HAGB kurumu, 5271 sayılı Ceza Muhakemeleri Kanunu (“CMK”) m.231'de düzenlenmiştir. CMK m.231/5: “Sanığa yüklenen suçtan dolayı yapılan yargılama sonunda hükmolunan ceza, iki(2) yıl veya daha az süreli hapis veya adlî para cezası ise; mahkemece, hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verilebilir.
Kural olarak bütün suçlara karşı HAGB kararı verilebilir. Ancak bazı kanunlarda belli istisnalar vardır. Yine sanığın işlediği suçun cezası hapis cezası veya adli para cezası olmalıdır ve bu ceza iki yıl veya daha az süreli bir ceza olmalıdır.
Bu yüzden, örneğin, kasten adam yaralama, taksirle adam yaralama, hırsızlık suçu, dolandırıcılık suçu, hakaret suçu, mala zarar verme suçu, tehdit suçu, şantaj suçu, uyuşturucu madde kullanma gibi suçlar nedeniyle hükmedilen hapis cezaları süre koşulunu sağladığı takdirde sanık hakkında HAGB kararı verilebilir.
Hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verilebilmesi için; sanık önceden kasıtlı bir suçtan verilmiş mahkumiyet hükmünün bulunmaması, sanığın yeniden suç işlemeyeceği kanaatine varılması, sanığın suçun işlenmesiyle ortaya çıkan zararı gidermiş olması ve sanığın HAGB uygulanmasını kabul etmiş olması gerekir.
Hagb Kararı Sonucunda 5 Yıl İçerisinde Suç İşlenirse Ne Olur? Sanık 5 yıllık denetim süresi içinde kasten yeni bir suç işlerse mahkeme açıklamayı geri bıraktığı hükmü aynen, değiştirmeden açıklar. Bu halde aynen açıklanan mahkumiyet hükmü hukuki sonuç doğurur.
İlgili 27 soru bulundu
Bir kimse, genel aftan faydalandığı suçu tekrar işlese dahi, suçun tekerrüründen dolayı cezasında ağırlaştırma yapılmaz. Bu kişiler hakkında HAGB (hükmün açıklanmasının geri bırakılması) kararı verilemezse de, cezanın ertelenmesine karar verilebilir.
HAGB Bozulması Halinde Yatarım Var mı? HAGB kararı bozulmasından sonra hapis cezası infazı gerçekleşir.
Zira HAGB kurumu beraat hükmüyle değil mahkûmiyet kararıyla ilgili bir müessesedir. Diğer bir ifadeyle HAGB kurumu beraat hükmüne seçenek bir karar türü olmadığından kurumun beraat oranlarını değil mahkûmiyet hükmüne seçenek yaptırım oranlarını etkileyecek bir potansiyeli vardır.
Kanunda HAGB kararlarının memuriyete engel olacağına ilişkin bir düzenlemeye yer verilmemiştir. 657 sayılı Kanunda memuriyete engel suçlar maddeler halinde sayılmış olup, HAGB kararı alınması halinde bu suçların memuriyete engel olamayacağı açıktır.
Hükmün açıklanmasının geri bırakılması (HAGB), 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu (CMK) ile düzenlenmiş bir müessesedir. Buna göre sanığa verilen ceza 2 yıl veya daha az süreli hapis veya adli para cezası ise, verilecek hükmün açıklanmasının geriye bırakılmasına karar verilebilecektir.
Hangi Suçlarda HAGB Kararı Verilemez? Bazı suçların varlığı halinde sanık hakkında HAGB kararı verilmesi mümkün olamayacaktır. Bu suçlar şunlardır: 477 sayılı Disiplin Mahkemeleri Kuruluşu, Yargılama Usulü ve Disiplin Suç ve Cezaları Hakkında Kanun kapsamında disiplin suç ve cezaları.
Başka bir deyişle HAGB kararı verilmeden HAGB kararı verilecek 4-5 suç bile işlense mahkemeler her karara ayrı ayrı HAGB uygulanabilecektir.
Hakim ceza verirken failin daha önceden sabıkasının olmadığı ya da bir daha suç işlemeyeceği kanaatine varır ise suç için belirtilen cezayı alt sınırdan verebilir. Ancak hırsızlık suçunu ilk işleyen kimse hakkında ceza verilmemesi yönünde bir karar verilmeyecektir.
Hükmün Açıklanmasının Geri Bırakılması (HAGB)kararları ile ilgili kayıtlar adli sicilde tutulmayıp kendine özgü başka bir sistemde toplanır. Hükmün açıklanmasının geri bırakılması bir mahkûmiyet kararı olmadığından, adli sicile de kaydedilmez ve sanık sabıkalı kabul edilmez.
Devletin güvenliğine, anayasal düzene karşı işlenen suçlar ile yüz kızartıcı suçlardan verilen HAGB (hükmün açıklanmasının geri bırakılması) kararı memuriyete alınmaya engeldir. Memuriyete alındıktan sonra bu suçlardan dolayı HAGB kararı verilmesi durumunda da memuriyet ile ilişiği kesilir.
Bu sebeple DMK m.48/5-a hükmünde yer alan "devlet memuru olabilmek için kişinin hakkında kesinleşmiş bir mahkumiyet hükmü bulunmaması şartı" ihlal edilmez. Böylelikle HAGB kararı tek başına memurluğa engel teşkil etmez.
Diğer bir anlatımla Yargıtay; sanık hakkında HAGB verilmesine ve ilgili HAGB'ye göre denetim süresi başlamasına rağmen, kişinin başka bir suçtan yargılaması yapılırken suç tarihi HAGB'nin kesinleşme tarihinden önce olduğu takdirde kişi hakkında bir kere daha HAGB kararı verilmesinin mümkün olduğunu ifade etmektedir.
HAGB kararı savcılıktan ya da e-devletten alınan adli sicil kaydında görünmez. Çünkü sanık hakkında verilen bir hüküm yoktur. HAGB'ye Uyulmazsa Ne Olur? Sanığın denetim süresi içinde suç işlemesi ve yükümlülüklere aykırı davranması HAGB'nin bozulması anlamına gelmektedir.
Hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararı özel bir sisteme kaydedilir. Ve ilgili soruşturma veya kovuşturma ile bağlantılı olarak hakim ve savcılar tarafından incelenebilir. Bu sebeple Hagb kararı GBT (Genel Bilgi Toplama Sistemi)'de görünmeyecektir.
Peki, hükmün açiklanmasinin geri birakilmasi adli sicile isler mi? CMK'nin 231. maddesinin 13. fikrasinda yer alan esaslara göre, bir sanik hakkinda verilen HAGB karari, adli sicil kaydinda görünmez. Bu kararlar, hükmün açiklanmasinin geri birakilmasi sistemine kaydedilir.
Ceza yargılaması sisteminde her suç birbirinden bağımsız olup ayrı ayrı değerlendirmeye alınır. Mahkeme iki suçtan da aynı anda HAGB kararı verebilirdi. Bu konuda yasal bir engel yok.
Aslında hükmün açıklanmasının geri bırakılması memuriyete engel bir karar değilken uzman erbaş yönetmeliğinde buna ilişkin düzenleme olup bazı katalok suçların işlenmesi sonucu verilen hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararı uzman erbaşlığa engel teşkil edecektir.
2023 AF YASASI KİMLERİ KAPSIYOR? TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda kabul edilen kanun teklife göre; Kapalı ceza infaz kurumlarında bulunan ve cezasının belirli bir süresini bu kurumlarda geçirilen hükümlüler iyi halli olmak şartıyla 3 yıl daha erken açık ceza infaz kurumlarına geçiş yapabilecek.
HAGB kararına uyulmaması nedeniyle karar tekrar okunmak üzere dava açılır. Bu dava da hakim Türk Ceza Kanunu 51. madde uyarınca cezanın ertelenmesine, veya seçenek bir yaptırım uygulanmasına karar verebilmektedir. Yani hakim cezayı para cezasına çevirebileceği gibi cezanın ertelenmesi müessesine de çevirebilmektedir.
Sadece orman suçları için genel ve özel af çıkarılamaz. Ormanları yakmak, ormanı yok etmek veya daraltmak amacıyla işlenen suçlar genel ve özel af kapsamına alınamaz (Anayasa m.169). 1) Genel af halinde, kamu davası düşer, hükmolunan cezalar bütün neticeleri ile birlikte ortadan kalkar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri