Hemen belirtelim ki; iş kazaları veya meslek hastalığından kaynaklanan maddi ve manevi tazminat davaları ile bu konulara ilişkin tespit, itiraz ve rücu davalarında arabuluculuk yoluna gidilmesi zorunluluğu aranmamaktadır. Bu davalar doğrudan iş mahkemesine açılabilir.
Doğrudan iflas ya da konkordato süresi verilmesi gibi çekişmesiz yargı işlerinde dava şartı olarak arabuluculuk tutanağı aranmaz. Ayrıca, kanunlarda, taraflar arasındaki sözleşmelerde tahkim şartı ya da farklı bir çözüm yöntemi belirtilmiş ise davada arabuluculuk şartı aranmayacaktır.
İşçi-işveren uyuşmazlıkları, ticari uyuşmazlıklar, tüketici uyuşmazlıkları, kira uyuşmazlıkları ve ortaklığın giderilmesi uyuşmazlıkları hakkında dava açmadan önce arabulucuya başvuru zorunludur.
Maddesinde “dava şartı arabuluculuk” konusu düzenlenmiş olup buna göre; “kanuna, bireysel veya toplu iş sözleşmesine dayanan işçi veya işveren alacağı ve tazminatı ile işe iade talebiyle açılan davalarda, arabulucuya başvurulmuş olması dava şartıdır.
Alacak veya tazminat taleplerine ilişkin ticari davalarda, dava açılmadan önce arabulucuya başvurulması zorunludur. Zorunlu arabuluculuk, mevcut uyuşmazlık hakkında dava açmadan önce arabuluculuk yolunun tüketilmesi gerektiğini ifade eder. Aksi takdirde açılacak davanın dava şartı yokluğu nedeniyle usulden reddedilir.
İlgili 44 soru bulundu
Buna göre; çek ve bonodan, rekabet yasağından, fikrî mülkiyetten, komisyon sözleşmesinden, yayın sözleşmesinden, rehin karşılığı ödünçten kaynaklanan uyuşmazlıklar ve banka ve finans kurumları ile yaşanan uyuşmazlıklar ticaridir; dava şartı arabuluculuk kapsamına girmektedir.
Ticari davalar ve iş davalarına konu olan bazı talepler (kıdem tazminatı, ihbar tazminatı, fazla mesai ücreti, maaşlar vb.) zorunlu arabuluculuk kapsamına alınmıştır.
İş kazası veya meslek hastalığından kaynaklanan maddi ve manevi tazminat ile bunlarla ilgili tespit, itiraz ve rücu davalarında ise İş Mahkemeleri'nde dava açmadan önce arabuluculuk dava şartı değildir. Ancak taraflar ihtiyari olarak arabulucuya başvurabilirler.
Ancak kiracı aleyhine tahliye taahhüdüne dayalı başlatılan ilamsız icra takiplerinde, kiracı tarafından imzaya itiraz edilmesi halinde sulh hukuk mahkemeleri nezdinde ikame edilmesi gereken dava yönünden öncelikle dava şartı arabuluculuk başvurusunda bulunulması gerekmektedir.
Türk Ticaret Kanunu 4. Maddesi uyarınca sigorta şirketlerine açılacak tazminat davası da ticari dava olarak kabul edilmiştir. Sigorta poliçesi kaynaklı rücu davalarında da yasa kapsamında arabuluculuk başvurusu zorunlu hale getirilmiştir.
İş Kazası ve meslek hastalığı nedeniyle doğan işçi alacakları dışındaki tüm işçi alacaklarında Zorunlu Arabuluculuk yoluna başvuru zorunlu hale getirilmiştir. Şu hâlde, işe iade davası, kıdem tazminatı, ihbar tazminatı, ücret alacakları gibi tüm konularda zorunlu arabuluculuk yoluna başvuru yapılması gerekmektedir.
Yapılan düzenleme uyarınca icra mahkemesinde bu dava açılmadan önce de arabuluculuğa başvurulması gerekmeyecektir.
(11) Taraflardan birinin geçerli bir mazeret göstermeksizin ilk toplantıya katılmaması sebebiyle arabuluculuk faaliyetinin sona ermesi durumunda toplantıya katılmayan taraf, son tutanakta belirtilir ve bu taraf davada kısmen veya tamamen haklı çıksa bile yargılama giderinin tamamından sorumlu tutulur.
Bu Kanun ile bireysel veya toplu iş sözleşmesine dayanan işçi ve işveren alacağı ve tazminatı ile işe iade taleplerinde dava açmadan önce arabulucuya başvurulmuş olması, 1/1/2018 tarihi itibariyle, dava şartı haline getirilmiştir.
Özet: Ticaret Yasasına 7155 sayılı yasayla eklenen (Md.5/A) ticari davalarda, dava açılmadan önce arabulucuya başvurma zorunluluğu dava şartı olarak hukuk sistemimize girmiştir.
Arabuluculuk eğitimi, hukuk fakültesi mezunu olup, mesleğinde 5 yıllık kıdeme sahip kişiler tarafından alınabilir. Arabuluculuk eğitim almak isteyen kursiyerlerden hukuk fakültesinden mezunu olduğunu gösteren belge ile 5 yıllık kıdeme sahip olduğunu gösteren belgenin istenmesi yeterlidir.
Bazı istisnaları olmakla birlikte Tüketici Mahkemeleri'nde dava açmadan önce arabuluculuğa başvurmak zorunludur. Aksi takdirde açılan dava, zorunlu arabuluculuk dava şartının yerine getirilmediği gerekçesiyle dava şartı yokluğundan usulden reddedilecektir.
K. Sayılı kararında da belirtildiği gibi, arabuluculuğa tabi olmayan meni müdahale davası ile birlikte açılan ecrimisil davası da arabuluculuk dava şartına tabi olmayacaktır.
Kat Mülkiyeti Kanunundan kaynaklanan uyuşmazlıklar için arabulucuya başvurulmuş olması dava şartıdır. Kat Mülkiyeti Kanunu kapsamında taraflar arasında uyuşmazlık çıktığında uyuşmazlığın niteliğine göre, kat maliki, kiracı veya yönetici doğrudan veya avukatları aracılığı ile arabuluculuk başvurusunda bulunacaklardır.
İş kazası ya da meslek hastalığından doğan tazminat davaları ve hizmet tespiti davaları ise zorunlu arabuluculuğa tabi olmayıp, dava açılmadan önce arabuluculuk müessesine başvuru zorunlu değildir.
Sigorta Hukukunda Arabuluculuk Zorunlu mudur? Sigorta hukukunda arabuluculuk zorunludur. Ticari uyuşmazlıklarda dava şartı arabuluculuk 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu'nun 5/A maddesinde düzenlenmiştir.
Değer kaybı davalarında arabuluculuk zorunludur ve dava şartıdır. Arabuluculuk süreci tamamlanmadan açılan davalar ret olur. Sigorta Tahkim Komisyonuna yapılan değer kaybı başvurularında başvuru öncesi arabuluculuk sürecinin tamamlanması zorunluluğu yoktur.
İş uyuşmazlıklarının ardından, 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu'nun9 (TTK) 5/A maddesinde, ticarî davalardan konusu bir miktar paranın ödenmesi olan alacak ve tazminat davalarına dair arabuluculuğa başvuru dava şartı hâline getirilmiştir (TTK m. 5/A/I).
İş hukukunda işçi ve işveren arasındaki yıllık izin ücreti, fazla çalışma (fazla mesai) ücreti, maaş vb. gibi işçilik alacakları ile ihbar tazminatı, kıdem tazminatı vb. gibi tazminatlardan kaynaklanan uyuşmazlıklar 01.01.2018 tarihinden itibaren zorunlu arabuluculuk yoluyla çözülecektir (7036 sayılı İş Mahkemeleri ...
Trafik kazası nedeniyle açılacak olan tazminat davalarında kural olarak arabuluculuk dava şartı değildir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri