Kırılmanın gerçekleşmesi de kemik çatlamasından daha zor bir durumdur. Bundan ötürü kemik çatlağı ciddiye alınması gereken bir konudur. Kemik çatlağı; genel olarak kol ve bacak kemiğinde görülen bir olaydır.
Böyle bir durumla karşılaştığınızda ayağınızdaki ağrının sebebinin kırık olduğunu düşünebilirsiniz. Fakat kırık, çok daha şiddetli bir acıya sebep olur. Çatlak için zamanında doktora başvurmazsanız kırığa dönüşerek canınızın daha çok yanmasına sebep olacaktır.
Kırık nedir, çatlak nedir? Kemiğin bütünlüğünün bozulmasına kırık denilir. Eğer kırılan parçalar bir arada duruyorlarsa bu durum çatlak olarak da adlandırılabilir. Aslında biz ortopedistler çatlak tanımını genellikle kullanmayız.
Çatlak kemik tedavisinde, çatlağın yeri net olarak belirlendikten sonra alçı işlemi yapılır. Çatlağın durumuna göre alçıya almaya gerek kalmayabilir. Bu nedenle doktor bölgeyi sargı ile sabitleyebilir.
Kırık bulguları; ağrı, şişlik, fazladan hareket deformite şeklindedir. Deformite olmadığı durumlarda radyolojik olarak kemik görüntülenmeden kesin tanıdan kaçınılmalıdır. Bazı kırıklar oldukça ince bir hat çizer ve atlanabilir, bu durumda MRI veya tomografi gerekebilir.
İlgili 41 soru bulundu
Kemik çatlaklarının genellikle 4 ile 6 hafta arasında değiştiği belirtilebilir. Bu süre zarfında çatlak kemik, eski haline kavuşacak ve herhangi bir ağrı söz konusu olmayacaktır. Çatlağın oluştuğu ilk zamanlar; şişlik oluşan ve ağrı ortaya çıkan kısımda tedavi etkisi arttıkça normale dönmeye başlar.
Cilt çatlakları kendi kendine geçmez.
💬Çatlak bir kemiğin iyileşme süresi yaşa göre. değişiklik göstermektedir. İyileşme süresi genel olarak 4. ile 6 hafta arasında değişmektedir.
Bir kemik kırıldıktan sonra özel tedaviler ile genellikle 6-8 haftada iyileşir. Fakat bu süre kemik türüne göre değişir. Örneğin el veya el bileği kemikleri 4-6 haftada iyileşirken, kaval kemiği 20 hafta veya daha fazla bir sürede iyileşir. Bazı durumlarda ise kırık kemik kaynama gerçekleşmediği için iyileşemez.
Genetik anlamda göğüs yada vücudun farklı bir yerinde çatlakların oluşması çok doğal bir durumdur. Çatlakların da renk olarak birçok çeşidi bulunmaktadır. Öncelikle ergenlik döneminde su bazlı yani cildi nemli tutacak çatlak önleyici kremler ya da doğal yağlar kullanmanızı öneririm.
Erken müdahale ile ağrınız azalarak çatlak kemik alçıya alınır. Bu sayede kemiğin kaynayarak iyileşmesi beklenir. Bazı durumlarda ise alçıya herke kalmadan sargı ile çatlak olan yer kontrol altına alınabilir. Tabi çatlak olan yerin alçıya alınması daha sağlıklı bir yöntem olacaktır.
Pek çok kişi fark etmeden çatlak diş sendromunun belirtilerini yaşıyor olabilir. En güç teşhis edilen ağız ve diş sağlığı sorunlarından biri olan çatlak diş sendromunda tanı; ancak kapsamlı bir muayene, röntgen filmleri, kişinin ağız ve diş sağlığı hakkındaki geçmişinin dinlenilmesi ile konulabilir.
Kırık her zaman ağrı yapar mı? Bazen kırığa rağmen ağrı olmayabilir. Düşüp bir yerini kırdıktan sonra hiç ağrı çekmeden yaptığı aktiviteye devam eden çok insan olmuştur. Normalde kemikte kırık ve çatlak ağrıya neden olur; ama bazen bunun küçük bir yerde olması fark edilmemesine neden olabilir.
Vücutta oluşan çatlakların tedavisi, krem, dermarol ve mezoterapi yöntemleriyle yapılabileceği gibi lazerle çatlak tedavisi yöntemiyle yapılabilir. Sıklıkla bacak, kol, koltuk altı, bel, kalça, göbek ve meme bölgesinde oluşan çatlakların tedavisinde kullanılan lazer yönetiminde ağrı ve acı hissi son derece azdır.
Genel olarak iyileşme süresi ise 4 ya da 6 hafta arasında değişiklik gösterir. Ayakta meydana gelen çatlakta ilk haftalarda şişlik ve ağrı yoğun olarak hissedilir. İkinci haftadan itibaren ağrı ve şişlik de azalmalar meydana gelir. Bu sürede ayak alçıda bekletilir ve üstüne basılmamalıdır.
Kırık sonrası morluk iyileşme belirtisidir!
Kırığın iyileşmesini sağlayacak hücreler, ilgili bölgenin çevresinde toplandığı için morluk meydana gelir. Bu halk arasında kangren olma belirtisi olarak düşünülse de, oluşan morluk aslında iyileşmenin habercisidir.
Kırık kaynama süresi, kırığın yerine, kişinin yaşına ve kırık kemiğin büyüklüğüne göre 45-90 gün arası sürebilir. Bazı durum ve kırıklarda 3-6 ayı bulabilir.
Çatlak da bir kırıktır.
Çatlak yalnızca kırığın bir alt derecesidir. Hafif sıyrık ve sıyrık arasındaki fark gibi yani... Hafif kırık eşittir, kemik çatlağı demek yerindedir.
Çocuklarda radius ve ulna kırıkları başta olmak üzere, dirsek çevresi ve suprakondiler humerus kırıkları en sık kırılan kemiklerdir. Genç ve orta yaşlarda radius distali, femur ve tibia en çok kırılan bölgelerdendir.
👉🏻 Kemiklerde ayrılmamış kırıklara çatlak denir. Kemik çatlakları darbe, düşme ya da çarpma gibi durumlara bağlı olarak ortaya çıkabilir. 👉🏻 Çatlak kemik, kendiliğinden iyileşebilen bir durum değildir. Bir uzman doktor tarafından tedavi yapılması gerekmektedir.
Ayrıca yarım alçı olarak da adlandırılan atel, alçılara göre daha az destek sağlar ancak kullanımı daha hızlı, pratik ve kolaydır. Yaralanan bölgedeki ağrı ve şişliklerin arttığı durumlarda kolayca sıkılıp gevşetilebilir. Atel şunların tedavisinde kullanılır: Kemik kırıkları
Yok eden işlemler yoktur. Çatlakları kesin olarak önlemenin veya tedavi etmenin ideal bir yolu yoktur. Cilt iki tabakadan oluşur. Bunlardan üstte bulunan ve temas ettiğimiz yüzeyin adı epidermistir.
* Kırık yerin üzerine havluya sarılı buz torbası konur. Bu sırada yaralı kısmın kalp seviyesinden yukarıda olmasına özen gösterilir. Yaralının üzeri örtülerek sıcak tutulur. * Açık kırıklarda kanamayı durduracak önlemler uygulanır.
Fraksiyonel CO2 Lazer ile çatlak tedavisi seanslar halinde uygulanan bir tedavidir. Tedavi işleminin ardından elde edilen sonuç kalıcı niteliktedir. Tedavi uygulamasının ardında belirli bir süre sonra tekrar uygulama yaptırmaya gerek yoktur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri