Alerji testi sonucunu olumsuz etkileyen ilaçların kullanılması durumunda cilt testi yapılamaz. Bu ilaçlar antihistaminik adını verdiğimiz alerji ilaçları ile depresyon ilaçlarıdır. Egzaması olan hastaların cilt rahatsızlığı şiddetli ise ve test için uygun veya yeterli bir cilt bölgesi yoksa test yapılamaz.
Solunum yolu alerjilerinde pek çok kişide şikayetlere yol açan kokular ile alerji testi yapılmaz. Gıdalara bağlı gelişen reaksiyonlarda önemli olan gıda katkı maddeleri ile cilt testleri yapılamaz. Başta aspirin olmak üzere ağrı kesicilerin çoğunluğu ile ve diğer bazı ilaçlar ile cilt alerji testi yapılamaz.
Alerji testi her yaşta yapılabilir; ancak alerji araştırmasında Altın Standard kabul edilen alerji deri testi 3 yaşından sonra en güvenilir sonuç verir. 3 yaşından sonra elde edilen pozitiflik de negatiflik de anlamlıdır. 3 yaş altında yapılan deri testlerinde sonuç negatif çıkarsa hastada alerji yoktur dedirtmez. 3 ...
-Alerji testi öncesinde dikkat edilmesi gerekenler ve kesilmesi gereken ilaçlar vardır. -Açlık veya tokluk testi etkilemez. -Antihistaminikler, soğuk algınlığı ve öksürük şurupları alerji testini etkilediği için en az yedi gün süreyle kesilmelidir. Bir kaşık bile alınması alerji testini etkiler.
Yetişkinlerde alerji testler deri prick testi ile yapılır. Bu testte ufak iğne yardımı ile delinen cilde reaksiyona sebep olacak sıvılar damlatılır. Deri prick testi yapılırken hastalığın aktif olmaması gerekir. Hastalık geçtikten sonra prick alerji test yapmak daha sağlıklı bir teşhis yöntemidir.
İlgili 30 soru bulundu
Kişi test yapılacak bir alerjene karşı çok hassas ise (ilaç, arı veya gıda alerjenleri gibi) cilt testi sırasında da şiddetli alerjik reaksiyon görülme olasılığı olduğunda test tüm önlemlerin alındığı durumda yapılabilir.
Doktora Gitmeden Bir Hafta Öncesinde Bazı İlaçları Kesin
Burun spreyleri ve nefes açıcı spreyler alerji testini etkilemez. Kesilmesine gerek yoktur. Antibiyotik kullanıyorsanız kesmenize gerek yoktur.
TESTTEN 1 HAFTA ÖNCE KESİLMESİ GEREKEN İLAÇ GRUPLARI:
Antihistaminikler yani alerji tedavisinde tablet olarak kullanılan tüm ilaçlar. Nezle ve grip tedavisinde kullanılan ilaçlar. Bazı öksürük şurupları
Alerji testi hasta açken ya da tokken yapılabilir. Hastanın açlık durumu test sonucu üzerinde etkili değildir. Ancak istisnai durumlarda uzman hekim hastanın test öncesinde aç ya da tok olmasını özellikle isteyebilir. Bu nedenle de test öncesinde uzman hekimden mutlaka detaylı bilgi alınmalıdır.
Bazı ilaçlar alerji deri testlerinin sonuçlarını etkileyebilir. Ağızdan tablet veya şurup şeklinde alınan bazı ilaçlar ( Alerji veya astım ilaçları, öksürük şurupları, grip ve soğuk algınlığı ilaçları, taşıt tutması için kullanılan ilaçlar ) alerji testlerinin sonuçlarının yanlış negatif çıkmasına neden olmaktadır.
Alerji testi, acil müdahale kapsamında değerlendirilmediği için devlet tarafından karşılanmaz.
Cilt testleri yapabilmek için özel eğitim alınmış olmalıdır. O yüzden tercih edilmesi gereken testlerin Alerji ve İmmünoloji Uzmanı gözetiminde yapılmalıdır. Cilt testi öncesi açlık/tokluk koşulu aranmamaktadır.
Çizme ve deri içi test 15 ile 20 dakikanın ardından değerlendirilirken, yama testi ise 48 ile 72 saatin ardından değerlendirilmektedir. Hangi testin uygulanacağı hastanın şikâyetleri göz önüne alınarak hekim tarafından belirlenir. Testlerde 'alerjen' olarak isimlendirilen ve alerjiye sebep olan maddeler kullanılır.
Genelllikle saman nezlezi (alerjik rinit), egzama, kurdeşen ve gıda alerjisi tanısında bu testten yararlanılır. Prick testi sırasında, deriye alerjen sıvı dökülür ve özel iğnelerle alerjen deriye enjekte edilir. Genellikle en çok alerjiye neden olan polen, ev tozu, hayvan tüyleri, gıda gibi alerjenler uygulanır.
Tanıda cilt testi (Prick test) ve kan testi kullanılır. Cilt testinde en sık karşılaşılan alerjenler kullanılır, kişinin verdiği cilt reaksiyonu ölçülür, kan testinde ise vücudun oluşturduğu IgE antikorunun kandaki düzeyi ve belli bir madde veya maddelere karşı alerjik belirtiler varsa spesifik IgE düzeyi ölçülür.
Alerji Kan Testleri ve Deri Testleri
Hem alerji kan testi hem de deri prick testleri gıdaya özgü IgE'yi tespit eder. Deri testleri ile sonuç hemen verilir, ancak kan testlerinin sonuçlanması en az birkaç gün sürmektedir.
Alerjen içeren sıvı test materyali deriye damlatılır, alerjen damlatılan deri yüzeyine 'lanset' adı verilen steril ve tek kullanımlık ucu sivri materyallerle uygulama yapılır. Test uygulandıktan sonra 15-20 dakika beklenir ve takiben elde edilen deri testi sonuçları değerlendirilir.
Reaksiyonun belirtileri kişiden kişiye farklılık gösterebilir. Bazı kişilerde belirtiler hafif olabilirken bazı kişilerde ise oldukça şiddetli olabilir. Besin alerjisi belirtileri görüldüğü zaman çocuğunuzu, çocuk alerji uzmanına (yeni adıyla çocuk immünoloji ve alerji hastalıkları uzmanı) götürmenizi tavsiye ederiz.
Alerjik rinit yani alerjik nezle için doğru teşhis ve tedavi için bir alerji uzmanına gitmelisiniz.
Aile Hekimliğinde Yapılan Tahliller
Diğer tahliller: Dışkı tahlili, cilt testleri, alerji testleri gibi diğer tahliller de aile hekimi tarafından yapılabilir.
Deri pic testi, genelde ön kollara yapılan bir testtir. Eğer çok sayıda alerjen kullanılacak ise veya hasta bir çocuk ise bu test, sırt bölgesine de uygulanabilmektedir. Genellikle ön koldaki bilek ile dirsek arasındaki hizayı baz alarak yuvarlak halkalar konulur.
Deri testinin pozitif olması ne anlama gelmektedir? Deri testi pozitif ise test yapılan alerjene karşı IgE antikorlarının varlığı gösterilmiş olur. Bunun anlamı o alerjene karşı “sensitizasyon” yani duyarlılaşmadır. Ancak deri testi pozitifliği hastanın şikayetlerinin bu alerjene bağlı olduğu anlamına gelmeyebilir.
ÖN BİLGİ: Allerji ilaçları (antihistaminler), öksürük şurupları, grip-soğuk algınlığı ilaçları ve bazı taşıt tutmasına karşı ilaçlar, allerji testlerinin sonuçlarının yanlış çıkmasına neden olmaktadır. Allerji testleri uygulanacak hastaların bu ilaçları belli süreler öncesinde kullanmıyor olmaları gereklidir.
Solunum Fonksiyonu Alerji Testi Prosedürü
Solunum fonksiyonu alerji testi oturularak uygulanır. Burun yoluyla nefes alınmaması için bir tıkaç yardımıyla burun delikleri kapatılır. Solunum fonksiyonu alerji testi sırasında nefes alışverişi ağızdan sağlanır. Spirometre cihazına bağlı olan bir ağızlık bireye takılar.
Besinlere özgü yanıtlar veren solunum testleri, kandan ve deriden alerji testleri yapılır. Besin tüketildikten sonra kişinin kanı alınarak IgE seviyeleri kontrol edilir. Aynı şekilde kuşku duyulan besinlerin yer aldığı kitler deriye uygulanarak; yanma, kızarıklık, kaşıntı, döküntü gibi sonuçlar izlenir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri