Beyaz ekmek yerine; tam tahıl ekmekleri, tam çavdar ekmeği, tam buğday ekmeği, kepekli ekmek gibi ekmekleri tercih edin. Vazgeçemediğimiz bir lezzet olan simit tercihiniz de önemli. Sık sık kabızlık yaşıyor ve iştahınız fazla ise kesinlikle tam tahıllı simitleri tercih edin.
Kepekli Ekmek: Bağırsakların düzenli çalışmasını sağlar. Diyabet ve kalp damar hastalıklarını önleyicidir.
TAM BUĞDAY EKMEĞİNİN FAYDALARI
Kabızlığı giderir,kalın bağırsak kanseri riskini azaltır. Şeker hastalığını kontrol altında tutar. Kan basıncı ve kolesterolün yükselmesini önler. Kanser ve kalp hastalıkları risklerinin azaltılmasında yardımcı olur.
1) Bağırsak Sağlığını Korur
Tam buğday unu metabolizmanın hızlanmasını sağlayan bir besin maddesidir. Bu yönü ile bağırsakların aktif şekilde çalışmasını sağlar. Bağırsak tembelliği yaşayan kişilerin tam buğday unu ile yapılan ekmek ve besinleri tüketmesi önerilir.
Tüm bunların yanında özellikle karbonhidrat bakımından zengin olan pilav, makarna, beyaz ekmek, hamur işi gibi besinlerden kabızlık süresi boyunca uzak durulmalıdır. Ayrıca muz da ishale iyi gelen meyveler arasında olduğundan kabızken uzak durulmalıdır.
İlgili 15 soru bulundu
Beyaz ekmek, beyaz pirinç ve beyaz makarna gibi yiyecekler işlenmiş tahıllardır. Tahıllar işlenirken kepek ve tohum ayrılır. Bu işlem nedeniyle işlenmiş tahılların lif oranı düşüktür ve bu durum kabızlığa yola açar.
Sindirim Sistemi Üzerinde Etkilidir:Lif bakımından zengin olan çavdar ekmeği sindirim sistemi sorunlarının azaltılmasında yardımcı olur. Bağırsak hareketlerinin iyileşmesini sağlayarak kabızlık gibi bağırsak rahatsızlıklarını ortadan kaldırır.
günümüze kadar genetiği bozulmamış buğdayın atası olarak biliniyor. ve “Verimli Hilal” olarak adlandırılan Siyez Buğdayı, Anadolu'nun yanı sıra Filistin ve Irak'da belirli bölgelerde yetiştirilen endemik bir ürün olarak biliniyor.
Yoğun lif ve protein özellikleri ile sindirimi kolaylaştıran ve bağırsakları rahatlatan yulaf ekmeği, diyetisyenlerin en fazla önerdiği ekmek çeşitleri arasında gelmektedir. Tokluk hissi vermesi, kolesterol düşürücü özellikleri ile de beyaz ekmeğe karşı en sağlıklı seçenekler arasında gelmektedir.
Çavdar ekmeği yararları birçok kişi tarafından bilinir. Fakat bilinmeyen faydaları da oldukça çoktur. Lif açısından zengin olduğu için kilonuzu kontrol altına almanızı sağlar. Bağırsakların sağlıklı çalışmasını sağlar.
Beyaz ekmek ve beyaz undan yapılmış gıdalar az lif içerdiğinden sindirime yardımcı olmazlar. Hareketsiz yaşam tarzı kabızlığın en sevdiği yaşam şeklidir. Günlük aktivitenizi artırmaya çalışın. Patates kızartması, hamburger, pizza gibi rafine ve işlenmiş yiyecekler kabızlığı tetikler.
Buğdayın her bir kısmının kullanılarak hazırlandığı tam buğday ekmeği, beyaz ekmekle kıyaslandığında sağlık dostu ekmek olarak ilgileri üzerine toplar. Tam buğday ekmeğinin B vitamini, diyet lifleri ve pek çok vitaminler açısından zengin oluşu diyet besini olmasını sağlıyor.
1)Lifli Beslenin!
Lifli besinler;bağırsakların çalışmasını hızlandıran en önemli etkendir. Bu lifler, bağırsaklara su emilimini arttırarak dışkı hacmini arttırır ve dışkı kıvamının daha yumuşak olmasını sağlar. Kurubaklagiller, taze sebze ve meyveler lif içeriği en yüksek besinlerdir.
Tam buğday unu kabız yapar mı? Tam buğday ekmeğin en temel yan etkisi, irritabl bağırsak sendromu (IBS) sorunu yaşayan kişilerde şişkinlik, karın ağrısı ve kabızlık gibi gastrointestinal problemler yaratması.
Özellikle kepek içerdiği yoğun lif sayesinde kolay dışkılamaya yardımcı olur. Eğer kabızlık yaşıyorsanız işlenmiş tahıl tüketimini yavaş yavaş azaltmalı ve onun yerine tam tahıllı besinler koymalısınız.
Siyez Buğdayı Mı? Modern Buğdaylar Mı? Siyez buğdayı, modern buğdaylara göre; su tutma kapasitesi daha düşük, “glutensiz” olduğundan dolayı hamur yapısı daha zayıf bir yapıdadır. Ayrıca siyez buğdayının işlenmesi, diğer buğday çeşitlerine göre daha zor olduğundan, ekonomik açıdan daha fazla maliyet oluşturmaktadır.
Ekmeği hayatınızdan çıkarmayın
Öğünlerde ekmek yememek de kilo vermeyi olumsuz yönde etkiler. Eğer kişi ana öğününde esmer ekmek tüketmiyorsa, kan şekeri dengelenemeyecek; dolayısıyla 1 saat sonra çok acıkacak ve eline ne geçerse farkında olmadan tüketip fazla kalori almış olacaktır.
Tahıllar: Kepek içeren, buğday ve yulaf lif kaynağıdır ve kabızlığa fayda sağlar.
Bunlar arasında günlük sıvı tüketimini arttırmak, kuru kayısı, incir, erik ve mürdüm eriği gibi kuru meyvelerin, elma, üzüm ve avokado gibi taze lifli meyvelerin, ıspanak, lahana, kızılcık, kereviz, pancar, pırasa, baklagiller gibi bol lifli sebze ve gıdaların tüketimine yer vermek en etkili yöntemler arasındadır.
Çavdar ( nedir ), Poaceae (buğdaygiller) familyasından bir tahıl bitkisi. Buğdaygiller familyasından bir tahıl bitkisidir.
Sütün içerisinde yer alan bazı maddeler, kabızlığı tetikler niteliktedir. O nedenle sık sık kabızlık problemiyle uğraşanlar süt yerine yoğurt yemeyi tercih edebilir.
Yine lifli gıda gruplarından fasülye, bezelye ve mercimek kabızlığa iyi gelmektedir. Zeytin, zeytinyağı ve kekik: Zeytin, üzerine dökülen kek ve zeytinyağı ile tüketildiğinde kabızlık sorununa iyi gelmektedir.
Bol su içilmesi gerektiğinin üzerinde sıklıkla duran Karatay, potasyumu yüksek yiyeceklerin tüketilmesi gerektiğini söyledi. "Susuz kalırsak kabız oluruz. Tuzsuz kalırsak kabız oluruz." diyen Canan Karatay, "Kabızlıktan korunmak için türk kahvesi çok önemli. Türk kahvesi en yüksek antioksidandır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri