Günümüz Hristiyan ayinlerinde yaygın bir şekilde kullanılan “mum yakma” adeti, Fransa, Rusya ve Yunanistan'da oldukça yaygın. Türkler ise bu adeti Mecusilerden ve Hıristiyanlardan öğrenmiştir. Adete göre mezar taşına mum yakan kişi, mezardaki ölüyle kendisini bütünleşmiş, ondan bir parça olmuş gibi kabul ediyor.
Mezarlarda, türbelerde, belirli günlerde evin bir köşesinde mum yakma yalnızca Aleviler arasında tespit edilmiştir.
Rahip Paskalya mumunu yakar, mumun üzerine bir haç çizer ve haçın üzerine bulunduğu yılın dört rakamını çizer ve şöyle der 'Şanla dirilmiş Mesih İsa'nın ışığı kalplerimizdeki ve düşüncelerimizdeki karanlıkları dağıtsın'. Mumu yakmak, ölüm gecesinden dirilmiş olan Mesih'i sembolize eder.
Mum yakmak Rabbe sunulan bir adaktır. Dualarımızı ve O'nun nimetleri için olan şükürlerimizi O'na sunar. Mum yakmak duanın bir sembolüdür. Mum yakma hareketi, sözsüz bir duadır; yine de mum yakarken dua edilebilir.
Sual: Türbelere, mezarlara iplik bağlamak, bez asmak, mum yakmak, Müslümanlıkta var mıdır? Cevap: Türbelere bez, iplik bağlamak, mezarlara mum yakmak, dinimizde yoktur. Bunları, Hristiyanlar yapar.
İlgili 39 soru bulundu
İlk olarak Hünkâr Hacı Bektaş-i Veli'nin hocası Hoca Ahmet Yesevi müritlerine Allah'ı ve Resulünü zikrederken dikkatlerinin dağılmaması, dünyevi işlerle bağlarının kesilmesi adına huşu içinde Allah'ı ve Resulünü zikretmeleri için gece vakti yapılan ibadette "Mumları söndürün" diyerek ibadet yaptırmıştır.
İnsanı rahatlatma özelliği bulunan mum ışığı, meditasyonlar sırasında da sıklıkla tercih edilir. Siz de meditasyon, ibadet ve diğer derin düşünme anlarınızda mum ışığından faydalanabilirsiniz. Böylece duygusal dengenizin oluşmasına ve zihninizin açılmasına yardımcı olursunuz.
Mezar ziyareti yapılırken mezarın üstünde mum veya ateş yakılır, genelde kötü ruhların ateşle birlikte yok olacağına inanılmaktadır (KK: 9, 10, 12, 15, 16, 17, 18).
Bir mum yakmak, derin benliğimize ulaşmanın köprülerinden biridir. (Bir başka köprü nefesimizdir mesela.) Ateş elementi olarak alev, yaratılışımızın kaynağını ve iç ışığımızı temsil eder. Yüksek bilincimize bağlanmak ve ruhsal farkındalığımızı yükseltmek için mum alevini kullanabiliriz.
Hristiyanlar tarafından Meryem "Kutsal Anne" olarak görülür. Meryem'e dair teolojik çalışmalar bütününe Marioloji denir.
Tüm bunlara ek olarak, oruç dönemi olmayan zamanlar için Katolikler sadece İsa Mesih'in çarmığa gerildiğine inanılan gün olan cuma günlerinde ve Ortodokslar da çarşamba (İsa Mesih'in ele verildiği gün) ve cuma günlerinde hayvansal gıdanın tüketilmediği perhiz uygulamaktadır.
Yakılma yönteminin, "Hıristiyan doktrinine aykırı sebeplerle tercih edilmediği müddetçe" yasak olmadığı ifade ediliyor.
Bir kişi öldüğünde, önce papaz ve ardından da vaftiz ailesi çağrılır ve sonra üzüntülerini belirtmek, yardımcı olmak amacıyla komşular ölü evini ziyaret ederler. Ölü kefene sarılmadan önce usullere uygun bir şekilde yıkanmalıdır. Ölen, bir diyakon ya da papaz ise, onu papazlar yıkarlar.
Cenazeyi mezara baş, ayak ve beline bağlanan kuşaktan tutarak en yakınlarından iki veya üç kişi indirir. Kadınları, genellikle oğul, kardeş, baba, amca, dayı mezara indirebilir. Kadınları kocası mezara indiremez.
Hızır anısına, Aleviler şubat ayının ikinci haftasında (salı-çarşamba-perşembe) üç gün oruç tutarlar. Perşembe akşamı da Hızır cemi yapılır. O gün çerağlar (çırağda deniyor. kandil, mum için de kullanılıyor) ona yakılır, semahlar ona dönülür, kurbanlar ona kesilir, dertlere derman istenir.
Depremin üzerinden geçen 1 ay boyunca yaşanamayan kederi dışa vurmak için 'Pencerende 1 mum yak' çağrısı yapıldı. Planlanan bu kampanya depremin 1. ay dönümü olan 6 Mart akşamı 21.00'dan itibaren 10 gün boyunca sürecek. Kampanya Twitter üzerinden #Pencerende1MumYak etiketi ile paylaşılıyor.
Kırmızı mumlar fiyatların düştüğünü gösterir, yani açılış gövdenin üstünde, kapanış ise altındadır.
Işık, Tanrı'nın Ruhu'nun bir yansımasıdır. Ölenler için evde mum yakma geleneği, onların anısını canlı tutmanın olası bir yoludur. Işık aynı zamanda yaşayan ve ölenin birliğini de temsil eder. İnanç, her tür ve özellikteki bir kaybın yasını tutma sürecinden geçmek zorunda olanlar için en iyi sığınaktır.
Bir mum söndürüldüğünde neden duman çıkarır
İlginçtir ki, bir mumu söndürdüğünüzde gördüğünüz duman aslında 'duman' değildir; bu mumun buharlaştırılmış halidir. Bunu bir perspektife oturtmak için şöyle düşünün: Suyu ısıttığınızda nasıl buhar meydana geliyorsa, mumu ısıttığınızda da mum buharı ortaya çıkıyor.
alevi bektaşi geleneğinde, ölen kişinin arkasından söylenen sözdür. allah rahmet eylesin, allah taksiratını affetsin sözlerinin yerine bu sözün kullanılmasının bir sebebi de inanç farklılığıdır. alevi inancına göre bir insan, insanı kamil (kamil insan) olana kadar hakka yürümez.
Mezarlıkta defin sırasında orada bulunan fakir kişilere, çocuklara yiyecek veya şeker dağıtma; mezarın üstüne buğday ya da şeker serpme ölülerin ruhlarına dağıtılan birer saçıdır.
İnsanlar nazardan korunmak amacıyla gözden çıkış yolu bulan olumsuz enerjiyi önlemek için gözü andıran motiflerden yararlanmaktadır. Alevilikte nazar değmesine karşı çeşitli inançlar bulunmaktadır ve Anadolu'da bulunan nazar inancı ile benzer özellik göstermektedir.
Uykunun verimini düşürdüğü bilinen mavi ışıktan yani cep telefonlarımızdan uzak durup geceleri birkaç mum yakmak sakinleştiriyor ve uykuya geçişi kolaylaştırıyor. Ofiste veya evde çalışırken mum yakmak da konsantrasyonu artırıyor ve negatif düşüncelerden uzaklaştırıyor.
Gündüz Yemeklerinde Mum Yakılmalı mıdır? Mumlar yalnızca teorik anlamda bir ışık kaynağı olarak onlara ihtiyaç duyulabilecek durumlarda kullanılmalıdır. Özellikle yağmurlu veya bulutlu bir gün olmadığı sürece, mumları yalnızca güneş battıktan sonra yakmak uygundur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri