Günümüzde kanserin tanı ve tedavisinde her geçen gün önemli gelişmeler yaşanmaktadır. Kanser hastalığının teşhisi, tedavisi, takibi ile ilgilenen bilim dalı onkoloji olarak adlandırılır. Onkoloji bilim dalının cerrahi onkoloji, radyasyon onkolojisi, medikal onkoloji gibi farklı alt dalları vardır.
Genellikle bu bölümde kanser hastalarının hastalıklarının tanı ve tedavisi ele alınır. Onkolojiyle uğraşan bilim insanlarına onkolog adı verilmektedir. Bu hekimler onkolojiyle ilgili araştırmalar yapmakta ve çalışmalar uygulamaktadır. Onkologlar, kanser ve kanser türevleri ile ilgilenmektedir.
Meme kanserinde de diğer kanser türlerinde olduğu gibi erken teşhis çok büyük bir öneme sahip olacaktır. Kişi hastalıktan şüphelendiği ya da semptomlara sahip olduğunu düşündüğü anda bir genel cerrahi doktoruna başvurmalı ve en kısa süre içerisinde gerekli tetkik ve muayenelerini tamamlamalıdır.
İlgili 20 soru bulundu
Kanser taraması, hiçbir şikayeti olmayan sağlıklı bireylerde ; kanseri tedavisinin çok daha kolay ve etkili yapılabildiği erken evrelerde yakalamak için test ve muayeneler yapılmasıdır . Özellikle 40 yaş ve sonrası daha fazla olmak üzere , 20 li yaşlardan sonra her yaşta kanser taraması yaptırabilirsiniz.
Tam Kan Sayımı (CBC). Bu sık kullanılan kan testi kan örneğinizdeki çeşitli kan hücre türlerinin miktarını ölçer. Bir kan hücresi türü çok düşük veya çok yüksek miktarda bulunuyorsa veya anormal hücreler belirlenirse, bu test yapılarak kan kanserleri belirlenebilir.
Hastalar tedavi sonrası ilk iki yıl boyunca üç ayda bir fizik muayene, kanda CA-125 tayini ve gerekli durumlarda akciğer filmi ve karın tomografileri ile kontrol edilmektedir. Sonraki üç yıl için bu kontrol altı ayda bir yapılıp, sonra da yılda bir olmak üzere yapılmaktadır.
Yaygın görülen ve ölümcül olabilen kanser türleri akciğer, lenf, lösemi prostat, meme ve kolon kanseridir.
Onkoloji Hastanesinden randevu almak için ilgili polikliniklerin linkte bulunan iletişim numaralarından aranması gerekmektedir. Sekreterlikten Randevu alınabiliyor. Sekreterlikten Randevu alınabiliyor. Sekreterlikten Randevu alınabiliyor.
Kanser tanısında kullanılan görüntüleme testleri; bilgisayarlı tomografi (BT) taraması, kemik sintigrafisi, manyetik rezonans görüntüleme (MRG), pozitron emisyon tomografi (PET) taraması, ultrason ve röntgen ve diğer yöntemleri içerir.
Onkolojik cerrahlar, kanserli doku ve organların mümkünse çıkarmaya veya tümör boyutlarını küçültmeye yönelik cerrahilerin yanı sıra hastalığın neden olabileceği ağrıyı kontrol etmeye, hastanın kansere bağlı semptomları ve yan etkilerini yönetmeye yardımcı olmak için palyatif ameliyatlar da yapabilirler.
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Sağlık Uygulama Tebliği değişti ve yeni düzenleme Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Düzenlemeyle kanser tedavisi, cerrahisi ve ilaçlarıyla ilgili her türlü ilave ücret ve fark ödemesi kaldırıldı.
Kemoterapi, tümörün ilaçla tedavi edilmesi demektir. Cerrahi ve ışın tedavisi ile birlikte tümör tedavisinin çok önemli bir parçasıdır. Kemoterapi ile tümör hücreleri öldürülür veya tümörün büyümesi durdurulmaya çalışılır. Bazen tek, bazen birkaç ilaç çeşitli yollarla verilerek uygulanır.
Kanser hastalarının tedavisi ücretsiz hale getirildi. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Sağlık Uygulama Tebliği'ne ilişkin yeni düzenleme Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Düzenlemeyle kanser tedavisi, cerrahisi ve ilaçlarına ilişkin her türlü ilave ücret ve fark ödemesi kaldırıldı.
Maluliyet Ve Çalışma Gücü Kaybı Tespiti İşlemleri Yönetmeliği'nde kanser tanısı almış hastaların tanı konulduktan sonra 18 ay boyunca geçici olarak malul kabul edilecekleri düzenlenmiştir. Bunun için çalışma gücünde %60 kayıp şartı da aranmaktadır.
Onkoloji ile Uğraşan Disiplinler
Cerrahi onkoloji, hastalığın teşhisinde ve kanserli dokunun çıkarılmasında rol oynar. Pek çok cerrahi disiplini içinde barındırır. Biyopsi ve ameliyatın kanserin yayılmasına sebep olduğu gibi yanlış bir inanış vardır ancak kanserin kesin tanısı için biyopsi çok önemlidir.
TECENTRİQ kanser ilacı ülkemizde SGK tarafından hiçbir endikasyonda ödenmemektedir. Söz konusu immünoterapi ilacının geri ödemesini SGK yapmamaktadır. Bu sebeple bu ilacı tedavisinde kullanmak zorunda olan kanser hastaları birçok mağduriyet yaşamaktadır.
En kolay atlatılan kanser türü: Meme kanseri, prostat kanseri, testis kanseri, tiroid kanseri, melanom. Meme kanserinde yaşam oranı yüzde 99 olduğu için, en zararsız kanser türü olarak görülmektedir.
Kan Testinde Kanser Belirtisi
Test, klasik testlerin aksine kanserli tümörün varlığını gösteren DNA'yı baz alarak çalışıyor. Bu sayede herhangi bir belirti yokken bağırsak, karaciğer, prostat, yumurtalık kanseri gibi pek çok önemli ve ölümcül kanser türü hastalığın çok erken dönemlerinde bile yakalanabiliyor.
Kilo kaybı, bulantı, kusma, idrar problemleri, dolaşım problemleri, solunum sıkıntıları, ateş, terleme, ve bilinçte yaşanan gerilemeler ve tüm bunlara ilave olarak kaslarda zayıflıklar terminal dönemdeki kanser hastasını oldukça sıkıntıya sokmaktadır.
Tam kan sayımı (hemogram), kanda bulunan 7 hücre tipini (kırmızı kan hücresi, nötrofil, eozinofil, bazofil, lenfosit, monosit ve trombosit) sayan, enfeksiyon, anemi, bağışıklık sistemi hastalıkları ve kan kanserleri gibi çeşitli hastalıkların tespit edilmesi için kullanılan kan testidir.
Pozitron Emisyon Tomografisi (PET-CT) teknolojisi, Bilgisayarlı Tomografi (CT) ile birleştirilerek, birçok hastalığın teşhisine olanak sağlayan önemli teknoloji tıbbi görüntüleme yöntemidir. PET/CT çok büyük bir oranda kanserin tanı ve evrelemesinde kullanılmaktadır.
Kanserin kesin tanısı biyopsi yani tümörden parça alınarak konur. Alınan doku parçası patologlar tarafından incelenir, kanserin hangi organdan çıktığı ve tipi belirlenir. Bu yapılmadan hiçbir hastaya yüzde yüz kanser olduğu söylenemez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri