Ejder Meyvesi Pitaya Meyve Sezonu ülkemizde özellikle yaz sezonunda başlar kış ayları gelmeden de sezon kapanır.
Eğer kışları sert geçen bir noktada üretim yapılacaksa ejder meyveleri için sera oluşturulmalı, kışın bu seralar ısıtılmalıdır. Ejder meyvesi ağaçları eğer sağlıklı ve verimliyse, ortalama 3-4 defa meyve alınabilir.
Bitki ilk bahar aylarının bitimiyle ve yaz aylarının başlangıcı ile birlikte (Haziran-Temmuz-Ağustos) adeta kendi meyve dalları arasında bir yarışa başlar ve hemen hemen yıllanmış diken yapısı sağlıklı ve gözenekleri bolca olan meyve dallarının tümünden tomurcuklar patlatır ve bunlar bazen düzensiz olarak her sağlıklı ...
Olgunlaşan ejder meyvesinin meyve verme dönemi, yaz sonu ya da sonbahar dönemi olabilir. Ilıman ve sıcak iklimlerde yapılan pitaya yetiştiriciliği bazen seralarda da gerçekleşebiliyor. Bu şartlarda pitaya yıl içinde her zaman meyve vermeye hazır hale geliyor.
Yılın her mevsimi bulunsa da yaz meyvesi olarak sınıflandırılmaktadır.
İlgili 28 soru bulundu
İki tane ejder meyvesi ağacı dikerek verimlilik almam mümkündür. Ağaçlar birbirlerini dölleyerek meyve oluşmasını sağlarlar. Ejder meyvesi ekimi yapıldıktan sonra ağaçlar 30 ve 50 gün süre içinde meyve vermeye başlar. Ağaçlar yeterli bakımı gördükleri takdirde bir yıl içinde birçok kere meyve verebilirler.
Sıcaklık: Ejder meyvesi tropikal bir meyve olduğu için her iklim koşulunda yetiştirilmesi uygun değildir. Tam da bu yüzden ülkemizde Mersin ve çevresi başta olmak üzere Akdeniz ikliminin yaşandığı alanlarda yetiştirilir.
Ejder meyvesi, yarı tropikal, kuru tropikal ve ortalama yağış alan her bölgelere rahatlıkla uyum sağlayabilir. Bunun için kış şartlarında seranızı ısıtmanız ya da yeraltı suyu ile ısıyı üst yüzeyde tutmanız gerekir. Yaz döneminde ise, üzerine örteceğiniz gölgelik ile aşırı sıcaktan koruyabilirsiniz.
Kışın ev içerisinde güneş alan bir odada aşırı soğuklardan korursanız , Yaz geldiğinde bahçeye veya balkonda yine güneşini alacak şekilde yazın haftada 1 sulama kışın ise 15 günde bir sulama yeterli olacaktır. Ejder meyvesi Kaktüs Ailesinden olduğu için dayanıklı bir bitkidir türüdür.
Tropikal meyvelerin en lezzetlileri arasında yer alan Ejder meyvesi üreticiyi 80 TL'lik kilogram fiyatıyla da sevindirdi. Türkiye'nin tarım da üretim merkezleri arasında yer alan Mersin'de son yıllarda tropikal meyve üretimi de arttı.
Bitkinin yetiştirildiği lokasyon sıcak-havadar bir noktada ve 3-4 yaşında ise çiçeklenme mart-nisan-mayıs aylarında olur ve meyve haziran ayından itibaren yenmeye hazır hale gelir fakat Ejder Meyvesi (Pitaya) 1-2 yaşlarında ise çiçeklenmesi haziran-temmuz aylarına kadar uzayabilir ve ağustos ayından itibaren meyve ...
Bunun sebebi bitkinin yetiştiği bölge, toprak, iklim, hava koşulları, kullanılan gübre ve cinsi gibi hususlardır. Tüm bu şartlara rağmen bitkinin beyazı, kırmızısı ve dışı sarı olanının aralarında aroma yoğunluğu bakımından farklılıkları vardır. Her yendiğinde de farklı bir tat ve his vermektedir.
Genellikle içi beyaz olan ejder meyvesine sıklıkla karşılaşmak mümkündür ancak içi kırmızı olan ejder meyvesini de rahatlıkla tüketebilir, aynı lezzeti alabilirsiniz.
Soğuğa az dayanıklı türlerden olup kısa süreli -2 ? C'ye kadar dayanabilir. Pitaya kuru tropikal, yarı tropikal ve ortalama yağış alan her bölgeye uyum sağlayabilir. Pitaya ağacı çiçek açtıktan yaklaşık 30-50 gün sonra meyvesi hasat edilir.
Ejder Meyvesi , 21 ile 29 santigrat derece arasında ortalama sıcaklıklarla kuru, tropikal bir iklimi tercih eder. Kısa süreler için 40 dereceye kadar ve 0 dereceye kadar düşük sıcaklıklara dayanabilir.
Kışın soğuklarda bitkinin gövdesi ve özünün büyük bir kısmı su olduğu için 0 derece ve -1 , -2 civarı soğuklarda bitki etkilenmeye başlar. Dereceler -4 ve -5 civarını görmeye başlayınca Ejder Meyvesi zarar görmeye başlar soğuk yanıkları Taze uçlarda görülmeye başlar ve taze dalları öldürmektedir.
Ejder meyvesi, (pitaya), kaktüsgiller familyasından bir bitki olduğu için çok fazla suya ihtiyaç duymaz. Bu yüzden toprak kurudukça sulama işlemi yapabilirsiniz. Ancak sulama esnasında suyu sadece toprağa dökmeli, bitkinin gövdesine gelmemesine özen göstermelisiniz.
Ejder meyvesi kaktüs türünde bir bitki olduğundan fazla sulanmaya ihtiyaç duymaz. Uygun koşullarda ekildiğinde havadaki nemden bile su ihtiyacını karşılayabilir. Yaz döneminde 5-7 günde bir kış döneminde ise 10-15 günde bir sulanması yerinde olacaktır.
Ejder meyvesini yetiştirilmesi oldukça kolaydır. Kum ve mil bakımından zengin organik topraklarda yetiştirilmektedir. Dikilen ejder meyvesi çekirdekleri yeterli miktarda su ile beslenirse birkaç hafta içinde filizlenebilirler.
Meyve Dönemleri
İlk meyve döneminde bir dönüm bir yerden 1.000 adet civarında meyve alınırken ikinci yılında 4 farklı hasat döneminde toplamda 3.000 – 4.000 adet civarında meyve alınabilmektedir.
İlk meyvesini birinci yılında veren pitaya toprağını, hava şartlarını beğenirse ve bakımıda iyi olursa 25-35 yıla kadar ömrü vardır. Belirli bir süre sonunda gövdesi tahtalaşır gövdesinden fidan vermez sadece meyve dallarını büyütür.
Uzak Doğu ve Orta Amerika gibi tropikal iklimin hüküm sürdüğü bölgelerde yaz – kış sıcaklık farkı ile gece ile gündüz arasındaki sıcaklık farklılıkları çok düşük olduğu ve yine bu bölgelerde kış dönemi minumum 20 – 22 derecelere kadar indiği için açık ta tarlada yetiştirilebilmektedir.
İçeriğindeki bolca C vitamini ile bağışıklık sistemini güçlendirirken yüksek kalsiyum miktarı ile de kemik gelişimine destek olur. Kan basıncını düşürme özelliğine sahip olan ejder meyvesi, yüksek tansiyon riskini önler. Likopen içeren bu meyve, kalp ve damar hastalıklarına yakalanma riskini de düşürür.
Hylocereus türü pitaya üreten kaktüslerin anavatanı Meksika, Orta Amerika ve Güney Amerika dır. Ayrıca Asya'da Endonezya, Güney Cava, Tayvan, Vietnam, Tayland, Filipinler, Sri Lanka, Malezya, yeni olarak Bangladeş 'de üretimi yapılmakta ve kültür türleri yetiştirilmektedir.
Pitaya ejder meyvesi fidanı - 154,00 TL.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri