Hayvanlara verilecek günlük yoğun yem miktarı canlı ağırlığa bağlı olarak 4-10 kg arasında değişmektedir. Yoğun yeme ek olarak her gün aynı düzeyde olmak üzere 0.5- 1.5 kg kuru ot veya saman verilmelidir. Beside arpa, mısır, yulaf, buğday gibi değişik tahıllar kullanılmaktadır.
Besiye alınan hayvanlara verilecek rasyonda hayvanların günlük protein, enerji ve diğer temel gıda ihtiyaçlarını karşılayacak düzeyde, mümkün olduğunca çeşitli yemler bulunmalıdır. Bunlar buğday, arpa, mısır, kepek, pamuk tohumu küspesi veya ayçiçeği küspesi, kireç taşı, tuz, vitamin ve mineral karması olabilir.
Kesif yem olarak mısır besi yeminin % 35 ni tamamlaması gerekir yani 3,5 Kg. Mısır ezmesi, 1 Kg. arpa ezmesi, 1,5 Kg buğday ezmesi ya da elinizde bulunan diğer dane yemleri kullanabilirsiniz. Kaba yem olarak en az 2,5 Kg. mısır silajı diğer kalan1 kg sap saman ve kuru ot eklenerek tamamlanabilir.
nedeniyle mutlaka toprak, su yönetimiyle birlikte ele alınmalıdır. Kültür ırkı bir büyükbaş hayvan için yıllık gerekli olan kaba yem miktarı 4,5 ton olarak hesaplanmaktadır. 4,5 ton kaba yem, yaklaşık 7 ton mısır silajı ile 1,5 ton kuru ota (yonca, fiğ, arpa-yulaf-buğday hasılı, korunga vb.)
Kesif yem yanında, kaliteli kuru ot, kuru yonca da yedirmelidir. Kesif yem günde yarım ile iki kilo arasında verilebilir. İster merada, ister ahırda beslensin, danalara mineral madde ve tuz vermek şarttır. Mineral karması verilebilir ya da önlerine içerisinde bir çok mineral ihtiva eden yalama taşı konabilir.
İlgili 39 soru bulundu
Hayvanlara verilecek günlük yoğun yem miktarı canlı ağırlığa bağlı olarak 4-10 kg arasında değişmektedir. Yoğun yeme ek olarak her gün aynı düzeyde olmak üzere 0.5- 1.5 kg kuru ot veya saman verilmelidir. Beside arpa, mısır, yulaf, buğday gibi değişik tahıllar kullanılmaktadır.
Her ne kadar enerji içeriği mısır ve buğdaydan düşük olsa da ham protein içeriğinin mısırdan daha yüksek ve buğdaya benzer olması, rumen sağlığı ve mikroorganizma popülasyonu (Nikkhah, 2011) ile et kalitesi üzerine olan olumlu etkileri sebebiyle arpa, besi rasyonlarında tercih edilmektedir.
Danalara kaliteli kaba yem ve kesif yemler erken yaşta yeterli miktarda verilerek büyüme teşvik edilmelidir. Fakat aşırı enerji içeren tane yemler erken dönemde verilmemelidir. Büyüme döneminde ekonomik ve protein seviyesi yüksek bir besleme yapılarak danaların büyümeleri ve boylanmalarının sağlaması gerekir.
başlangıç canlı ağırlıkları ve yaşları sırasıyla 1. grupta 266.0± 3.9 kg, 9-11 ay; ikinci grupta 323.0 ± 0.8 kg, 13-14 ay ve üçüncü grupta ise 370.5 kg ve 15-16 ay olarak belirlenmiştir (Tablo 2).
3-4 aylık dişi danalar günde 4-5 yem tüketmeli, bunun için; 2-3 kg iyi kaliteli kuru ot ve 2 kg %18 ham protein içeren buzağı büyütme yemi yeterlidir.
Aşırı karbonhidratlı (nişasta ve şeker içerikli patates, un, ekmek, şeker pancarı, melas, vb.), kokuşmuş yemler, yemek artıkları verilmemelidir.
Birinci şekil beside, 250-300 kg civarında olan besi materyali hayvanların 15-20 günlük adaptasyon yemlemesinden sonra yoğun besi yemi (%80-90 kesif yem, %10-20 kaba yem) ile 5-8 ay sürecek besiye alınması ve hayvanların 1200-1300 g/gün canlı ağırlık kazancıyla 550 kg olduklarında kasaba gönderilmesidir.
Besi hayvanlarına 6 aylık yaştan (yaklaşık 200 kg CA) kesime kadar olan süreçte tahıl kırmaları/ezmeleri yanında kaba yemlerle birlikte kullanılması önerilmektedir. Daha erken yaşta veya düşük canlı ağırlığı sahip danalar için Akıllı Yem 40 HP (protein) Konsantre Buzağı Yemi kullanımı tavsiye edilmektedir.
Ülkemizde kombine sığır ırkları olan simental çeşitleri et verimi yüksek sığır ırkları için önemli olduğundan aynı zamanda etçi sığır ırkları arasındadır. Bununla birlikte dünyada yapılan besi yetiştiriciliğinde etli dana cinsleri olan Şarole olarak biline ve anavatanı Fransa olan Charolais ırk en iyi besi sığırıdır.
Sığırlara ihtiyaçları olan tuz verilmeli, eğer bazı durumlarda gübredeki tuz miktarı fazla ise gübre gerekli şekilde muamele edilerek bu problem çözülmelidir. Araştırmalar, sığırların tuz ihtiyaçlarının rasyonun % 0.1 - 0.5 oranında olduğu nu göstermiştir.
KURBANLIKLARIN YAŞLARI VE YAŞ TAYİNİ
Kurban olabilmesi için sığır ve mandalar iki yaşını (24 ayını), deve beş yaşını, keçi ve koyun bir yaşını bitirmiş olmalıdır. Ancak, koyunlarda altı aylıktan sonrakilerin bir ya- şını dolduranlar kadar gelişmiş ve cüsseli olması yeterli kabul edilmiştir.
Dana 1 Ayda Ne Kadar Yem Yer? Besi sığırlarına genellikle canlı ağırlığının %2'si kadar kesif yem verilmektedir. Örnek verecek olursak; 200 kg canlı ağırlığa sahip bir danaya günlük 4 kg kesif yem verilir, aylık olarak 120 kg kesif yeme ihtiyaç duyulmaktadır.
Hayvanın ırkı: Genetik potansiyeli üstün olmayan yerli ırklarda günlük canlı ağırlık kazancı 1 kg civarında iken genetik potansiyeli yüksek kültür ırkı ve melezlerinde bu rakam günlük 1.4-1.6 kg'ye çıkabilir. Ancak çok iyi bakım ve besleme ile de yerli ırklarda bu rakamı 1 kg'nin üzerine çıkarmakta mümkündür.
Olaya tersten bakarsak besi yemleri de ekstra ham maddeler ve de yem katkı maddeleri de kullanılarak desteklenmek şartıyla süt sığır beslenmesinde kullanılabilir.
Besiye alınan dana ve tosunların besinin son dönemine girildiğinde (son 2-3 ay) kullanılan bir yemdir.
Genellikle bir besi sığırına canlı ağırlığının yaklaşık yüzde ikisi kadar keşif yem verilir. Örneğin, iki yüz kilogram canlı ağırlığa sahip bir dane günlük dört kilogram keşif yem alırken, altı yüz kilogram canlı ağırlığa sahip bir dane günlük on iki kilogram keşif yem alabilir.
Yıldız, "Büyükbaş hayvana tavuk yemi yedirilmesi bir suç. Bu durum hayvan sağlığının yanı sıra insan sağlığını da tehdit ediyor. Tavuk yemlerinde çeşitli antibiyotikler kullanılıyor. Bu antibiyotik kalıntıları büyükbaş hayvanın et ve sütündüen insana geçiyor.
Mısır silajı , hayvancılığı gelişmiş ülkelerde besi sığırlarının beslenmesinde kullanılan en önemli kaba yem kaynaklarından biridir. Son yıllarda, ülkemizde de silaj yapımı artmış ve üretilen toplam silajın yaklaşık % 70'ni mısır silajı oluşturmuştur.
Besleme pratiği olarak besi başlangıcında (Hayvanlar besi işletmesine ilk geldiklerinde) Her 100 kg canlı ağırlığa 1 kg kesif yem ve serbest kuru ot verilmelidir. Besi süreci ilerledikçe kesif yem oranı aşamalı olarak her 50 kg canlı ağırlığa 1 kg kesif yem denk gelecek şekilde ayarlanmalıdır.
Mısır silajı beside ilk başta daha iyi olabilir ama besi sonunda da kullanabilirsiniz. Burada unutulmaması gereken nokta besi sonuna doğru kaba yem ne kadar artarsa hayvan o kadar az yağlanır ve besi süresi uzar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri