3) Laktoz. Laktoz da metabolizmayı yavaşlatan yiyeceklerde bulunur. Süt, peynir ya da yoğurt yediğinizde bağırsaklarınız çalışması gereken yerde duruyorsa laktoz intoleransı vardır denilir. Süt ve süt ürünlerini tüketmek istediğinizde laktozsuz seçeneklerini tercih edebilirsiniz.
Yoğurdun içerisinde bol miktarda bulunan kalsiyum metabolizmayı hızlandırır. Hızlı bir metabolizma, yediğiniz tüm yiyeceklerin daha kolay sindirilmesini sağlar.
Sebze ile birlikte lif ve protein tüketin
Çünkü metabolizmanın kalori yakabilmek için lif ve proteine de ihtiyacı vardır. Sebzelerle birlikte zengin protein ve lifleri de tabağınıza ekleyerek hem gereken miktarda kalori alır hem de metabolizmanızı hızlandırabilirsiniz.
Metabolizma hızının azalmasının en büyük sebeplerinden biri de düzensiz beslenme alışkanlığı. Özellikle ana öğünleri (kahvaltı, öğle ve akşam yemeği) düzenli olarak tüketmek, besinlerin vücutta yağ olarak depolanmasının önüne geçiyor. İki ana öğünün arasında 4-5 saat gibi zaman dilimi olmasına da özen gösterin.
Soğuk hava yağ yakımını artırarak metabolizmayı hızlandırırken sıcak havada metabolizma yavaşlar. Proteinden zengin beslenme, spor yapmak metabolizma hızının artmasını sağlar. Depresyon, düzensiz uyku, insülin direnci, hormon bozuklukları, sık kilo alıp verme, hareketsiz yaşam ise metabolizmayı yavaşlatır.
İlgili 26 soru bulundu
Metabolizmanız yavaşlıyorsa, hormonlarınız da dengesini kaybedebilir. Cildiniz kurur, pullanır veya saçlarınız dökülebilir. Çok çabuk ve sık sık üşüyebilirsiniz. Bu durumlar, metabolizmanızın yavaşladığını ve hızlanmaya ihtiyaç duyduğunu işaret ediyor olabilir.
1 yaşından sonra metabolizma, yaklaşık 20 yıllık bir süreç içinde “yavaşça" yetişkin düzeyine geriliyor. Metabolizma “yetişkinlik boyunca (20-60 yaşlar arası) sabit kalıyor”, hamilelik de dahil. Sonrasında ise enerji harcamamız, “daha yaşlı yetişkinlerde düşüşe geçiyor.” Bu durum yaklaşık 95 yaşına dek sürüyor.
Gece uyumadan önce kan şekerini dengelemek için protein ve karbonhidratları beraber tüketmenin ideal bir yöntem olduğunu savunan uzmanlar, fıstık ezmesi- elma, armut- peynir, yumurta- avokado, humus- çeri domates, muz- ayçiçeği çekirdeği, badem ezmesi- tahıllı ekmek, ev yoğurdu-meyve tüketilebileceğini söylüyor.
Metabolizmanın en hızlı çalıştığı zaman dilimi sabah saatleridir, akşam saatlerinde metabolizma yavaşlamaya başlar. Uyandıktan sonra bir saat içerisinde kahvaltınızı yapmaya özen gösterin ki metabolizmanız da sizinle birlikte uyansın.
Açlık, metabolizma hızını azaltıyor.
Güne başlarken ilk yapmanız gereken 2 bardak ılık su içmelisiniz. Metabolizmayı daha fazla çalıştırır. Böylece daha fazla kalori yakmış olursunuz. Ilık su, aynı zamanda vücuttaki yağların parçalanmasını sağlayacaktır.
1.Az kalorili besinler tüketmek. Bu durum metabolizmanın yüksek oranda yavaşlamasına sebep olur. Kilo vermek için kaloriyi azaltmak gerekir ancak vücudun gün içerisinde alması gereken kalori miktarından çok daha fazla düşürmek vücudun kıtlığa girdiğini düşünmesine sebep olur. Sonuç olarak da metabolizma yavaşlar.
Kemik Erimesine Karşı Yoğurt
Bu anlamda osteoporozun önlenmesinde önemi ortaya çıkar. Yoğurttaki kalsiyum ve D vitamini kombinasyonu sayesinde, kemiklerin güçlenmesini sağlar. Ayrıca D vitamini kalsiyumun depolanmasına yardımcı olur. Bağışıklık sistemini kuvvetlendirmede önemli görevi vardır.
Tarçın kürünü hazırlamak için 1 su bardağı light süt, 1 tatlı kaşığı tarçın ve biraz buzu karıştırın. Hazırladığınız bu kürü uyumadan önce tüketin. Bu kürü düzenli olarak tükettiğinizde gece boyunca metabolizmanız canlı kalıp vücut yağ yakacak ve ayrıca sabahları uykudan tok olarak kalkacaksınız.
Kalsiyum bakımından zengin olan yoğurdun bir bardak kadarı günlük karşılanması gereken kalsiyumun yarı yarıya kazanılmasını sağlar. Vücutta fazlalık olarak biriken yağların yakılmasında etkili olan yoğurt içerisindeki amino asit ve kalsiyumların sayesinde toksinlerin dışarı çıkmasını sağlar.
Çok su içmek kilo aldırmanın yanı sıra kilo verdirmektedir. Vücuttaki yağların atılmasına yardımcı olur. Çok Su içmek her açıdan faydalıdır. Özellikle vücuttaki ödemin atılması ve yağların parçalanması için en önemli içecek sudur.
Terlediğin zaman geçici olarak kilo vermen normaldir, çünkü vücudun su ve bazı mineralleri terleme yoluyla vücuttan atmış olur. Vücudunun bunu yapma sebebi iç ısısını dengelemektir. Ancak her terleme kalori yaktığın ve kalıcı olarak kilo verdiğin anlamına gelmez.
Bu şekilde tekrarlayan diyetler, kilo vermeyi zorlaştırır ve yeme bozukluklarının yanı sıra obezite riskini de artırır. Daha önceden yapılmış düşük kalori deneyimi varlığı, vücudun diğer diyetlere verdiği tepkiyi yavaşlatarak kilo vermeyi zorlaştırır.
12:00-13:00 arası alınan kalorinin en hızlı kullanıldığı, organlar arası yağ yakma mekanizmalarının da en iyi koordinasyonun sağlandığı zaman dilimidir. 16:00-17:00 arası kardiyovasküler ve kas dayanıklılığının en iyi olduğu zaman dilimidir.
Açlık, yaşlanma karşıtı bileşikleri teşvik ediyor. İnsan vücudu yemeğe aç bırakıldığı için, ortaya çıkan birkaç farklı metabolik değişiklik vardır. Normal olarak, karbonhidratlar hazır olduğunda, vücut bunları yakıt olarak kullanır.
Yapılan birçok bilimsel araştırma yoğurdun kilo vermeye yardımcı olduğunu ortaya koymuştur. Yoğurdun içerdiği kalsiyum ve amino asitler bünyede bulunan fazla yağları yakarlar. Bunun yanında kasları kuvvetlendirir. Bununla birlikte gereksiz yağların dışarı atılmasında yağ hücrelerine katkıda bulunurlar.
Evde durduğumuz süre boyunca ne kadar dikkat edilmeye çalışılsa çalışılsın daha kolay kilo alınmaktadır. Hızlı ve kolay kilo almanın en önemli temel etkenlerinden birisi de hareketsizliktir. Devamlılık gösteren bir spor hayatı, vücut üzerindeki yağın depolanmasını geciktirir.
Diğer bir deyişle vücudunuzun kaloriyi yakma kapasitesidir. Metabolizma hızlıysa kilo vermek daha kolay olur ancak düşükse işte orada sorun başlar. Metabolizma hızı, yaş aldıkça yavaşlayabilir.
Metabolizmayı hızlandıran başlıca içecek sudur. Günde en az 2-3 litre su tüketimi metabolizma hızını %20 oranında artırır. Kafein içeren yeşil çay, tarçın, biberiye, kahve, soya sütü, ayran ve sebze suları metabolizma hızlandırıcı içecekler arasındadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri