Bilimsel araştırmalar, B12 vitamini seviyelerinin yetersiz olduğu bireylerde yorgunluk hissinin yaygın olduğunu göstermektedir. Hatta B12 vitamini düzeylerinin düşüklüğü, anemiye yol açarak bireylerde yorgunluk ve uyku hali ile sonuçlanabilir.
“Hangi vitamin eksikliği uyku yapar?” sorusunun ilk yanıtı D vitaminidir. D vitamini, beyindeki çeşitli alanlarda bulunan reseptörlerin uykuyu düzenlemesinde rol oynar ve melatonin hormonunun salgılanmasında da etkilidir. Melatonin, vücudun uyku döngüsünü kontrol etmeye yardımcı olan bir hormondur.
Hastaların uyandıktan sonra tam uyanık olmakta güçlük çektiği hipersomnia hastalığı, narkolepsi, idiyopatik hipersomnia ve Kleine-Levin sendromu olarak üç ayrı kategoride incelenir. Her üç kategori de hipersomnia ile birlikte seyreden ve yaygın olan uyku bozukluklarıdır.
Magnezyum eksikliği; uyku problemleri, uykusuzluk ve huzursuz bacak sendromu gibi sorunlar ortaya çıkarabilir. Magnezyum eksikliği, migren ataklarını artırabilir ve baş ağrılarına neden olabilir. Magnezyum, beyin fonksiyonları üzerinde de etkilidir.
VİTAMİN D EKSİKLİĞİ
En önemli kaynağı artık hepimizin bildiği üzere güneş ışınlarıdır. Bitkisel ve hayvansal gıdalardan da bir miktar sağlanabilir. Ülkemiz güneşi bol bir ülke olmasına rağmen D vitamini eksikliği sık görülür. D vitamini eksikliği olanlarda yorgunluk, halsizlik ve kas ağrıları önemli belirtilerden.
İlgili 26 soru bulundu
Sürekli yorgunluk hissinin birçok sebebi olabilmektedir. Anemi, tiroit hastalıkları, kalp hastalıkları, enfeksiyon hastalıkları, metabolik hastalıklar, kanser, uyku bozuklukları, depresyon ve stres sonucu sürekli yorgunluk hissi görülebilmektedir.
Genç insanlarda iş stresi, kansızlık, depresyon veya düşük tansiyon gibi sebepler yorgunluğa neden olurken, daha yaşlılarda diyabet, börek, kalp ve karaciğer sorunları da yorgunluğa neden olabilir. Kronik yorgunluğa sebep olan başlıca durumların başında depresyon gelmektedir.
B12 vitamini uyku sorunları yaratmaz. Hatta bu vitaminin düzenli bir şekilde kullanılması yaşanan uyku problemlerinin ortadan kalkmasına yardımcı olur. B12 vitaminin özellikle pantotenik asit olarak da bilinen B5 vitamini ile beraber alınması uyku sorunlarını ciddi olarak ortadan kaldırmaya destek sağlar.
Halsizlik, kas ve kemiklerde güçsüzlük ve ağrı, uyku sorunları, saç dökülmesi, kaslarda zayıflık, daha sık hastalanma, cildin soluklaşması ve sürekli üşüme yanı sıra depresyon ve üzüntüye neden olan ruh hali değişimleri d vitamini eksikliğine işaret eden belirtilerdir.
Glisin; anksiyete, uyku problemi, depresyon, stres, kalp hastalığı ve diyabet dahil çeşitli durumları tedavi etmek için kullanılabilmektedir.
Genellikler kansızlık, uyku apne sendromu, tiroidin yavaş çalışması, vitamin eksikliği gibi nedenler uyku hali, uyuklama isteği nedeni olabilir.
Ani uyku bastırması sebepleri arasında yer alan durumlar; Narkolepsi, uyku apnesi, kan şekerinin düşmesi ya da yükselmesi, anemi, huzursuz bacak sendromu, uyku alışkanlıkları, elektrolit dengesizlikleri, insomnia, gece vardiyasında çalışmak, gürültü ve ortam sıcaklığıdır.
Sürekli uyku hali, kansızlık ya da kalsiyum eksikliğinin giderilmesiyle birlikte zaten kendiliğinden ortadan kalkacaktır. İlaç tedavisi ve demir ya da kalsiyum takviyesi yapılması tedavide en çok tercih edilen metottur.
B12 vitamini, enerji üretimi için gereklidir. Bu vitamini hayvansal kaynaklı gıdalardan almanız mümkündür. Özellikle vegan veya vejetaryen beslenen kişilerde B12 vitamini eksikliği sıkça görülür. Demir eksikliği anemisine sahip olan kişilerde enerji düşüklüğü yaygın olarak görülür.
Örneğin psikolojik stres, menopoz ve çeşitli tıbbi durumlar uykuya dalmayı zorlaştırabilir ve uykunun bölünmesine neden olabilir. Ayrıca uyku apnesi, uyku sırasında yeterli oksijen alımını engellediğinden enerji düşüklüğü sebepleri arasında yer alır. Bu tür durumlar gün içerisinde yorgunluğa sebep olur.
B12 vitamini takviyelerinin uzun süre yüksek dozda alınması kişilerde aşırı uyuşukluk ya da karıncalanma hissine neden olabilir. Genellikle vücudun sağ tarafında yaşanan uyuşukluk ve karıncalanma hissi B12 fazlalığı belirtileri arasındadır.
Uyku bozuklukları, nefes tıkanması, uyku apnesi gibi rahatsızlıkların teşhisi için Kulak Burun Boğaz ve Nöroloji bölümlerine gidilebilir.
D vitamini eksikliğinde; vücut ağrısı, halsizlik, yürüme güçlüğü, kemik ağrısı, güçsüzlük, saç dökülmesi, baş ağrısı, depresyon, değişken ruh hali, uykusuzluk, gözaltı morlukları, aşırı terleme, kilo vermede güçlük çekme, sürekli üşüme gibi belirtiler hakimdir.
B12 vitamini eksikliği, bu süreçleri etkileyebilir ve şu belirtilere neden olabilir: Yorgunluk, Halsizlik, Soluk cilt, Hafıza sorunları, Konuşma zorluğu, Denge sorunları, El ve ayaklarda uyuşma veya karıncalanma, İştahsızlık, Kilo kaybı, İshal veya kabızlık.
Çinko, hamilelik, çocukluk ve ergenlik döneminde bağışıklık sistemi, yaraların iyileşimesi ile büyüme ve gelişme için oldukça önemlidir. Yorgunluk, halsizlik, uyku problemleri gibi sorunların kaynağı arkasında çinko eksikliği bulunuyor olabilir.
Bu durumda, kırmızı kan hücrelerinin içindeki hemoglobin miktarı azalır ve oksijen taşıma kapasitesi düşer. Demir eksikliği anemisi, soluk cilt, halsizlik, yorgunluk, nefes darlığı, baş ağrısı gibi belirtilere yol açabilir. Bağışıklık sisteminin zayıflaması: Bağışıklık sisteminin zayıflamasına neden olabilir.
Depresyon bulgularını katkıda bulunabilen eksiklikler arasında folik asit, B12 vitamini, D vitamini, magnezyum, selenyum, demir ve çinko sayılabilir.
B12 vitamini eksikliğine bağlı megaloblastik anemi, kişinin kendini yorgun hissetmesine neden olabilir. Vücutta oksijen taşıyacak kadar kırmızı kan hücresi olmadığında, kişi aşırı derecede yorgun hissedebilir.
Halk arasında uyku hastalığı olarak da bilinen narkolepsi, gündüzleri aşırı uyku hali ve ani uyku atakları ile kendini gösteren nörolojik (sinir sistemi ile alakalı) bir hastalıktır. Narkolepsi kronik bir hastalıktır ve bazı durumlarda fark edilmesi güç olabilir.
B2 Vitamini- Riboflavin
Aşırı alkol tüketimi ve aşırı egzersiz vücuttaki riboflavin seviyesini azaltarak yorgunluğa ve halsizliğe neden olabilir. Halsizlik yorgunluk için vitamin olarak B2 vitamini doktor önerisi ile kullanılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri