Sıcak su torbası veya sıcak banyo ile ağrıyan yere sıcak kompres, bolca su ve berrak sıvı tüketmek, kraker, pirinç, elma püresi, muz ve yoğurt gibi hafif yiyecekler yemek, yatıştırıcı etkisi olan papatya ya da nane çayı içmek mideye iyi gelerek, mide ağrısını durdurmaya yardım eder.
Papatya çayının sakinleştirici etkisi stresi azaltmaya, bu sayede mide yanmasını hafifletmeye yardımcı olabilir. Mide sorunları için papatya çayı tüketmek isteyenler 1 bardak sıcak suya 2-3 çay kaşığı kurutulmuş papatya ekledikten sonra 10-15 dakika demleyip, süzerek tüketebilir.
Mide ağrınıza ishal eşlik ediyorsa dehidre olmamak (vücudun susuz kalması) için su tüketmeniz çok önemlidir. Genellikle günde en az sekiz bardak su içilmesi tavsiye edilir. Papatya çayı : Papatya çayı, anti-enflamatuar özelliğiyle mide ağrısını hafifletmeye yardımcı olabilir.
Süt içmek, ıhlamur ya da papatya çayı gibi iyi gelen içecekleri tüketmek gerekmektedir. Bunun yanı sıra iyi gelen besinlerin de alımı da oldukça etkili olacaktır. Mide ağrısına iyi gelen çaylar ise nane çayı, ıhlamur çayı, papatya çayı, karanfil çayı, rezene çayı, yeşil çay gibi çay türleri olarak sıralanabilir.
İlgili 28 soru bulundu
Sütte az miktarda asit olmasına rağmen, mide asidini yatıştırarak mide ağrısını geçirdiğine inanılır. Sütün mide asidine karşı geçici bir bariyer oluşturduğu doğrudur; ama asit üretimini teşvik edici özelliğinden dolayı bu rahatlama kısa süreli olacak, ardından rahatsızlık yeniden baş gösterecektir.
Nane çayı mide gazına en etkili çözümdür. Sindirim sistemine doğrudan etki eden nane çayının yanı sıra anason çayı da mide gazını hafifletir. Ayrıca rezene ve papatya çayı da mideye çok iyi gelir. Sağlığa pek çok yararı olduğu bilinen zencefil mide gazına en iyi gelen bitkiler arasında yer alır.
Kompleks karbonhidratlar, sindirim sistemini olumlu etkiler. Tam buğday ekmeği, bulgur, yulaf, nohut, kuru fasulye, barbunya gibi sağlıklı karbonhidratlar yüksek lif içerikleriyle bağırsak hareketlerini artırır.
Tam tahıllar, meyve ve sebzeler, yulaf ezmesi ve keten tohumu gibi besinler sindirim sistemi çalışmasını düzenleyerek şişkinliği önleyebilir. Bazı baharatlar da mide şişkinliğini hafifletmede etkili olabilir. Zencefil, nane yaprağı, rezene tohumu ve kimyon gibi baharatlar gaz oluşumunu azaltarak rahatlama sağlayabilir.
EN İYİ DOĞAL MİDE KORUYUCU, POLİFENOLÜ (BİR ÇEŞİT ANTİOKSİDAN) BOL ZEYTİNYAĞIDIR. Sabahları aç karnına bir kaşık yüksek polifenollü zeytinyağını içmenin faydaları anlatmak ile bitmez. Midenin çeşitli yağlı besinlere gösterdiği tolerans, kişiden kişiye değişir.
İçindeki yoğun selülozdan dolayı lahana ve yaprak hazmı en zor besinler arasında yer alıyor. Bu ürünler hiçbir şekilde midede sindirilemiyor, sadece parçalanarak vücuttan atılıyor. Özellikle sindirim sorunu olan kişilerin bu gıdaları fazla tüketmesi durumunda kabızlık gelişebiliyor.
Kahve, çay, asitli içecekler, çikolata, çiğ yeşillikler, kızartma, acı, baharat, turşu, soğan, yeşil elma benzeri gıdalar mide asit salınımını arttırır ve mide duvar yapısını bozabilir. Aynı şekilde sigara ve Alkol gibi zararlı alışkanlıklar da midede şikayetlere neden olurlar.
Taze zencefil çayı içmek veya yemeklerinizde zencefil kullanmak stres kaynaklı mide ağrısını hafifletebilir. Muz: Yüksek miktarda potasyum içeren bu mucizevi meyve, sindirim sistemini yatıştırıcı bir etkiye sahiptir. Stresli olduğunuzda muz yiyerek mide ağrısını azaltabilirsiniz.
Gastrointestinal (Mide-bağırsak sistemi) fonksiyon özellikle stresten etkilenir. Strese bağlı yaygın gastrointestinal semptomlar arasında, mide ekşimesi, hazımsızlık, bulantı, kusma, ishal, kabızlık ve bununla ilişkili alt karın ağrıları bulunur. Stres, sindirim sisteminizi birçok yönden olumsuz etkiler.
Mide-bağırsak dostu probiyotik yoğurt veya kefir tercih edebilirsiniz. Rezene ve papatya çayı gaz giderici özelliğe sahiptir. Aşırıya kaçmamak şartıyla bitki çaylarından ıhlamur, melisa, adaçayı, melisa, ekinezya, tarçın-karanfil, ayvalı ıhlamur, elma çayını da tercih edebilirsiniz.
SİNDİRİMİ KOLAYLAŞTIRIR
Sol tarafımıza yattığımız zaman midemizdeki besin kalıntıları kalın bağırsaktan inen kolona kolayca geçiş sağlar. Aynı zamanda mide ve pankreasın doğal ve rahat bir pozisyonda durmasını sağlayarak pankreatik enzimlerin ve sindirim sisteminin daha iyi çalışmasına olanak tanır.
Pek çok kişi için sindirimi kolay besinler arasında yer alan; süt, peynir ve yoğurt gibi ürünler kolayca sindirilebilir. Ayrıca sütün yaklaşık olarak %90'ı sudur ve yaklaşık 300 mg süt, en kolay erişilen kalsiyum kaynaklarından biridir.
Özellikle zencefil çayı, nane çayı, papatya çayı, anason çayı, enginar çayı, rezene çayı, dereotu çayı, fesleğen çayı, frenk kimyonu çayı ve kimyon çayı gaz sancısını dindirmek ve gaz atmak için son derece faydalıdır.
Yemek sonrasında dik oturmak ve ılık içecekler içmek de yardımcı olabilir. Beslenme ve egzersiz değişiklikleri ile giderilemeyen bağırsak gazı problemi, nane, kekik gibi spazm giderici ve gaz çıkışını kolaylaştıran bitki çayları kullanımı ile giderilebilir.
Bol su içmek, mide yanmasını önlemek için etkili bir yöntemdir. Su, mide asidini nötralize edebilir ve sindirimi kolaylaştırabilir. Doğru beslenme, mide yanmasını önlemek için etkili bir yöntemdir. Aşırı yağlı, baharatlı veya asitli yiyeceklerden kaçınmak, mide yanmasını önleyebilir.
Sıcak su torbası veya sıcak banyo ile ağrıyan yere sıcak kompres, bolca su ve berrak sıvı tüketmek, kraker, pirinç, elma püresi, muz ve yoğurt gibi hafif yiyecekler yemek, yatıştırıcı etkisi olan papatya ya da nane çayı içmek mideye iyi gelerek, mide ağrısını durdurmaya yardım eder.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri