Tuzlu ay çekirdeğine oranla daha düşük kalori değerlerine sahip olan kavrulmuş ve tuzsuz ay çekirdeği, aşırı ve düzenli tüketilmediği takdirde sağlık için faydalı mineralleri içerdiğinden tavsiye edilebilir. Beslenme uzmanları, kilo kontrolü sürecinde olanların tuzsuz ve çiğ çekirdekleri tüketmesini önermektedir.
Yüksek yağ ve karbonhidrat oranına sahip olduğu için kontrolsüz tüketimde çekirdek kilo aldırabilir. Bununla birlikte, tansiyon ve şeker hastası olanların tuzlu çekirdek yemeleri tavsiye edilmez.
En çok tüketilen kuru yemişlerden birisi olan çekirdeği çok abartmadan tüketmelisiniz. Bu yüzden bilmeniz gereken en önemli noktalar şunlar: Çekirdek içerisine çok fazla yağ barındırıyor. Fazla tüketilirse kilo aldırır ve aynı zamanda orantısız bölgelerde yağlanma yapar.
Ay çekirdeği faydaları özellikle içerdiği yüksek protein içeriği sayesinde en değerli protein kaynaklarından biridir. Bu özelliği sebebiyle birçok sporcu için önemli bir besin kaynağı olmuştur.
İhtiyaçtan fazla çekirdek tüketimi, vücutta aşırı sodyum birikimi ve obezite gibi yan etkiler göstermektedir. Alerjen besin grupları içerisinde yer alan çekirdek, hassas bünyeli kişilerde göz yaşarması, ciltte kaşıntı, egzama ve hapşırık gibi alerjik problemlere neden olmaktadır.
İlgili 24 soru bulundu
Kabak çekirdeği, beyin sağlığı için çok önemlidir. Bir avuç kabak çekirdeği günlük çinko ihtiyacını karşılarken hafızayı güçlendirmeye de yardımcı olur. Kabak çekirdeği, kalbin sağlıklı olarak kalmasını sağlayacak iyi bir antioksidan, çinko, magnezyum ve yağ asitleri kaynağıdır. Saç için mucizevi bir besin kaynağıdır.
Ay çekirdeği, kilo vermeye yardımcı olduğu düşünülen, metabolizmayı ve kilo kaybını hızlandıran lifler içerir. E vitamini açısından oldukça zengin olan ay çekirdeği, kalp, damar ve beyin fonksiyonlarını düzenleyerek kan dolaşımını hızlandırır.
Çiğ, tuzsuz, kavrulmamış ve özellikle de kabak çekirdekleri, içeriğindeki mineraller bakımından diyet ara öğünlerinde tercih edilebilir. İşlenmiş çekirdek çeşitlerinin kalori ve yağ oranı da otomatik olarak artacağından çiğ çekirdek kalori ve besin değeri açısından idealdir.
Çiğ ve dakota çekirdek tüketmek, kilo almaya neden olabilir. Çekirdeğin içinde yüksek miktarda yağ bulunur. Bu nedenle de özellikle de kilo vermek isteyen ve diyet yapan kişilerin özellikle de çekirdekten uzak durması ya da gün içinde az miktarda tüketmesi öneriliyor.
Eğer ölçülü ve doğru biçimde tüketirseniz muz kilo aldırmayacak, aksine sindirim ve boşaltım sisteminize katkıda bulunacaktır. Ayrıca muz kalori ve besin değerlerinin yanı sıra düzenli olarak tüketmek isteyebileceğiniz bir meyve.
Sarı leblebi kilo aldırmayan bir besindir; fakat bir öğünde koca bir kase yerseniz; hem mide problemi yaşarsanız hem de fazla karbonhidrat alımından dolayı kilo almaya doğru yaklaşabilirsiniz. Bu nedenle tüm besinlerde uyguladığınız sistemi, sarı leblebi için de uygulayarak ölçülü şekilde tüketebilirsiniz.
Çünkü suyun kalorisi yoktur. Bunu şu şekilde de açıklayabiliriz: Canlılar yalnızca karbonhidratları, proteinleri ve yağı parçalayarak enerji sağlar, fakat suyun içerisinde bunların hiçbirisi yoktur. Bu sebeple kilo almaya etkisi de yoktur.
Kahvaltıda haşlanmış yumurta kilo aldırır mı sorusuna yumurtanın kalori değerleriyle yanıt verelim. 1 adet haşlanmış yumurta ortalama 155 kaloridir. Bu değer ise kahvaltıdaki diğer ürünleri düşündüğünüzde yeterli olacaktır. Ölçülü miktarda tüketilen haşlanmış yumurta kilo alımına neden olmaz.
Ekmeği hayatınızdan çıkarmayın
Öğünlerde ekmek yememek de kilo vermeyi olumsuz yönde etkiler. Eğer kişi ana öğününde esmer ekmek tüketmiyorsa, kan şekeri dengelenemeyecek; dolayısıyla 1 saat sonra çok acıkacak ve eline ne geçerse farkında olmadan tüketip fazla kalori almış olacaktır.
Bilhassa diyette olan kişiler adına belirtilmesi gereken en önemli husus, zeytinin kilo aldırmadığıdır. Zeytin; hem zengin içeriği hem de düşük kalorisi ile sağlık bakımından önemli besinlerden birisi olarak tanımlanabilir.
Limonun kalorisi oldukça düşüktür. Limon, tariflerde yağ, şeker ve tuzu aza indirirken lezzeti artırmak için pek çok sos ve içeceğe eklenebilir. Ayrıca kalori içeren içecekler yerine limonlu kalorisiz içecekler kullanmak kilo kaybı ve genel sağlık faydalarına yardımcı olacak harika bir yol olabilir.
Yüksek oranda lif içeren badem, zayıflama diyetlerine destek olarak kilo vermeye yardımcı olur. Özellikle ara öğünlerde ve salatalarda tüketilmesi önerilen badem, uzun süre tokluk hissi yaratarak iştahın kontrol altına alınmasını destekler.
Türk kahvesi de sade olarak tüketildiği takdir de oldukça faydalı bir içecek olarak ifade edilebilir. Türk kahvesi içmek kilo aldırmaz aynı zamanda zayıflamaya da yardımcı olmaktadır.
Makarnayı akşam saatlerinde yemek eğer porsiyon miktarını aşarsanız size kilo aldırabilir. Porsiyonun yanı sıra makarnayı hazırladığınız sosun ve içindeki tuz ve yağ oranının da etkisi büyüktür. Eğer makarnanızı kepekli, tam buğday tüketir ve porsiyona dikkat ederseniz kilo alma problemi yaşamazsınız.
Yer fıstığının kalorisi, 100 gramlık bir üründe 567 kaloriye tekabül etmektedir. Kalori açısından zengin olmasına rağmen yer fıstığının kilo yapmamaktadır. Bu nedenle yer fıstığını gönül rahatlığıyla yiyebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri