Daha lezzetli bir çay demlemek istiyorsanız dikkat etmeniz gereken ilk nokta kullandığınız demlik. Cam, porselen veya toprak demlikte demlenen çaylar metal demlikte hazırlanan çaylara göre çok daha lezzetli olur.
En İyi Çay Porselen ve Emaye Çaydanlıklarda Olur!
Çayın tadını ve aromasını en çok alabilmenin mümkün olduğu demlikler porselen demlik olurken, porselen bulunamadığı yerlerde ise emaye demlikler tercih edilmelidir. Ayrıca bakır demlikler de çayın lezzetini verebilme konusunda oldukça başarılıdır.
Rizeliler Lokali Başkanı Hayati Aksu da iyi bir çay demlemenin sırrını şöyle açıklıyor: 'Porselen demlik veya bakır demlik kullanılmalı. Eğer bunlar yoksa alüminyum demlik tercih edilmeli. Çelik çaydanlıkta çay iyi olmaz.
Porselen veya cam malzemeden üretilen demlikler, daha iyi demlenmiş çay elde etmek için en ideal seçimlerdendir. Bir diğer önemli unsur ise, kaynatılıp soğuyan veya soğuk olan suyun çay demlerken kullanılmamasıdır. Çayın demlenebilmesi için kaynamış suyun içine istenen miktarda çay konularak harmanlanması gerekir.
Emaye çaydanlıklar uzun yıllar kullanılabildiği için tercih edilmektedir. Tercih edilmelerinin bir diğer sebebi ise emaye çaydanlıkların şık görünümleridir. Ancak kireç ve leke sorunu hem emaye çaydanlığın görünümü açısından hem de sağlığımız açısından sorun yaratmaktadır.
İlgili 35 soru bulundu
çaydanlık kelimesi köken olarak farsçadır. kök, üzerine yine farsça eklerden biri olan -dan ekini almıştır. "çaydan" kelimesi farsça'da "çay koyulan kap" anlamına gelir, bizim kullandığımız çaydanlıkla aynı anlamdadır.
Uzun yıllar dayanıklı kalması ve sağlıklı çay demlemesiyle döküm çaydanlık kullanımının da çok yaygın olduğunu belirtmek gerekir. Suyla temas ettiğinde paslanmayan, darbelere maruz kaldığında kırılmayan, yüksek ateşe dayanıklı döküm ve çelik, en sağlıklı çaydanlık sıralamasında başı çeker.
İsteğe göre harmanlanmış kuru çay, demlik olarak adlandırılan ve çaydanlığın üst kısmında bulunan ve genellikle alt kısmından daha küçük olan bölüme konur.
Kullanıldıktan sonra kolay bir şekilde temizlenebilir olması ve çay yapımının yanı sıra su ısıtıcı olarak da kullanılması bakımından granit çaydanlık kullanışlı mı sorusuna verilebilecek en iyi cevap; kesinlikle evet olacaktır.
KAYNAYAN SUYU EN AZ 3-4 DAKİKA BEKLETİN
Hemen hemen herkes çay demlemek için kaynattığı suyu doğrudan demlik kısmına ekliyor. Kaynama noktasına gelen su çoğu zaman çayın yanmasına neden olabilir. Daha yumuşak içimli bir çay deneyimi için evvela kaynayan suyun 3-4 dakika dinlenmesini sağlamak gerekiyor.
Cam demlikler, altları plastik veya çelik malzemeden üretilen çaydanlıklarda elektronik olarak demlendiği için, çay makineniz çalıştığı müddetçe çayınızın sıcak kalmasını sağlar.
Orta boy demlikler için 5 yemek kaşığı çay ilave edilir. Daha sonra alt demliğe soğuk su ilave edip, suyun kaynamasını beklenilir. Su kaynarken üst demlikteki çay çöker, demlenir ve kıvama gelmiş olur. 10 dakikalık bir bekleme süresinin ardından çay servis edilmeye hazır hale gelir.
Çay demlemek için kullanılacak su orta sertlikte ve içme suyu olmalıdır. Çeşme suyu içindeki klor ve kireç gibi bileşenler çayın tadını bozar. Kullanılan demlik çeşidi de lezzetli çay demlenmesinde etkilidir. Demlenen çayın lezzetli olması için porselen, cam ya da bakır demlikler tercih edilmelidir.
özellikle bitki çayı yapmak için tavsiye edilir bu demlik. çelik vs. demliklerdekinden daha güzel olmaktadır bitki çayının tadı porselenle. bununla demlenen cayın rengi daha da bir guzeldir.. tadı daha yogun oturur..
Yapımı basit görünen çayın lezzetli olabilmesi için dikkat edilmesi gereken bazı detaylar var. Lezzetli bir çay demlemek isteyen kullanıcıların demlik seçimine önem vermesi tavsiye ediliyor. Sağlığa faydalı olan bakır çaydanlık çaya güzel bir lezzet veriyor.
Porselen sıcak tutar, Porselen fincanları düşünün.... Altta çelik demlik olunca buharı zaten sıcak tutar.. Alt üst porselene gerek yok zira alt kısım direk ateşle temasta kırılabilir..
%7 indirimle Korkmaz A091 Mega Çaydanlık Takımı 609 TL'ye, %7 indirimle Korkmaz Aqua Çaydanlık Takımı 739 TL'ye, %25 indirimle Korkmaz A119 Flora Maxi Siyah Çaydanlık Takımı 1.220 TL'ye, %33 indirimle Korkmaz Şehnaz Çaydanlık Takımı 945 TL'ye sahip olabilirsiniz.
Mutfakların en çok kullanılan mutfak gereçlerinden bir tanesi de nihale isimli ürünlerdir. Bilindiği gibi nihaleler tencere, tava ve çaydanlık gibi eşyaların zemine zarar vermemesi için kullanılır. Nihale çeşitleri onlarca farklı şekilde karşınıza çıkar.
Sertlik derecesi az olan sular, çay için daha müsaittir. Su kaynatılır, çaydanlık ateşten geri alınarak suyun fokurdaması durunca, boş demliğe sudan yeterince dökülür. Onun üzerine her fincan için bir çay kaşığı çay konur. İlaveten bir çay kaşığı çay fazladan konulması tavsiyeye değer.
1 çay kaşığı kadar sirkeyi çaydanlığın içine dökün. Ardından 1 yemek kaşığı, eğer kireçlenme çoksa 2 yemek kaşığı sofra tuzunu sirkenin üzerine ekleyin. 10 dakika kadar bekleterek kirecin ortadan kaybolmasını sağlayın. Eriyen kireç, suya dağılacağı için bulaşık süngeri yardımı ile çaydanlığı iyice yıkayın.
Çaydanlık büyük boy ebatları, her türlü ihtiyaca karşılık verecek çeşitliliği kullanıcılarının beğenisine sunar. Ürünlere göz attığınız takdirde 2,5 litre ya da 4,5 litre gibi çeşitli boyut seçenekleri olduğunu görebilirsiniz.
Her bir demlik süzen poşetten üç bardak çay elde edebilirsiniz. Çay poşetlerini demliğinizin içerisine koyun, sonrasında her bir demlik süzen poşet için bir çay bardağı kaynar suyu demliğinize ekleyin. Bunun üzerine bir çay bardağı kaynar suyu da ek olarak ilave edin. 15-20 dakika demlemeye bırakın.
Çelik altlıklarla porselen demlikleri güvenle ve gönül rahatlığıyla kullanabilirsiniz. Porselen çaydanlığınızda çayınızı tek başına demlemeyi tercih ederseniz, çaydanlık takımının demlik kısmı içerisine çayınızı koymanız ve üzerine sıcak su eklemeniz yeterli olacaktır.
Çaydanlığın içerisine tepeleme bir yemek kaşığı limon tuzu koyulur ve çaydanlık neredeyse üst limitine kadar doldurulur. Bu karışım, yaklaşık 10 dakika kadar kaynama bırakılır ve kireç tortuları kendilerini suya saldığında karışım dökülür ve çaydanlık durulanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri