Çocukluğunda kulağına ezan okunmayan kimsenin kulağına daha sonra ezan okunmasının dinen bir sakıncası yoktur. Ama bu okuyuş doğduğu zamandaki okuyuş gibi değildir. Çocukların kulağına ezan ve kamet okumak sünnet olduğu için, zamanında ezan veya kamet okumamanın herhangi bir günahı yoktur.
Rivayet gereğince bebek doğduktan en geç 1 hafta sonra kulağına isminin okunması gerekir.
Dolayısıyla, çocuk dünyaya geldiğinde sağ kulağına ezân, sol kulağına kâmet okunarak isminin verilmesi sünnettir.
İslâmî eserlerde çocuğa ad koymanın zamanı üzerinde durulmuş ve bazı rivayetlerde doğumunun üçüncü, bazılarında ise yedinci günü ad koymak için en uygun zaman olarak gösterilmiştir.
Dolayısıyla çocuk dünyaya geldiğinde sağ kulağına ezan, sol kulağına kâmet okunarak isminin verilmesi sünnettir. Bunu babası ya da aile büyüklerinden başka birisi de yapabilir.
İlgili 20 soru bulundu
Kâmet ise farz namazlardan önce, namazın başladığını bildiren ve ezân lafızlarına benzeyen sözlerdir. Ezândan farklı olarak, “hayye ale'l-felâh” cümlesinden sonra, “kad kâmeti's-salât” cümlesi eklenir. Rivâyetlere göre kâmet de yukarıda ismi geçen sahabîlere aynı rüyada öğretilmiştir (Ebû Dâvûd, Salât, 28 [499, 507]).
Çocuğun adını ana ve babası koyar (TMK m. 339/5).
Evlilik birliğinden doğan yükümlülüklerin yerine getirilmemesi veya evlilik birliğine ilişkin önemli bir konuda uyuşmazlığa düşülmesi hâlinde, eşler ayrı ayrı veya birlikte hâkimin müdahalesini isteyebilirler.
İbni Âbidînde buyuruluyor ki: “Çocuğa konulacak isimler arasında en efdal olanı, Abdullah, sonra Abdurrahman, sonra Muhammed, sonra Ahmet, daha sonra İbrahim'dir. Allahü teâlânın isimlerinden olan Ali, Reşit, Aziz gibi isimleri de koymak caizdir. Fakat, bu isimleri söylerken hürmet etmek lazımdır.
İslâm Hukuku'nda da isim koyma hakkı babanındır. Buraya kadar ge- çen bâzı hadisler bunun delilidir (52). Bu hakkın babanın olması sistemin gereğidir. Zira çocuk tanıtılırken, falanın çocuğu diye babasının ismi ile anılmaktadır.
Ezanı okuyacak kişi abdest aldıktan sonra bebeği kucağına alır. Ellerindeki bebeğin sağ kulağına ezan ve sol kulağına kâmet okur. Ardından konulmak istenen isim sağ kulağına söylenir.
Kulağa Ezan Okuma : Dini inançlara göre yeni doğan çocuklara göbek kesilmesi anında verilen göbek isminden sonra genellikle bir namaz vaktinde sağ kulağına Ezan-ı Muhammediyye sol kulağına da Sala okunarak esas adını kulağına üç kez söylenir.
Yani ne erkek ne de kadın ne de aile büyükleri tek başlarına çocuğa isim koyma hakkına sahip değildir. Çocuğa ismi anne baba birlikte alacağı kararla koyarlar. Hiçbir konuda olmaması gerektiği gibi evlilikte özellikle müşterek karar alma kabiliyeti burada da önemlidir.
Çocuğa isim vermenin belli bir süresi yoktur; ancak bir hafta içerisinde vermek daha evladır.
İslam dininde kamet, erkeklere has bir sünnettir, namazlardan önce okunur, ezana benzer. Ancak kamette "Hayye ale'l-felâh" ifadesinden sonra iki defa "Kad Kâmeti's Salâh" söylenir.
Çocuk dünyaya geldikten sonra, ilk fırsatta dinî bilgisi olan kimse çağrılır, çocuk kucağına verilir. Sağ kulağına ezan, sol kulağına da kamet okunur. Sonra da şöyle dua etmesi sağlanır: "Allah'ım, bu yavruyu İslâm fidanlığında biten güzel bir fidan olarak büyüt, islâmî hayatta ebedî ve sabit kıl."
Ayrıca isim bir bakıma toplumda ve resmi kayıtlarda kişiyi temsil eden kelimedir. Bu yüzden belirlenmesi de hukuki alanda ayrı bir boyut kazanmaktadır. Türk Medeni Kanunu m.339/5'e göre “Çocuğun adını ana ve babası koyar”.
Peygamber, insanların kıyamet günü isimleri ile çağrılacağını belirterek “Çocuklarınıza güzel isim koyunuz.” (Ebu Davud, Edeb, 69) buyurmuştur. Konulacak isimlerin mutlaka Arapça olması ve bu ismin Kur'an-ı Kerim'de geçmesi gerekmez.
Bebeklere Peygamberlerin, Ehl-i Beyt'in ve aile büyüklerinin adları verilir. Aile büyüklerinden birinin adını bebeğe vermekteki amaç "adın sürmesini, devamını sağlamak", "bitmesini, batmasını" önlemektir. Bebek doğduğunda, göbeği kesilirken bir ad konur. Buna “göbek adı” denir.
'DİNEN MEKRUH SAYILAN İSİMLER DE VAR'
Dinen mekruh sayılan isimler de olduğunu vurgulayan Öztürk, ''Resul, Nebi, Cebrail, Azrail, Mikail, İsrafil isimleri çocuklara verilmemeli, hoş değil. Samet ismi, hiç kimseye muhtaç olmayan demektir.
Çünkü bu hadislerin bir kısmında “Allah” ismi, bir kısmında ise “Rahmân, Rahîm” (esirgeyen, bağışlayan), “Hay Kayyûm” (diri ve her şeyi ayakta tutan), “Zü'l-celâli ve'l-ikrâm” (ululuk ve ikram sahibi) isimleri Allah'ın en büyük ismi olarak belirtilmektedir.
Esra: Yol gösteren demektir ve İsra suresinde geçer. Ecmel: En güzel, en yakışıklı demektir ve unisex bir isimdir. Ebrar: Hayırsever kişi demektir. Ecrin: Hem sevap hem de Allah'ın hediyesi demektir.
Bu konuda meşhur sünnet sağ kulağına ezan sol kulağına kamet okunmasıdır. Sahih ve muteber kaynaklarımızdaki rivayet budur. Sünnet olarak uygulaması da bu şekildedir.
Peygamber (s.a.s.), bir hadisinde insanların kıyamet günü isimleri ile çağrılacağını belirterek “(Çocuklarınıza) güzel isim koyunuz.” (Ebû Dâvûd, Edeb, 68 [4948]) buyurmuştur. Allah'a has isimler ise aynı lafızla çocuklara verilmemelidir.
Cemaate yetişemeyen kimse camide tek başına namaz kılarken kâmet getirmeli midir? Düzenli olarak cemaatle beş vakit namaz kılınan camilere o vaktin farz namazını kılmak üzere giren kimselerin, cemaatle veya yalnız başına namaz kılacak olmaları hâlinde tekrar ezân okuyup kâmet getirmelerine gerek yoktur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri