Resimli ve pratik yemek tarifleri
Resimli ve pratik yemek tarifleri | Sitemize Hoşgeldiniz

Hangi durumlarda gıybet olmaz?

Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Hangi durumlarda gıybet olmaz?

Dinleyen, o kimseyi tanımıyorsa, gıybet olmaz. Gıybet olunan kimse, bedeninde, nesebinde, ahlakında, işinde, sözünde, dininde, dünyasında, hatta elbisesinde, evinde, hayvanında bulunan bir kusur, arkasından söylendiği zaman, bunu işitince üzülürse, gıybet olur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: dinimizislam.com

Hangi hallerde gıybet olmaz?

Hadiste fasık bir kimseye dikkat çekiliyor ve onun gıybetinin caiz olduğu bildirilmektedir. Yâni içki, kumar, çeşit çeşit ahlâksızlıklar gibi fenalıklardan sıkılmayan, aksine işlediği kötülüklerle iftihar eden, zulümden lezzet alan, sıkılmayarak açıkça işleyen kimselerin gıybetinde bir mahzur yoktur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: yeniasya.com.tr

Her konuşma gıybet mi?

Gıybet aynı zamanda İslam dininde günah sayılan bir davranıştır. Gıybet dedikodu demektir. Gıybet etmek veya dedikodu yapmak, bir kimseye iftira etmek, onun arkasından konuşmaktır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tr.wikipedia.org

Olan bir olayı anlatmak gıybet mi?

Kişinin yüzüne söylediğimiz sözleri arkasından söylememiz gıybet sayılır mı? Değerli kardeşimiz, Başımızdan geçen olayları anlatmak gıybete girmez. Ancak olayla ilgili şahısların hoşlanmayacağı durumlar varsa ve dinleyenler de o kişiyi tanıyorlarsa, isim vererek anlatmak gıybet olacağından caiz olmaz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sorularlaislamiyet.com

Birinin arkasından konuşmak kul hakkı mı?

1. Gıybet, bir kişinin diğer bir kişinin arkasından konuşarak, duyduğunda üzüleceği veya utanacağı bir kusurundan bahsetmesidir. Gıybet, dinen haramdır; ahlaki bir kusurdur, çok ayıptır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tr.linkedin.com

Konuştuklarımız ne zaman gıybet olur veya olmaz?/Birfetva - Nureddin YILDIZ

İlgili 36 soru bulundu

Soru cevap kısmı

Hangi durumlar kul hakkıdır?

Bu kurallardan birisi olan Kul hakkı; insanın can, mal ve namus gibi dokunulmazlıklarını korumaya yönelik ortaya çıkan bir haktır. Cana kıymak, hırsızlık, gıybet, yalan, borç, iftira, küfürlü söz, kul hakkını doğurur. Bu kuralların ihlali kul hakkına riayet etmemektir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ditib.de

Isim vermeden anlatmak gıybet olur mu?

İsim verilmeden bir kişi hakkında yapılan gıybet, halk arasında o kişiye karşı herhangi bir kişilik zedelemesi söz konusu olmuyor.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sorularlaislamiyet.com

Gıybet nedir örnekleri?

Gıybet, karşı tarafın işitince üzüleceği bir kusurunu arkasından söylemektir. Mesela, bedeninde, nesebinde, ahlakında, işinde, sözünde, dininde, dünyasında, hatta elbisesinde, evinde bulunan bir kusur arkasından söylendiği zaman, bunu işitince üzülürse, gıybet olur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: m.dinimizislam.com

Gıybet ve dedikodu arasındaki fark nedir?

Hucurat suresinde dedikodu yapılan kişinin, ölü haldeki etinin yenilişindeki haramın şiddeti, dedikoduya eş tutulmuştur. denilmiştir. Gıybet, bir müslümanın diğer bir müslüman kardeşinin arkasından konuşarak, duyduğunda üzüleceği veya utanacağı bir kusurundan bahsetmesidir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: vavtv.com.tr

Dedikodu yapmak kul hakkına girer mi?

Gıybeti yapılan kimse hakkını helal etmedikçe kişi gıybetin günahından kurtulamaz. Çünkü gıybet etmek kul hakkı yüklenmektir. Kul hakkını ise Allah bağışlamaz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: diyanet.nl

Gıybet eden ne yapmalı?

- Gıybet olunan, bunu duymuşsa, tevbe etmekle affedilmez. Onunla helalleşmek de gerekir. Hadiste; “Gıybetini yaptığı kişi, gıybet edeni affetmedikçe, mağfiret olunmaz” buyrulmuştur. - Gıybet olunanın bundan haberi yoksa, tevbe ve istigfar etmekle ve ona hayır dua etmekle affolur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: yenisafak.com

Gıybet edenin namazı kabul olur mu?

Değerli kardeşimiz, Öncelikle ifade edelim ki, gıybet eden veya yalan söyleyen kişinin kıldığı namaz geçerlidir, bir günah bir ibadeti yok etmez. Kişinin ibadetleri ayrı yazılır, günahları ayrı yazılır; ancak günahlar ibadetlerin sevaplarını azaltabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sorularlaislamiyet.com

Allah gıybeti affeder mi?

Gıybetin tövbesi, gıybet edilen kimseden helallik almayı gerektirir, çünkü burada bir kul hakkı söz konusudur. İslam'da herhangi bir gıybetten veya isteyerek gıybeti dinledikten sonra, “Ya Rabbi! Bizi ve gıybet ettiklerimizi bağışla.” duasını okumak bir düstur olarak kabul görmüştür.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sorularlaislamiyet.com

Aile içinde gıybet olur mu?

Aile üyeleri birbirlerine karşı söyleyemedikleri, kendilerini rahatsız eden sorunları, konunun doğrudan muhatabı olmayan kişilerle konuştuklarında neler olur? Halk arasında bilinen adıyla “dertleşme, dedikodu, gıybet”, arkasından konuşma gibi davranışlar, aile içi ilişkileri olumsuz yönde etkiler.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: meryemguleren.com

Dedikodu yapmak mekruh mudur?

Yine Allah, dedikoduyu, çok soru sormayı ve malları heder etmeyi sizin için mekruh görmüştür." (Buhârî, Rikâk, 22, Zekât, 53; Müslim, Akdiye, 10, 13, 14; Malik, Muvatta', Kelâm, 20; Dârimî, Rikâk, 38).

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sorularlaislamiyet.com

Gıybet dedikodu ne demek?

Bir kimsenin aleyhindeki incitici, küçültücü söz ve davranışları ifade eden ahlâk terimi. Bozgunculuk amacıyla insanlar arasında söz taşıma, dedikodu yapma ve ikiyüzlülük anlamında ahlâk terimi.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: islamansiklopedisi.org.tr

Gıybet ve koğuculuk ne demek?

Bunlar arasında, gıybetin ilerlemiş ve gelişmiş hâli olarak karşımıza dedikodu ve koğuculuk/nemîme çıkmaktadır. İnsanlar arasında bozgunculuk çıkarmak maksadıyla söz taşıma, gıybet etme, dedikodu yapma anlamına gelen koğuculuk, birey ve toplum ahlâkı açısından çok tehlikeli bir davranıştır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: bilecik.diyanet.gov.tr

Gıybet çeşitleri nelerdir?

Gıybet değişik şekillerde gerçekleşebilir:
  • a- İnsanın Bedeni İle İlgili Kusurlarını Söylemek: ...
  • b- İnsanın Elbisesiyle İlgili Kusurlarını Söylemek: ...
  • c- Dünya İşleri İle İlgili Kusurlarını Söylemek: ...
  • d- Ahlakı İle İlgili Kusurlarını Söylemek: ...
  • e- Asaleti/Nesebi İle İlgili Kusurlarını Söylemek:

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: medeniyetvakfi.org

Gıybet ve iftira nedir?

“Gıybet sayılan sözleri insanların arasını bozmak niyetiyle taşımak” anlamındaki nemime de ittifakla büyük günahtır. Gerçek iflas ve ahiret yoksulluğu demek olan iftira, “asılsız suç, günah yahut kusur sayılan bir söz, davranış veya sıfat isnadında bulunmak” anlamına gelir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: dergi.diyanet.gov.tr

Gıybet nedir bilir misiniz hadisi?

> Peygamber Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem: “Gıybetin ne olduğunu bilir misiniz?” buyurunca Sahâbe-i Kirâm Hazretleri, “Allah ve Resülü daha iyi bilir.” dediler. Peygamber Efendimiz (s.a.v.): “Din kardeşiniz hakkında onun hoşlanmayacağı şeyler söylemenizdir.” buyurdular.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: yenisafak.com

Dedikodu nedir ne değildir?

Dedikodu başkalarının kişisel ve özel konuları hakkında yapılan konuşmalardır. Dedikodu bazen gerçek olaylar ve konular hakkında olsa da, genellikle kişiler arasında konuşulduğundan, kişilerin birbirlerine olayı veya haberi iletimi sırasında yanlışlıklar ve çarpıklıklar içermektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tr.wikipedia.org

Gıybet nedir ayet?

Peygamber efendimize, “Birisinin arkasından söylediklerimiz doğru ise, onda bu kötü nitelik varsa yine de yasak olan gıybet gerçekleşir mi?” diye soranlar şu cevabı almışlardır: “Söylediğiniz onda varsa gıybet etmiş olursunuz, yoksa yaptığınız iftira olur” (Müslim, “Birr”, 70).

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kuran.diyanet.gov.tr

Diyanet dedikodu nedir?

Sözlükte “uzaklaşmak, gözden kaybolmak, gizli kalmak” gibi anlamlara gelen gayb kökünden isim olup aslında hem iyi hem de kötü sözlerle anmayı ifade etmekle birlikte terim olarak genellikle “kötü sözlerle anma” mânasında kullanımı yaygınlık kazanmıştır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: diyanethaber.com.tr

Dedikodu yapanlara ne denir?

Laf ebesi, konuşmayı seven ve çok konuşan kişilere denmektedir. Bunun yanı sıra herkese birden laf yetiştirebilen ve her konuda bir diyeceği olan kişilere de denmektedir. Dırdırcı, dedikoducu kişiler için de laf ebesi tabiri kullanılmaktadır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: milliyet.com.tr

Gıybet nedir sorularla islamiyet?

Bir kimsenin gıyabında hoşlanmayacağı bir söz söylemek, çekiştirmek; meydanda olmama, kaybolma hâli. Gıybet, bir kimsenin arkasından hoşuna gitmeyecek şeyleri söylemek, başka bir deyimle, kendimize söylendiği zaman hoşlanmayacağımız bir şeyi, din kardeşimiz hakkında arkasından konuşmamız anlamına gelir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sorularlaislamiyet.com

DuyuruReklam alanı

© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri

MENÜYÜ KAPAT
MENÜYÜ KAPAT