Buna göre kişinin bağırsaklarındaki bir sıkıntı; anksiyete, stres ve depresyon gibi problemlerin ortaya çıkmasını tetikleyebilir. Benzer şekilde stres ve kaygı gibi duygular da bağırsak sağlığını olumsuz yönde etkileyebilir.
Stres, birçok rahatsızlığa zemin hazırlayabildiği gibi, tuvalet alışkanlıklarında da değişime neden olabiliyor. En önemli nedenlerinden biri stres olan ve gaz, karın ağrısı, şişkinlik, ishal, kabızlık gibi belirtilerle ortaya çıkan huzursuz bağırsak sendromu, sosyal hayatı olumsuz yönde etkileyebiliyor.
Huzursuz bağırsak sendromunun altında genelde stresin yattığına dikkati çeken Prof. Dr. Vedat Göral, “Stresin yarattığı olaylar, ikinci beyin olarak kabul edilen bağırsakları hemen olumsuz etkiler.
DUYGUSAL BEYNİMİZ: BAĞIRSAKLARIMIZ
Karın bölgesi yani Bağırsaklarımız “ Duygusal Beynimiz” dir. Birçok bağırsak hastalığı Psikosomatik hastalıklar içinde değerlendirilmektedir. Yani Modern Tıp'da bağırsaklar ve midenin insanın ruhsal durumu ile bağlantılı olduğunu gözlemlemiştir.
Bağırsaklarınız ve beyniniz de nörotransmitter adı verilen kimyasallarla bağlanır.Beyinde üretilen nörotransmitterler duygu ve duyguları kontrol eder. Örneğin, nörotransmitter serotonin mutluluk duygularına katkıda bulunur ve ayrıca vücut saatinizi kontrol etmeye yardımcı olur .
İlgili 42 soru bulundu
Depresyon ve anksiyete yaşayan bireylerde sıklıkla sindirim sorunları bulunmaktadır. Sindirim yolunun ve beynin yakın bir bağa sahip olduğu bilinmektedir. Bağırsakları koruyan ve kafatasında oluşan ruhsal-düzenleyici nörotransmitterlere vagus siniri sindirim sistemini hızlandırırken diğer sistemleri yavaşlatır.
Araştırmalar düzenli cinsel ilişkinin; beyinde dolaşımı destekleyici, zinde tutucu, uzun yaşamayı destekleyici etkisi olduğunu göstermiştir. Cinselliği yaşayamayan veya düzensiz yaşayanlarda; stres, sinirlilik, huzursuzluk kaçınılmazdır. Cinsel işlevin başlamasının ve kontrolünün merkezi ise beyindir.
Üzüntü ve Keder: Akciğer ve kalın bağırsak sorunları oluşturur. Karamsarlık: Dalak ve mide problemlerine neden olur.
Huzursuz bağırsak sendromunun belirtileri arasında karın ağrısı, şişkinlik, mide bulantısı, dışkıda farklı görünüm, ishal yada kabız olma gibi fiziksel belirtiler yer alırken psikolojik belirtileri arasında sinirlilik, yorgunluk, halsizlik ve bağırsakların tam olarak boşaltım sağlamadığı hissi yer almaktadır.
Huzursuz bağırsak sendromu; karın ağrısı, şişkinlik, tekrar eden kabızlık veya ishal ile kendisini gösterir. Nedeni bilinmemekle beraber, ani değişiklikler, yoğun stres, enfeksiyon ve beslenme düzeni gibi çevresel faktörlerin huzursuz bağırsak sendromunu tetiklediği düşünülmektedir.
Buna göre bağırsaklarımızda sinyal iletme özelliğine sahip bazı hücreler bulunuyor ve bağırsaklarımız bu hücreler sayesinde beynimize sinyal gönderebiliyor. Birlikte çalışan bu sistemin stres, anksiyete gibi durumlarda sindirim sisteminin hareketliliğini anormal biçimde artırabileceği düşünülüyor.
Meyve, sebze, kepekli tahıllar, fındık ve baklagiller yemesi huzursuz bağırsak sendromunun yarattığı kabızlığa ya da ishale iyi gelir.
Huzursuz bağırsak sendromu (IBS), sindirim siteminde olumsuz etkilere sebep olan oldukça yaygındır. Midede kramp, ishal, kabızlık ve şişkinlik gibi sorunlar bazı kişilerde aylarca sürebilir. Hassas bağırsak sendromu hayat boyu sürebilen bir rahatsızlıktır.
Probiyotik zengini besinler arasında yoğurt, kefir, bazı markaların çökelek peynirleri, kimchi, fermente lahana turşusu, fermente sebzeler, miso, tempeh gibi besinler vardır. Beslenmenizde hem probiyotik hem de prebiyotiklerin bulunması bağırsaklarınızın dengede olmasını sağlar.
Tam buğday ekmeği, bulgur, yulaf, nohut, kuru fasulye, barbunya gibi besinler yüksek posa (lif) içeriği sayesinde bağırsak hareketlerini artırarak, sindirilmiş besin artıklarının kalın bağırsaktan geçişini hızlandırıyor.
Karın ağrısı, ishal, kabızlık, şişkinlik, mide bulantısı; bağırsak hastalıklarında en sık görülen belirtiler arasındadır. Gaitada kan görmek, ateş ve kilo kaybı da bağırsakla ilgili sorun yaşayan kişilerde görülebilen durumlardandır.
Bilim insanları depresyonun kötü bağırsak sağlığı doğrultusunda oluşabileceğini iddia ediyor. Yapılan birçok araştırma bağırsağın beyinden önce oluştuğunu ve devreye girdiğini ortaya koyuyor. Bağırsaklarımızda oluşan rahatsızlıklar psikolojimizi direkt olarak etkiliyor.
Bağırsak ağrısı çoğu zaman mideye vuran bir ağrıdır. Eğer bağırsak ağrısı çekiyorsan muhtemelen mideniz de ağrıyordur. Bu durumda mide ile beraber ağrının karın ve kasık bölgelerine vurması da karşılaşılan bir semptomdur..
Her üşütüldüğünde veya en ufak bir enfeksiyonda antibiyotik kullanılırsa floradaki bakterilerin önemli bir kısmı kaybedilir. 1 hafta antibiyotik kullanıldığında floranın toparlanması en az 6 aydır.
Aşırı miktarda sindirimde rol oynayan asit üretimi ile ağrılı yanma görülebilir. İrritabl Barsak Sendromu ( spastik kolon ) ve stres arasında kuvvetli bir ilişki vardır. Bu hastalıkta, kalın barsaklar ve kısmen ince barsaklar stres ile uyarılır ve barsak kaslarında düzensiz kasılmalarına neden olur.
Böbrek, karaciğer, kalp gibi hayati organların yanı sıra beyin de büyük zarar görür. Beyindeki performans düşüklükleri kendisini genellikle depresif yakınmalarla gösterir. Özellikle zihinsel işlevlerde zayıflıklar olur.
Dr. Özlem Mutluay Soyer, “İrritabl barsak sendromu (İBS), karın ağrısı ve barsak alışkanlığında değişiklik ile karakterize fonksiyonel barsak hastalığıdır. Oldukça sık bir durum olup toplumun yüzde 5-10'unu etkiliyor. Sinir sistemi değişiklikleri ve stres irritabl bağırsak sendromuna neden olabiliyor” dedi.
"HAFTADA İKİ İLA ÜÇ CİNSEL İLİŞKİ"
“Cinsel ilişki erkeklerde de hormonal düzenleme sağlar, zihinsel ve fiziksel sağlığa iyi gelir” diyen Maddock, “Haftada iki ila üç kez cinsel ilişkiye girmek, aranızda iyi bir bağ kurmanıza yardımcı olur” diye konuştu.
Cinsel ilişki esnasında vajina bölgesinde hissedilen yüzeyel ağrılar vajinit, vulvanın tahrişi ve egzaması, genital uçuk, menopoza bağlı esnekliğini yitirmiş atrofik vajina ve doğum dikişlerinin nedbelerinden kaynaklanabilir. Yüzeyel ağrılar daha çok yanma, kesilme, batma tarzında hissedilebilir.
Depresyon, obsesif kompulsif bozukluk, bipolar bozukluk gibi bazı psikiyatrik hastalık formlarında hiperseksüalite bir belirti olarak ortaya çıkabilir. Nörolojik sorunlar. Nemfomani, nadiren epilepsi, kafa travması veya demans gibi nörolojik bir hastalığın sonucu olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri