HAGB kararları yalnızca mahkemenin bildiği, tebliğe çıkarılmayan, hukuki sonuç doğurmayan kararlardır.Erteleme müessesesinde olduğu gibi HAGB kararları da sonuç doğurmadığından güvenlik soruşturmasına esas alınabilmesi olanaklı değildir.
Devletin güvenliğine, anayasal düzene karşı işlenen suçlar ile yüz kızartıcı suçlardan verilen HAGB (hükmün açıklanmasının geri bırakılması) kararı memuriyete alınmaya engeldir. Memuriyete alındıktan sonra bu suçlardan dolayı HAGB kararı verilmesi durumunda da memuriyet ile ilişiği kesilir.
Görüleceği üzere hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararları mahkûmiyet olarak değerlendirilemeyeceği ve gerekli denetim süresi içerisinde şartlar sağlandığında hiç suç işlenmemişçesine etki doğuracağından memuriyete engel teşkil etmeyeceklerdir.
TCK'nın yürürlüğe girmesinin ardından HAGB kararı alanların memuriyete girip giremeyeceği sorunu idari yargıda tartışılmış, HAGB kararının memuriyete engel olmadığı Danıştay tarafından kabul edilmiştir.
Her bir ceza ayrı ayrı değerlendirilir. Bir yıldan daha az hapis cezası verilen mahkûmiyet hallerinde memuriyete engel bir durum bulunmamaktadır. Ancak cezanın infazı süresince bu kişi tedbiren görevden uzaklaştırılır, süreç sonunda görevine geri döner.
İlgili 32 soru bulundu
Kasten işlenen bir suçtan dolayı 1 yıl veya daha fazla süreyle hapis cezasına mahkum olan kişi memuriyete kabul edilemez. (657 sayılı kanun m.48/5). Kasten işlenen bir suçtan 1 yıl veya daha fazla hapis cezasının memuriyet görevi sırasında işlenmesi halinde, kişinin memuriyet görevi sona erer.
Söz konusu kasten işlenen suç sebebiyle 1 yıl ya da daha uzun süreli ceza alan kişi söz konusu bu suçu memuriyet görevi sırasında işlemiş ise kişinin memuriyetine son verilir.
HAGB'si olan polis olamaz.
HAGB kararı ise niteliği gereği kesinleşmiş bir mahkumiyet kararı değildir. Bu sebeple DMK m.48/5-a hükmünde yer alan "devlet memuru olabilmek için kişinin hakkında kesinleşmiş bir mahkumiyet hükmü bulunmaması şartı" ihlal edilmez. Böylelikle HAGB kararı tek başına memurluğa engel teşkil etmez.
Genel affa uğrayan hükümlü tekrar suç işlese bile, hakkında tekerrür hükümleri uygulanamaz. Affa uğrayan hükümlünün tekrar suç işlemesi halinde yargılama neticesinde hakkında cezanın ertelenmesi kararı da verilebilir. Ancak, tekrar suç işleyen hükümlü hakkında hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararı verilemez.
Denetim süresi boyunca kasten bir suç işlememiş ve yükümlülüklerini yerine getirmiş kişinin denetim süresi sonunda davası düşeceğinden hükmün açıklanmasının geriye bırakılması kararı kişinin hukuki durumunda bir değişiklik meydana getirmemektedir. Bu sebeple HAGB kararı memuriyete engel teşkil etmemektedir.
Hükmün Açıklanmasının Geri Bırakılması (HAGB)kararları ile ilgili kayıtlar adli sicilde tutulmayıp kendine özgü başka bir sistemde toplanır. Hükmün açıklanmasının geri bırakılması bir mahkûmiyet kararı olmadığından, adli sicile de kaydedilmez ve sanık sabıkalı kabul edilmez.
Önemle belirtmek gerekir ki; 28.06.2014 tarihine kadar işlenen suçlarda birden fazla kere hükmün açıklanmasının geri bırakılması verilebilir. Bu tarihten sonra işlenen suçlarda birden fazla kere HAGB kararı verilmesi kanuni düzenleme nedeniyle mümkün değildir.
Hagb kararı kararın kesinleşmesinden 5 yıl sonra silinir. Silinmesi için kararı veren mahkemeye dilekçe ile başvurmanız gereklidir. Hükmün açıklanmasının geri bırakılması hangi madde? HAGB kararı CMK 231.madde de düzenlenmiştir.
Müvekkillerimizin sıklıkla yaşadığı sorunlar arasında yer alan hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararı katalok suçlar haricinde verilmiş ise kişinin Türk Silahlı kuvvetlerden ilişiği kesilemeyecek ve uzman erbaş olacaktır.
Hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararı özel bir sisteme kaydedilir. Ve ilgili soruşturma veya kovuşturma ile bağlantılı olarak hakim ve savcılar tarafından incelenebilir. Bu sebeple Hagb kararı GBT (Genel Bilgi Toplama Sistemi)'de görünmeyecektir.
HAGB kararı savcılıktan ya da e-devletten alınan adli sicil kaydında görünmez. Çünkü sanık hakkında verilen bir hüküm yoktur. HAGB'ye Uyulmazsa Ne Olur? Sanığın denetim süresi içinde suç işlemesi ve yükümlülüklere aykırı davranması HAGB'nin bozulması anlamına gelmektedir.
Peki, hükmün açiklanmasinin geri birakilmasi adli sicile isler mi? CMK'nin 231. maddesinin 13. fikrasinda yer alan esaslara göre, bir sanik hakkinda verilen HAGB karari, adli sicil kaydinda görünmez. Bu kararlar, hükmün açiklanmasinin geri birakilmasi sistemine kaydedilir.
Hükmün Açıklanmasının Geri Bırakılması Silinebilir mi ? Hükmün Açıklanmasının Geri Bırakılması kararı sabıka kaydınızda veya arşiv kaydında gözükmez. Yani sabıka sorgulaması yaptığınızda kayıtlarda yer almaz. Bu çerçeveden baktığınızda hakkınıda verilen H.A.G.B.'nin ortadan kaldırılmasını talep edebilirsiniz. .
Ceza yargılaması sisteminde her suç birbirinden bağımsız olup ayrı ayrı değerlendirmeye alınır. Mahkeme iki suçtan da aynı anda HAGB kararı verebilirdi. Bu konuda yasal bir engel yok.
Hakim sanık hakkında vermiş olduğu adli para cezasına ilişkin hagb kararı vermesi halinde 5 yıllık denetim süresi sonunda koşullara uyulması halinde hüküm hakkında düşme yönünde karar verilecektir.
Dolayısıyla Yargıtay'a göre; kişi hakkında yeniden bir HAGB kararı verilememesi için ilgili kasıtlı suçun denetim süresi içerisinde işlenmesi gerekmekte olup, denetim süresi başlamadan önce işlenen kasıtlı suç sanık hakkında yeniden HAGB kararı verilmesine engel teşkil etmeyecektir.
Kanun'da sayılan memur disiplin cezaları durumun niteliği ve ağırlık derecesine göre; uyarma, kınama, aylıktan kesme, kademe ilerleyişinin durdurulması ve devlet memurluğundan çıkarma olmak üzere beş türdür.
Cezayı Sicilden Sildirebilir miyim? Uyarma ve kınama cezalarında 5 sene, aylıktan kesme ve kademe ilerlemesinin durdurulması cezalarında ise cezanın uygulandığı tarihten itibaren 10 sene geçmesiyle birlikte atamaya yetkili amire başvurularak disiplin cezasının sicilden silinmesi talep edilebilir.
Ömür boyu hapis cezası ve geçici ağır hapis cezası. Her iki halde de kişi memur olamaz veya memur ise görevine son verilir. b- 6 aydan fazla hapis cezası: Belirtilen sürelerde ceza alan kişi memur olamaz veya memur ise görevine son verilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri