Sirke, mayalı bir madde olarak bilinir. Sirkenin mayalanması için de sirke anasına ihtiyaç duyulur. Sirkeyi ilk kez kurduğunuzda içerisinde jelimsi bir tabaka oluşmaktadır. Bu tabaka, sirke anasıdır.
Sirke yapımı için kullanılan meyvelerin şeker oranına göre sirke, daha kolay ve daha hızlı mayalanır. Sirkenin yapım hızını belirleyen içeriğindeki şeker miktarıdır. Üzüm, hurma gibi yüksek oranda fruktoz içeren sirkeler 6-8 haftada elma, şeftali, kayısı gibi meyveler ile kurulan sirkeler 8-14 haftada mayalanır.
Sirke etil alkol ve asetik asit fermantasyonları olmak üzere iki aşamalı fermantasyon uygulaması ile nişasta ve/veya şeker içeren hammaddelerden üretilir.
Üzümleri saplarından ayırarak cam bir kavanoza aktarın. Üzerine su ilave edin ve yaklaşık 20 gün boyunca ağzı sıkıca kapalı bir biçimde bekletin. 20. günün sonunda üzerinde oluşan sirke anasını alın. Tuz, bal ve nohut ekleyerek 30 gün kadar bekletin.
Sirkeleşme, sirke bakterisi (mycoderma aceti) denen bir mikroorganizmanın yaptığı bir mayalanmadır. Sirke bakterisi alkollü çözeltilerde gelişir ve alkolü yükseltgeyerek asetik asit ve suya dönüştürür.
İlgili 42 soru bulundu
Eğer ki sirke oldukça parlak renge sahipse, berraksa ya da içince tortu mevcut değilse o sirke, organik sirke değildir. Doğal organik sirke olmadığını anlamanın bir diğer yolu ise yoğun asetik kokusudur. Sirke şişesi çalkalandığında bulanıklaşıyorsa ya da köpükler oluşuyorsa, doğal sirke olduğu anlaşılır.
Sirkenin kurulduğu cam kavanozun kapağı çok sıkı bir şekilde kapatılırsa, sirke anası oluşmaz ve asetik asit alkole dönüşür. Bu nedenle sirke ilk kurulduğunda hava geçirgenliği sağlayan tülbent gibi materyallerle kapatılması gerekir.
Yani elma sirkesi kaç gün sonra süzülür diye düşünüyorsanız en az 1 ay beklemeniz gerektiğini söyleyebiliriz. 30 ila 45 günlük bir süre içinde elma sirkesi oluşur.
Sirkenizin oluşum sürecinde doğrudan gün ışığı almayan, serin, kuru bir ortamda durması gerekiyor. Sirkelerin ağızlarının da tülbentle kapatılması gerekiyor. Ağızları çok sıkı kapatıldığı ve ısının doğru şekilde olmadığı ortamlarda sirkenizde küfler oluşabilir.
İngilizce'de beyaz sirkenin diğer adı tam bu yüzden 'damıtık sirke' olarak ifade edilmektedir. Bunun dışında, işlemlerden geçirilen ve endüstriyel olan beyaz sirke, aynı zamanda doğal bir ürün olarak kabul edilmektedir. Bu sebeple, beyaz sirke 'doğal sirke' olarak tanınmaktadır.
Sirkeler için zeytinyağı, elma sirkesi, biberiye yağı nasıl kullanılır anlattık. Saçtaki sirke için nane yağı da etkilidir. Nane yağını da diğer yöntemler gibi uygulayarak sirkelerden kurtulabilirsiniz. Bunun yanında, ciltten ölü hücreleri temizleyen limon da sirke dökülmesinde etkilidir.
Sirke oluşumunun temel mantığı meyvenin içindeki şekerin bakteriler tarafından tüketilerek fermente olmasıdır. Bakteriler sayesinde meyve şekeri önce alkole, sonra da asetik asite dönüşür.
Hattâbi'ye göre, Hz. Peygamber'in (asm) bir katık olarak sirkeyi överken aslında yemeklerde tutumlu olmayı, israftan ve oburluktan kaçınmayı, nefsin var gücüyle yemeye sarılıp ona güvenmekten uzak kalmasını övmüştür. Sirkeyi ve sirke gibi ucuz ve kolaylıkla temin edilen katıkları, diğer katıklara tercih ediniz.
- Sirkeli su içmek metabolizmayı hızlandırdığı gibi yağ yakılmasını da sağlıyor. - Güçlü bir antioksidan olan sirkeli su vücutta detoks etkisi yaratır. - Su ile seyreltilerek içilen sirke mide rahatsızlıklarını önler. - Düzenli sirkeli su içildiği takdirde bağırsak hareketleri de düzenlenir.
Diğer yandan sabah uyanınca sirkeli su içmek de en çok merak edilen konular arasındadır. Bu noktada sabahları aç karnına içilen sirkeli suyun, vücut direncini artırdığını ve hastalıklara karşı koruma sağladığını söyleyebiliriz. Ayrıca yağ yakımını hızlandırarak kilo vermeyi destekler.
Sirkenin bozulduğu nasıl anlaşılır? Sirkenin tam anlamıyla bozulması için asidik özelliğini kaybetmesi gerekir. Sirkenizin asit oranı düşmüş ise tüketmeniz önerilmez. Dahası, eğer rahatsız edici, sirkenin normal kokusunun çok dışında bir koku alırsanız sirkeyi atın.
Sirke bozulduğu zaman alkole dönüşür ve çok keskin bir tat verir. Sirke raf ömrü uzun olan bir sıvı olduğundan soğuk ve karanlık ortamda saklanırsa kolay kolay bozulmaz.
Gerçek sirkenin oluşması en az 40 gün sürüyor. Gerçek sirkenin rengi bulanık, tortulu olur, içinde sirke anası denen bir tabaka oluşur. Modern tüketiciler “ayy bunun rengi bulanık, bozulmuş bu” diyerek satın almayacaklardır belki.
Marketten sirke alırken doğal ve yapayı nasıl fark edeceğiz? Sirke mutlaka camda imal edilmeli. Aldığınız sirkede kötü ve yakıcı bir koku varsa sentetik asetik asit vardır. Hakiki sirkede ise meyve kokusu vardır.
Diğer sirke türleri gibi, elma sirkesinin temel bileşeni de asetik asittir. Elma sirkesi ayrıca laktik, sitrik ve malik asitler ve bakteriler gibi başka maddeler de içerir.
Elma sirkesinin belki de en bilinen faydalarından biri, 'ana' ve asetik asit içeriği sayesinde mikropları yok edici etki göstermesidir.
Hamura sirke ilave edin sonra da klasik börek adımlarını uygulayın. Kızartma aşamasında böreğinizin çok az yağ çektiğini gözlemeyeceksiniz. Sebebi sirke kullanmanızdan başkası değil. Ayrıca sirke, hamurunuzun puf puf kabarmasını sağlar ve çıtır çıtır bir kıvamda olmasına da yardımcı olur.
Genişçe tencereye süt boşaltılır ve orta ateşte ısınmaya bırakılır. Kaynamaya yakın sirke ilave edilir ve bir iki kez karıştırılır. Bu esna da sirkenin etkisiyle peynir tortuları oluşmaya başlayacaktır.
Sirke yapmak için gerekli olan mayaya sirke anası denir. Doğal fermantasyon işlemi sonucunda sirke üzerinde kendiliğinden oluşan opak, jelimsi bir tabakadır. İlk yapıldığında oldukça ince, elden kayar bir kıvamda olan sirke anası zamanla saklandığı kabın şeklini alır ve kıvamı da kalınlaşır.
#Sirke ne zaman süzülür ? Meyveler dibe çöktükten sonra meyvelerin artık sirke oluşumu ile alakalı bir fonksiyonu kalmıyor. Süzülmesi gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri