Toplamda bir yıl ya da daha az süreli hapis cezasına mahkûm olan on sekiz yaşını doldurmamış tüm hükümlülerin cezaları konutlarında infaz edilebilecektir. Çocuğun herhangi bir şekilde ergin kılınmasının da bir önemi yoktur.
Terör suçları, örgütlü suçlar, cinsel suçlar hariç olmak üzere kadın, çocuk veya 65 yaşını bitirmişlerin mahkûm oldukları toplam 1 yıl ve daha az hapis cezasının infazında ev hapsi uygulanabilecektir.
Ev hapsi cezasının uygulamasına büyük önem verilir. Söz konusu ceza mahkeme kararından 10 gün sonra elektronik kelepçe takılması ile başlar. Yasaya uygun şekilde ceza alan kişi takip edilir. Elektronik bileklik-kelepçe ile sık sık kontrol edilir.
Ev hapsinde geçen her iki gün, cezanın mahsubunda bir gün olarak dikkate alınır. Kişinin kaçması veya delilleri karartması ihtimalinin bulunması durumunda öncelikle konutu terk etmemek dışında kalan adli kontrol tedbiri kapsamındaki diğer yükümlülükler göz önünde bulundurulmalıdır.
Ev hapsi; kişinin kaçması veya saklanması ya da delilleri yok etmesi, gizlemesi veya değiştirmesi ya da tanık, mağdur veya başkaları üzerinde baskı yapma girişiminde bulunmasını engellemek amacıyla uygulanmaktadır.
İlgili 36 soru bulundu
Teklifte konulan “Bu izleme, rızası alınmak koşuluyla hükümlüye ait elektronik cihazlar kullanılmak suretiyle de yapılabilir” hükmü, cezasını ev hapsinde çekecek mahkûmların cep telefonundan takibine olanak sağlayacak.
Alıcı parçayı evin merkezine yerleştiriyoruz. Balkon ve kapı da hesaba katılarak bir sınır çizilerek sisteme tanıtıyoruz. Ayak bileğine takılan elektronik kelepçeyle kişi evde serbestçe dolaşabiliyor. Ama o sınır dışına çıkılırsa anlık uyarı veriyor.
Adli sicil kaydına işlenmez. (5352 sayılı Adli Sicil Kanununun 5. maddesi) Ertelenemez.
1 yıl 365 gün dedik. 61. madde çerçevesinde bir ay 30 gün olduğuna göre 12 ay 360 gün ediyor.
- 30 Mart 2020'ye kadar suç işleyen çocuk hükümlülerin 15 yaşını dolduruncaya kadar cezaevinde kaldığı 1 gün 3 gün sayılacak, 18 yaşını dolduruncaya kadar kaldığı 1 gün ise 2 gün sayılacak.
Ev hapsi (konutunu terk etmemek) 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu'nda koruma tedbiri olarak düzenlenen adli kontrol tedbiri altında şüpheli veya sanık tarafından uyulması gereken bir yükümlülük çeşidi olarak öngörülmüştür.
İşbu hükümler 14.07.2021 tarihi itibariyle Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Yeni düzenleme ile getirilen değişiklikler aşağıdaki gibidir; Ev Hapsinde Geçen Tutukluluk Süreleri de Cezadan Mahsup Edilecektir.
(2) İzin süresini iki gün veya daha az bir süre geçiren hükümlüler hakkında disiplin işlemi yapılır. İzinli iken firar eden hükümlüye bir daha izin verilmez.
Hangi Hastalıklarda Cezaevine Girilmez? Akıl sağlığı yerinde olmayan kişiler cezaevine girmez. Cezaevinde iken sağlık sorunları yaşayan, kocayan kişiler için ise Cumhurbaşkanının af yetkisi vardır. Bu yetki kullanıldığı zaman mahkûm derhal serbest bırakılır.
Sabıka Kaydı vatandaşların kesinleşmiş ceza ve güvenlik tedbirlerine, mahkumiyetine ilişkin bilgilerin bulunduğu belgelerdir. Hem adliyelerden hem de e-Devlet'ten temin edilebilmektedir. Sabıka Kaydına hangi bilgilerin kaydedileceğine ilişkin düzenleme Adli Sicil Kanunu'nun 4. maddesinde belirtilmiştir.
Mahkeme tarafından ev hapsi ile cezalandırılan kişi hapis cezası sonuna kadar konutundan dışarıya çıkamaz.
1 Yıl 8 Ay Cezanın Yatarı Ne Kadar? 1 yıl 8 ay cezanın yatarı bulunmamaktadır. 30.03.2020 tarihinden önce işlenen suçlar bakımından; Yeni infaz düzenlemesiyle 6 yıl veya altında hapis cezası alan bir hükümlü doğrudan tahliye olma hakkı kazanacaktır.
2 yıl 1 ay ceza süresi 3 yıldan az olduğu için mahkum açık cezaevine gönderilmektedir. Şartlı tahliye süresi çıkarıldığında kalan süre 1 ay olduğu için denetimli serbestlikten yararlanmaktadır.
Örnek olarak 30.03.2020 tarihinden önce işlemiş olduğu bir suçtan dolayı 6 yıl hapis cezası alan bir hükümlü, ilk 3 yılını denetimli serbestlikle, geriye kalan 3. yılını ise Koşullu Salıverme ile cezaevi dışında tamamlayacaktır.
Hakim ceza verirken failin daha önceden sabıkasının olmadığı ya da bir daha suç işlemeyeceği kanaatine varır ise suç için belirtilen cezayı alt sınırdan verebilir. Ancak hırsızlık suçunu ilk işleyen kimse hakkında ceza verilmemesi yönünde bir karar verilmeyecektir.
Bu sebeple cezanın miktarı ne olursa olsun taksirle işlenen suçlar her zaman para cezasına çevrilebilir. Bunun tek istisnası bilinçli taksirle işlenmiş suçlardır. Bilinçli taksirle işlenen suçlarda ceza miktarı 1 yıl ve daha az ise adli para cezasına hükmedilebilir.
Cezaevine polisler sizi teslim ettikten ''Girdi Çıktı İşlemleri'' yaklaşık olarak 3-10 gün sürecektir. Bu süre ,avukatınızın becerisi ve işlemlerin hızlıca değerlendirilmesine bağlıdır. Teslim olma gününüzü tatile denk gelmeyen haftanın ilk gününe bırakmanızı ayrıca tavsiye ederiz.
İnfaz süresince 24 saatini ev hapsinde geçirme cezası alanların kontrolleri, elektronik kelepçe uygulamasıyla rahatlıkla yapılabiliyor. Ayak bileğine takılan ve vücut ısısına duyarlı kelepçenin sabitlenmesinde, su geçirmez ve tek kullanımlık klipsler kullanılıyor.
Sabit ya da kablosuz hatlar üzerinden RF izleme aracılığıyla gerçekleştirilir. Kişinin ses kaydı sisteme tanıtılır ya da sisteme kayıt örneği yüklenir. Kişi kontrol amacıyla arandığında ses ile eşleştirme yapılır.
Uygulamaya göre, şiddet uygulayan kişiler, mahkemeden alınan kararla ayak bileğine elektronik kelepçe takılarak izlenebiliyor. Denetimli Serbestlik Müdürlüğü ekiplerince takılan elektronik kelepçeler, Elektronik İzleme Merkezinden 7 gün 24 saat esasına göre takip ediliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri