Ayların isimlendirmeleri de diğer yörelerden farklı kullanılmaktadır. Zemher-Ocak, Gücük-Şubat, Mart-Mart, Abrul-Nisan, Mayıs-Mayıs, Kiraz-Haziran, Orak-Temmuz, Asus-Ağustos, İlkgüz-Eylül, Ortagüz-Ekim, Ahargüz-Kasım, Karakış-Aralık olarak isimlendirilmektedir (Demir, 2006).
Kocakarı fırtınası Mart ayının son 3 ve Abril ayının ilk 3 günü boyunca devam eden sayılı günlerdir.
"Temmuz ayına Osmanlıca Çürük diyorlar. Çünkü, bu dönem meyve ile sebze çürüyor ve saklanmaya gelmez”. Orağ veya Biçin ayında halk dağdan iner, ekin biçilir, harman dövülür. Ağustos ay 1: Ahıska Türklerinin Halk Takviminde Ağustos ayı için Farsça Harman kelimesi kullanılır.
Zemheri ayı Miladi takvime göre 14 Ocak-13 Şubat'a karşılık gelirken, gücük 14 Şubat-13 Mart dönemini ifade ediyor. Bu arada “zemheri”nin kelime anlamı “kış ortası” iken “gücük” şubat ayı anlamına geliyor.
Halk deyimiyle eski hesap 1 Mart'ta yeni yıl kutlanır. Kullandığımız takvimde 14 Mart'a denk düşen o gün, her başlangıçta olduğu gibi büyük önem taşır.
İlgili 23 soru bulundu
YENİ AYDA OCAK, ESKİ AYDA ZEMHERİ
Bunu yaşlı insanlar daha çok yapardı. Günümüzde bunları bilenler ise eskilerden ve yaşlı insanlardan duydukları gibi eski ay hesabı olarak konuşurlar. İçinde bulunduğumuz ay, miladi hesaba göre Ocak ayıdır. Eski hesap aylarına göre ise KARAKIŞ ayı içinde bulunmaktayız.
Bahar Bayramı / Baharın Başlangıcı Nevruz 3000 yıldır dünya çapında 300 milyondan fazla kişi tarafından kutlanmaktadır.. Ancak, 2023'de baharın başlangıcı 20 Mart'tır.
KARAKIŞ NE ZAMAN GİRİYOR, NE ZAMAN ÇIKIYOR? Kışın en şiddetli zamanı olan zemheri halk arasında karakış olarak adlandırılıyor. Halk tarafından 22 Aralık ile 30 Ocak arasındaki 40 günlük dönem, Zemheri Ayı olarak ifade ediliyor.
Fakat özellikle Karadeniz Bölgesi'ndeki Rize, Trabzon, Giresun, Akçaabat, Artova ve Niksar gibi yerleşim bölgelerinde, yerel halkın Haziran ayına "kiraz ayı" dediği bilinmektedir.
Bir yıl Muharrem, Safer, Rebiülevvel, Rebiülahir, Cemaziyelevvel, Cemaziyelahir, Recep, Şaban, Ramazan, Şevval, Zilkade ve Zilhicce adı verilen aylardan oluşur.
Türkçe "ekme" eyleminden türemiş olup tarlaların sürülüp ekildiği ay anlamındadır. Anadolu'da bu ay için "Gazel ayı" dendiği de olur, "gazel" "kuru yaprak" anlamına gelir. Bu ay için "Avara" diyenler de vardır. Gagauzca gibi Türkçenin kimi lehçelerinde bu aya "kasım" denir.
İstavrit: Kasım ayında sığ suları tercih eden istavrit balığı, lezzetli eti ile tercih edilen bir türdür. Kıyı avcılığında popülerdir. Uskumru: Kasım ayı, uskumru avının aktif olduğu bir dönemdir. Denizlerimizin farklı bölgelerinde avlanan uskumru, lezzetli eti ve hızlı avlanması ile tanınır.
Kurt kızanları soğuklarının Şubatın son haftası ile Martın ilk haftası arasında kalan iki haftalık dönemi kapsadığı sanılmaktadır. Bu belirli soğuk dönemin "kurt kızanları" olarak adlandırılmasının sebebi ise aynı günlerin kurtların çiftleşme dönemi olmasıdır.
Arapça berdül'acüz olarak ifade edilen olay 'yaşlı kadın soğuğu' anlamlarına gelmektedir. Rümi ve miladi takvime göre belirlenen kocakarı soğukları için tarih belli oldu. Buna göre; Kocakarı soğukları rümi takvime göre genellikle 26 Şubat-4 Mart, miladi takvime göre ise 11-17 Mart arasındaki günlerde görülmektedir.
Baharın müjdecisi olan mart ayının ortalarında buz gibi bir soğuk getiren bu 7 günün ise genel bir adı var: Berdül'acüz. Her ne kadar kışın en sert hissedildiği dönem olsa da baharın ayak seslerini duyuran, Berdül'acüz 11-17 Mart arasında yaşanıyor.
13- 14 Nisan günlerine rastlayan “Mart Otuzu” da 'Mart Dokuzu', 'Dokuzun Dokuzu' ya da 'Mart Otuzu' sözü ile sayılı günlerden kabul edilir. 18 Nisana rastlayan sayılı güne “Aprıl Beş” denir.
Eylül ayı kaliteli üzümün pazarlara geldiği bağbozumu zamanıdır.
Fırtına takvimi olarak adlandırılan bu takvim, ülkemiz karasuları ve kıyıları için geçerlidir. Balıkçıların, gemi kaptanlarının, deniz seyir subaylarının, donanma gücünün, ticari deniz kaptanlarının ve kıyı yelkencilerinin, yıllarca yaptığı gözlemler ve deneyimler sonucunda oluşmuştur.
Tarım, hayvancılık, meyvecilik işleri de kimi takvimlerde ayları daha uzun, daha kısa dönemleri belirten isimler almaktadır. Koç Ayı- koç katımının yapıldığı ay, orak ayı- ekinlerin biçme işinin yapıldığı ay, kiraz ayı- kirazların yetiştiği ay gibi...
Beldir Aciz- Kocakarı Soğukları: Baba hesabına göre gücük ayının 26. günü ile mart ayının 4. günleri (11-17 mart) arasında devam eden sayılı fırtınadır. Beldir Aciz fırtınası, “Beldir aciz, yer gök taciz” “Üçü şubatta, dördü martta” gibi sözlerle tarif edilir.bu fırtınalı günlere “Kocakarı Soğukları” adı verilir.
Kasım'ın 46. gününden itibaren "Erbain" soğukları başlar ve kırk gün sürer (Arapça "40" gün soğukları). Erbain'in bittiği günün hemen ertesinden de yani Kasım'ın 86. gününden itibaren "Hamsin" soğukları (Arapça'da "50" gün soğukları) gelir. Bu soğuk karakış günlerine 'Zemheri' denilir.
Kış mevsimi içerisinde bir dönem olan zemheri döneminin ardından ise hamsin başlar.
Giresun'da ayların daha farklı adlandırıldığını görüyoruz: Zemheri (Ocak), Gücük (Şubat), Mart (Mart), Abrul (Nisan), Mayıs (Mayıs), Kiraz (Haziran), Orak (Temmuz), Ağustos (Ağustos), Haç Ayı (Eylül), Avara (Ekim), Koç Ayı (Kasım), Karakış (Aralık).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri