c- İslam dinine yeni giren kimsenin Müslüman olmazdan önce işlediği suçlar bağışlandığı için ona karşı kısas uygulanmaz.
Bir kişiyi haksız yere öldüren ya da yaralayan kişilere yaptığının aynısıyla karşılık vermeye kısas denir. Kısas kelimesi birçok ayette geçer. Örneğin Bakara Suresinin 179. ayetinde, kısasta tüm Müslümanlar için hayat olduğu bildirilir.
İslam hukukunun ana kurallarından biri olan kısas, suçluya, işlediği suç kabilinden ceza vermektir. Kasten ve haksız yere bir insanı öldüren kimseye hapis cezası vermek, aklın kabul edeceği bir şey değildir.
Kuran'da kısas
"Kısasta sizin için hayat vardır, ey akıl sahipleri, umulur ki sakınırsınız. ". (Bakara 179). "Kötülüğün cezası da misli kötülüktür, fakat her kim afvedip ıslâh ederse onun da ecri Allahadır, her halde o zalimleri sevmez". (Şûrâ 40).
Öldürülenler hakkında size kısas farz kılındı. Hür hür ile köle köle ile kadın kadın ile kısâs olunur. Öldürülenin velisi tarafından, öldüren lehine bir şey affolunursa (diyet için) yapılacak uygulama örfe göre normal olmalı ve en iyi bir şekilde ona ödenmelidir. Bu size Rabbınızdan bir kolaylık ve rahmettir.
İlgili 40 soru bulundu
Kısasın Hukukî Dayanağı ve Mahiyeti. İslâm ceza hukukunda kısasla ilgili hukukî mevzuatın kaynağını Kur'an ve Sünnet oluşturmaktadır. Kur'an ve Sünnet'te haksız yere adam öldürme büyük günah sayılarak yasaklanmıştır.
Kısas İle İlgili Ayetler Nedir? Bakara Suresi, 178. ayet: Ey iman edenler, öldürülenler hakkında size kısas yazıldı (farz kılındı). Özgüre karşı özgür, köleye karşı köle ve dişiye karşı dişi.
7. Kısas ancak devlet başkanının izniyle uygulanır. Hak sahibi [bunu beklemeksizin] kendi başına kısas uygularsa tazir ile cezalandırılır. 8. Devlet başkanı, kısası uygulamaya ehil olan kişiye, kısas yoluyla öldürmek için izin verir, daha doğru görüşe göre organlardaki kısasta izin vermez.
Kısasa kısas (İngilizce özgün adı:Measure for Measure) ünlü İngiliz yazarı William Shakespeare tarafından yazılmış bir oyundur.
Kasten ve haksız olarak birini öldüren kimsenin ceza olarak öldürülmesine, aynı şekilde birini yaralayan kimsenin misilleme yoluyla yaralamak suretiyle cezalandırılmasına “kısas” denilmiştir.
Kısas, İslâm hukukunda cezaların had, kısas ve ta'zîr şeklindeki üçlü ayrımı çerçevesinde Allah (kamu) hakkı bulunmakla birlikte şahsî hakkın ağır olarak ihlâl edildiği kasıtlı adam öldürme ve müessir fiil suçlarına öngörülen yaptırımlar kapsamında yer alır.
Kuran-ı Kerim Bakara sûresi A. 179: “akıl sahipleri için kısasta hayat olduğunu” bildirir. Hz. Peygamber de: “kim kasten öldürürse bunun hükmü kısastır.”(ebu davud, diyat, bab:5) der. Kısastan birkaç kasıtlı katil korksun.
Kısas, öldürülenin velisinin hakkıdır. Bir başkası, veya devlet başkanı, adam öldüreni af yetkisine sahip değildir. Kısasla birlikte intikam yasaktır. Mahkumdan başkası öldürülemez.
"Kısasta sizin için hayat vardır, ey akıl sahipleri, umulur ki sakınırsınız.” (Bakara, 2/178-179). Bu iki âyette, dinin korumayı hedeflediği temel değerlerden biri olan hayatla ilgili bir tedbir olarak kısas ele alınmaktadır.
İnfaz, ilgili kamu otoritesi tarafından yerine getirilir. Bu anlamda infazı uygulama hakkı tamamen devlete aittir. Kısas cezası hem Allah hakkı hem de kul hakkının söz konusu olduğu fakat kul hakkı galip bulunan bir hakkın ihlali karşılığı olarak verilir.
Hammurabi Kanunları aynı zamanda kısasa kısas olarak ifade edilmektedir. Özellikle tarihi kanunları ile geçen ünlü Babil kralı Hammurabi şeklinde de ifade edilmektedir. M.Ö. 1760 yılları dönemlerinde çıkan hamurabi kanunları, tarihin en iyi şekilde korunmuş ve en eski yazılı kanunları içerisinde yer alıyor.
Ey selim akıl sahipleri, kısasta sizin için hayat vardır, umulur ki (bundan ibret alır, katl gibi kötülüklerden) korunursunuz. (Kısasta hayat vardır çünkü başkasını öldürmeye teşebbüs eden bir kimse, kendisinin de öldürülmeyi hak edeceğini bilirse, akıl gereği bundan vazgeçer....
Hammurabi Kanunlarında ''kısasa kısas'' ilkesi geçerlidir. Bir insanı kasten öldüren kişinin cezası ölümdür. Hırsızlığın cezası el kesmekken, tecavüz suçunun cezası ölümdür. Devlete ait hazineleri çalan kişilerin ise elleri kesilmez, idam edilirdi.
Genel olarak cinsel ahlak konusunu ele alan oyunun şiirsel atmosferini din ve çözümsel ahlak oluşturur. Eserde zamanının anlayışına dayalı yargılara varılıyor olsa da, Shakespeare'in insan tabiatına ilişkin dâhiyane kavrayışı ile Kısasa Kısas günümüzün sorunlarına ışık tutacak cevheri de içerir.
Bu kapsamda, Hz. Rasulullah bir hadislerinde, helak edici yedi büyük günahı sa- yarken, bu büyük günahlardan birini, “Allah'ın, öldürülmesini haram kıldığı cana kıyma”26 olarak beyan etmiştir. Kasten adam öldürmenin dünyevi cezası, kısas, diyet ve mirastan mahru- miyettir.
Suça bağlı olarak suçları üç farklı kategoriye ayırır - Had ("Allah'a karşı suçlar", cezası Kuran ve Hadislerde sabittir, Kisas işlenen suça denk ceza verilir Kuran ve sünnet ile belirlenmiştir.
Ölümle alakalı bir kısas cezası için Allah (c.c.) Bakara Sûresi'nin 178. ve 179. ayetlerinde açık bir şekilde bildirmiştir. “Ey iman edenler! Öldürülenler hakkında size kısas farz kılındı. Hüre karşı hür, köleye karşı köle, kadına karşı kadın kısas edilir.
Bakara 178'i açıklayan ayet şöyledir; "Allah'ın dokunulmaz kıldığı canı öldürmeyin; haklı sebeple olursa başka. Kim haksız yere öldürülürse onun velisine yetki vermişizdir; o da katili öldürme işinde aşırıya kaçmasın. Çünkü o yardım görmüştür"(İsra 17/33) Öldürülenin velisi öldürülenin en yakını demektir.
Meal (Kur'an Yolu)
İkinciden sonra koca eşini bir daha boşarsa, bundan sonra kadın, boşayandan başka bir koca ile evlenmedikçe ona helâl olmaz. İkinci koca da onu boşarsa, birinci kocası ile bu kadının, Allah'ın kurallarına riayet edecekleri kanaatine varırlarsa, tekrar evlilik hayatına dönmelerinde bir sakınca yoktur.
İman etmedikleri sürece Allah'a ortak koşan kadınlarla evlenmeyin. Şundan emin olun ki imanlı bir câriye, sizin hoşunuza gitse de müşrik bir hür kadından iyidir. İman etmedikleri sürece Allah'a ortak koşan erkeklerle de kadınlarınızı evlendirmeyin.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri