. Eğer nabzımız dakikada 100'ün üzerindeyse bu duruma “taşikardi” denmektedir.
İlgili 26 soru bulundu
Psikolojik kalp çarpıntılarına sinirlilik, titreme, terleme, mide bulantısı veya hiperventilasyon gibi diğer anksiyete belirtileri eşlik edebilir. Gerçek kalp çarpıntısı, gevşeme tekniklerine veya dikkat dağıtmaya yanıt vermeyebilir. Psikolojik kalp çarpıntıları gevşeme teknikleri veya dikkat dağıtma ile geçebilir.
Kalp atım sayısı dakikada 100'leri geçtiğinde risk başlar. Kalp atış sayısı dakikada 60'ın altına inince de bir anormallik başlar. Özellikle düzensiz kalp vuruşları ile Baygınlık, baş dönmesi, baygınlık, dengesizlik gibi sıkıntılar yaşanır. Ritim bozukluklarını sakın hafife almayın.
Nefessiz kalındığını ve ani başlayan bir kalp çarpıntısına sahip olunduğu için çoğu zaman panik yapılabilir. Psikolojik kalp çarpıntısı baş gösterdiği zaman yapılan nefes egzersizleriyle çarpıntının geçmesi beklenir.
Ara Ara Kalp Çarpıntısı Neden Olur? Hastalık, egzersiz, stres, heyecan ve travma gibi sebeplerle ortaya çıkan kalp çarpıntısı normal bir rahatsızlık olarak kabul edilir. Hatta fizyolojik bir durum olmadan da tek başına meydana gelen bir rahatsızlıktır.
Herhangi bir efor sarf edilmeyen, nabızı yükseltecek bir eylemin gerçekleştirilmediği normal durumlarda kalp atış hızı 60 ila 100 arasında olmalıdır. Düzenli egzersiz ve sporunu yapan kişilerde ise bu değer 45-60 aralığında da olabilmektedir. Anormal oranda düşük ya da yüksek nabız, bazı hastalıkların haberci olabilir.
Panik atak krizi geçiren bir insanın nabzı dakikada 200 civarında atmaktadır. Bunun sebebi ise hastaların bu ataklar sırasında yaşadığı ölüm korkusu, çıldırma, delirme ya da kaybetme endişesinin stres hormonlarını ani bir şekilde yükseltmesidir.
Fiziksel aktivite ve yoğun stres zamanlarında ortaya çıkan çarpıntı şikayeti, vücudun bu durumlara bir tepki olarak ürettiği ve kan dolaşımına saldığı uyarıcı hormonlar nedeniyle meydana gelir. Depresyon, kaygı bozukluğu ya da panik atak gibi psikiyatrik rahatsızlıklar da çarpıntı hissinin oluşmasına neden olabilir.
1–10 yaş dönemi içerisinde ki çocuklarda 70–120 arası, 11–17 yaş arasındaki çocuk ve ergenlerde dakika içerisinde 60–100 arası, 17 yaş ve üstü genç ve yetişkinlerde dakika içerisinde 60–100 arası, Sporcularda 40–60 arası olması normal kabul edilir.
Derin Nefes Almak: Kalp çarpıntısı hissedildiğinde derin ve yavaş nefes alarak vücudu sakinleştirmek, kalp atışlarını normale döndürebilir. Stresten Uzak Durmak: Stres, kalp çarpıntısına neden olabilir. Yoga, meditasyon ve derin nefes alma teknikleri gibi rahatlama yöntemleri stresi azaltabilir.
Kan basıncı yükseldiğinde, korku, endişe, stres durumlarında, çok çay-kahve ya da alkol alımını takiben de çarpıntı yakınması olabiliyor. Ayrıca kansızlık, gebelik, tiroid bezinin fazla çalıştığı durumlarda da kalp problemi olmadan da çarpıntı görülebiliyor.
Ventriküler Taşikardi
Sağlık bir yetişkin kalbi dakikada 60 ila 100 atımdır. Ventriküler taşikardi durumunda ise kalp atım hızı dakikada 200 ila 250 atımı bulabilmektedir, kalbin bu kadar hızlı atması sonucu ventriküllere yeterli seviyede kan dolmaz bu da ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir.
Kalp çarpıntısı olarak hissedilen taşikardi kalbin normal ritmine göre oldukça hızlı atmasını ifade eder. Normal kalp ritmi yetişkinler için dakika 60-100 atım arasında değişkenlik gösterir. Taşikardi ne demek sorusunun yanıtı, kalp atım hızının dakikada 100'ün üzerine çıkmasıdır.
Nabzın ve solunumun hızlanması kontrol altına alınmaya çalışılmalıdır. Bu süreçte kişinin nefesine odaklanması, burundan yavaşça derin nefes alıp beşe kadar saydıktan sonra yavaş bir şekilde, nefesini ağızdan vermesi faydalı olabilir.
Çarpıntı Kişinin panik atak sırasında yaşadığı yoğun duygular, kalp krizi geçiriyormuş hissine kapılmasına neden olur. Panik atak anında meydana gelen göğüs ağrısı genellikle keskin veya bıçak gibi bir niteliktedir ve göğsün ortasında hissedilir. Bu durum kişiyi korkutmamalı, akıllara kalp krizini getirtmemelidir.
Psikolojik nedenler: Kalp çarpıntısının sinirsel olduğu durumlarda, çarpıntısı olan kişi fenalık geçiriyor duygusuna kapılır ve kendini derin derin nefes almak zorunda hisseder. Bu duygulara endişe eşlik eder. Bu ruh hali ve çarpıntılar bazen tüm güne yayılacak kadar uzun sürer.
Panik atak sırasında nefes darlığı, kalp çarpıntısı, terleme, titreme, göğüs ağrısı gibi semptomlar ortaya çıkabilir. Ritim bozukluğunda ise kalp çarpıntısı, düzensiz kalp atışları, bayılma hissi gibi belirtiler gözlenebilir.
Çarpıntı hisseden bir kişide fizyolojik veya masum olarak kabul edilebilecek mekanizmalar daha sıklıktadır. Ancak ritim bozukluğundan kaynaklanan ve kalp durması açısından işaret değeri taşıyabilecek bir his olabileceği düşünüldüğünde, çarpıntıyı yaşayan kişi ve yakınlarında kaygı veya korku olabilir.
Kalp çarpıntıları sıklıkla fiziksel aktivite, korkma, anksiyete, heyecanlanma gibi durumlarda ortaya çıkan ve kendiliğinden düzelen durumlardır.
Ani başlayan taşikardi, göğüs ağrısı veya nefes almada zorluk yaşarsanız, hemen acil tıbbi yardım almanız önemlidir. Acil servis, taşikardinin akut semptomlarını yönetecek şekilde donatılmıştır ve durumunuzu stabilize etmek için hızlı tedavi sağlayabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri