Türkler, Asya'dan Makedonya'ya iki yoldan gelmiştir… Kuzey Makedonya Türkleri ve oranları 2021. Birinci yol; Hazar Denizi ile Karadeniz'in kuzeyindendir. Birinci yolla Hun, Avar, Bulgar, Peçenek, Oğuz (Uz), Kuman Türkleri Tuna'yı geçerek Makedonya'ya inmiştir.
Ayrıca geçmişte olduğu gibi bugünde göç azda olsa devam etmektedir. 'Makedon Müslüman' yakıştırmasını kabul etmeyen Torbeşlerin nüfusu ise 70–80.000 civarındadır. Torbeşlerin kökeni Osmanlı'dan önce buralara yerleşen Türk Kuman (Kıpçak) veya Peçenekler gibi Türk boylarına dayandırılmaktadır.
Antropolojik olarak Makedonlar, Balkanlarda tarih öncesi ve tarihi demografik süreçleri temsil eden genetik soya sahiptir. Bu tür soy da genellikle diğer Güney Slavları olan Bulgarlar, özellikle, Sırplar, Boşnaklar, Karadağlılar ve aynı zamanda kuzey Yunanlar ve Rumenler bulunur.
Ülkedeki en büyük etnik grup Güney Slavlarına dâhil olan Makedonlardır. Arnavutlar nüfusun %25'ini oluşturur ve en büyük azınlıktır. Türkler, Çingeneler, Sırplar, Boşnaklar ve Ulahlar diğer etnik gruplardır.
Bu yıllarda, Doğu ve Batı Trakya ile Makedonya'da 400 bin kadar göçmen kamp hayatı yaşamakta ve geri dönme zamanını beklemektedir. Bunların çoğu, Bulgaristan, Doğu Ru- meli ve Sırbistan topraklarından, bir kısmı da (yine 1878'de bağımsız olan) Karadağ'dan göç etmiş kitlelerdir.
İlgili 41 soru bulundu
Makedonya yerlileri Makedonca konuşmaktadır. Ülkede yaşayan azınlıklar da yoğun olarak Makedonca konuşmaktadır.
Bu konuda yapılan araştırmalarda, Anadolu'ya gelen göçmenler arasında yer alan ve Tor- beşler olarak bilinen (Makedonca konuşan Müslümanlar) göçmen topluluğun- dan fazla söz edilmediği görülmektedir.
Kuzey Makedonya'da en yaygın din, etnik Makedonların çoğunun bağlı olduğu Ortodoks Hristiyanlıktır. Ülkedeki Ortodoks Hristiyanların büyük çoğunluğu 1967'de Sırp Ortodoks Kilisesi'nden otosefallik ilan eden Makedon Ortodoks Kilisesi'ne tabidir.
Sulooca, 2021 Nüfus Sayımı verilerine göre Kuzey Makedonya'da 1 milyon 836 bin 713 kişinin yaşadığını kaydederek, bunun 1 milyon 73 bin 299'unun Makedon, 446 bin 245'inin Arnavut, 70 bin 961'inin Türk (yüzde 3,86), 46 bin 433'ünün Roman, 23 bin 847'sinin Sırp, 16 bin 42'sinin Boşnak, 8 bin 714'ünün Ulah, 3 bin 504'ünün ...
Osmanlı İmparatorluğu'nun beş asırdan fazla yönetimi altında tuttuğu Kuzey Makedonya'nın demografik yapısında Balkan Savaşları'ndan sonra değişiklikler olmuştur. Gerek bu savaşlar sonucunda gerekse İkinci Dünya Savası sonucunda çok sayıda Müslüman Türk'ü Türkiye göçmüştür.
1900 ve 1910 senelerinde ve Balkan Savaşları döneminde bu bölgelerde bulunan Türklerin çoğu İstanbul'un Ümraniye, Kadıköy, Kartal, Maltepe ve Pendik, Zeytinburnu, Bayrampaşa, Gaziosmanpaşa gibi yerlerde yaşamaktadırlar. Bugün de Üsküp ve Gostivar şehirlerinde Türkler vardır.
Osmanlı Devleti'nın iskan politikası olarak Balkanlar'a yerleştirilmiş olan Anadolu'daki yörüklerden ve kuzeyden gelen Kıpçak-Kuman boylarından oluşan Türk topluluklarının torunlarıdır.
Çok uluslu, çok kültürlü ve çok dinli bir yapıya sahip olan Makedonya nevi azınlıklar ülkesidir. Makedonlar, Türkler, Torbeş Türkleri (bu metinde bundan sonra kısaca Torbeşler olarak ifade edileceklerdir).
Mesela “akraba” kelimeleri terminolojisine Türkçe etki ederek açо( aco) < amca, дājчe( dayçe) < dayı, Teзa(teza) < teyze, jaнa (yana) < anne, бaлgaзa( baldaza) < baldız, eвлатчe (evlatçe) < evlat ve daha birçok kelime vermiştir.
Özellikle Türk asıllıların çoğunlukta olan Makedonya bölgesinden göçlerinin hızlandırılması, bu bölgeden Türklerin temizlenmesi amacını taşımaktaydı. Türkiye Cumhuriyeti'nin kurulmasının 1923 hemen arkasından buraya göçler devam etmiş; Yugoslavya'dan göç olayı 1990'lı yıllara kadar sürmüştür.
TÜRKİYE'DEN KUZEY MAKEDONYA'YA SEYAHAT İÇİN VİZE ALMAK GEREKİYOR MU? Kuzey Makedonya için Diplomatik, Hizmet, Hususi ve Umuma Mahsus Pasaport hamilleri 90 güne kadar seyahatlerinde vizeden muaftır. Öğrenim ve çalışma amaçlı gelecek kişiler vizeye tabiidir.
Günümüzde Kuzey Makedonya'da bulunan Türk nüfusu hemen hemen ülkenin tamamına dağılmış durumdadır. Ancak ülkenin batısında özellikle Üsküp, Kalkandelen (Tetova), Gostivar, Vrapçişte, Jupa, Ohri, Struga, Resne gibi şehirlerde Türk nüfusu daha yoğun olarak yaşamaktadır.
Buna karşın Bulgaristan, Makedonya, Romanya, Polonya, Macaristan, Çek Cumhuriyeti gibi ülkeler Türkiye'den daha ucuz.
Balkanlar'da Türk seyahat severlerin en çok tercih ettiği ülkelerden Makedonya, Türk Lirası'nın her şeye rağmen değerli olduğu bir coğrafya.
Dayo(dayı) Pz. Çü(köy) Mş. Tarla (Üs.) Küpe(Pin.)
8 Eylül 1991 tarihinde Yugoslavya'dan bağımsızlığını ilan eden Makedonya, tıpkı Slovenya, Bosna-Hersek, Sırbistan, Karadağ ve Hırvatistan gibi Yugoslavya'nın bir parçasıydı. 1991 tarihinde gelen bağımsızlıktan sonra ise ayrı bir ülke olarak dünya sahnesindeki yerini aldı.
Beş yüz elli yıl boyunca bilfiil Osmanlı Devleti'nin siyasî ve kültür coğrafyasının can damarını oluşturan Makedonya toprakları, Balkan savaşlarından sonra da günümüze kadar Türk kültür coğrafyasının ayrılmaz bir parçası olmaya devam etmiştir.
Balkan Türkleri Karamanoğlu Beyliği Yörük Türkleridir. Moğol baskısından dolayı Anadolu'ya göç etmişlerdir.
Makedonya Cumhuriyeti Vatandaşlık Kanunu'nun ilgili yasası, Makedonya'da doğan kişi ve onların 1. nesilleri ile ilgilidir. Buna “bir soy kuralı” denmektedir: yalnızca, Makedonya'da doğan kişi veya Makedonya'da doğan kişinin evlatları köken sebebiyle Kuzey Makedonya vatandaşlık başvurusu yapabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri