Gitar. Genellikle 6 telli olan bu müzik aleti 15. ve 16. yüzyıllar arasında İspanya'da icat edilmiştir.
Bu tip çalgılara örnek olarak gitar, elektro gitar, bas gitar, bağlama, ut, tambur, cümbüş, mandolin, kanun, arp, tar gösterilebilir.
Telli Çalgılar Kaça Ayrılır? Tezeneli telli çalgılar, Yaylı telli çalgılar, Vurmalı telli çalgılar olarak üçe ayrılır.
İrlanda Buzukisi dört çift tele ve düz bir sırta sahiptir.
Döneminde ud hakkında en kapsamlı bilgiyi verenlerden biri olan Farâbi, o döneme kadar 4 telli bir saz olan ud'a 5. teli eklemiştir”. Ud'un yapısal özellikleri, günümüzde genel olarak standart hale gelmiştir.
İlgili 30 soru bulundu
Sağ tarafta teller eşik denilen bir köprü üzerinden geçer ve bu köprünün altında rezonansı sağlayan deri bulunur. Bu derilerde oğlak veya balık derisi kullanılır. Kanunda her biri üç telden meydana gelen 24 perde vardır, ayrıca isteğe bağlı olarak 26-27 perdeli Kanunlar da yapılmaktadır.
Etkileyici bir sese sahip olan ve birçok geleneğe hitap eden ud; geleneksel Türk çalgıları arasında da yer alan telli ve mızraplı bir çalgıdır. Arapçadaki ismi sarısabır anlamına gelen el-oud kelimesinden dilimize geçen ud; perdesiz bir enstrümandır. 11 ve 12 ya da 13 telli olarak kullanılır.
Balalayka, aslında halk şarkılarıyla birlikte tek başına çalınır. Ama son yıllarda büyük balalayka orkestraları kurulmuştur.Balalaykanın gövdesi 3 köşelidir ve 3 teli vardır.
Bağlama ya da saz, Türk halk müziğinde yaygın olarak kullanılan telli tezeneli bir çalgı türüdür.
New York'daki Riverside Kilisesi'nde bulunan dünyanın en ağır carillon'u 91 ton ağırlığındadır. 120 çan ile dünyanın en büyük carillon'u, Portekiz'deki Mafra Sarayı'nda bulunur.
Bu müzik aleti telli çalgılar sınıfındadır. Telli çalgılar arasında popüler bir yeri olan bu enstrüman gitara olan benzerliğiyle de bilinir. Enstrümanın üzerinde dörder çift şeklinde toplan 8 tel bulunur. Mandolin çalmayı öğrenmek son derece basittir.
Günümüze kadar ortaya çıkan tarihi en eski döneme ait telli çalgının ur liri olduğu söylenmektedir. Bu alet bize Antik müzik dünyasına ait bazı bilgiler de vermektedir. Yeniden yapılandırılan bu telli çalgı aleti Sümer müzik aletidir. Her bir telli çalgının kendine özgü bir tarihi vardır.
Yukarıda bahsedildiği gibi akustik piyano içerisinde bolca tel bulundurmasına rağmen vurmalı çalgı olarak sınıflandırılır çünkü teller çekme yoluyla (harpsikord ya da epinet) gibi değil vuruş yoluyla ses çıkartır.
Uzunluğu 60 cm'dir. Yayla çalınan telli bir çalgıdır.
Bu aileye giren çalgılara ülkemizin çeşitli yörelerinde bağlama, saz, divan sazı, meydan sazı, tambura, cura, onikitelli, çöğür, bozuk, ırızva, kopuz vb. adlar verilmektedir.
Meydan sazı, Türk Halk Müziği'nde yaygın olarak kullanılan telli tezeneli bir çalgı türü olan "bağlama"nın en büyük boyuna verilen isimdir. Bu saz genellikle genel yerlerde ve meydanlarda çalındığı için bu ismi almıştır.Bu "meydan sazı"na 12 telli saz da denmektedir.
Farsçada tel anlamına gelen Tar, uzun saplı bir çalgı aletidir. İran ve Azerbaycan'da yaygın olarak kullanılmasının yanı sıra Gürcistan ve bazı Kafkas ülkelerinde de kullanılmaktadır. İran tarı, beş telli olup daha sonra tara altıncı bir tel daha eklemiştir.
Üründeki tel sayısı 12 adet olabilir. Bu sebeple de halk arasında on iki telli saz olarak da bilinir. Genellikle tekne boyu 50 cm, derinliği ise 30 cm olan divan sazı, yedi ya da dokuz telli olarak tasarlanır.
Cura: Bağlama ailesinin en küçük sazıdır. Yurdumuzun her yöresinde rastladığımız cura değişik isimlerle anılmaktadır. Dede sazı, parmak vura, üç telli cura gibi. Divan, bağlama tambura sazlarıyla birlikte icrada bağlama curası, tanbura curası gibi isimler alır.
Telli uzun saplı çalgılar arasında bağlama ve tamburdan bahsedilebilir. Bağlama uzun telli çalgılar arasında yer aldığı gibi, kısa saplı çeşitleri de vardır. Altı telli müzik aleti dendiğinde akla gitar gelebilir. Telli çalgılar gitarın çeşitleri bulunur.
Kubbealtı Lugatı i. (Rus. balalaika) Mızrapla çalınan, üç telli, gövdesi üç köşeli, Rus millî çalgısı: Hemen her köşeden balalayka sesleri geliyordu (Ahmet H. Tanpınar).
Dilerseniz bu ailenin başında yer alan tezeneli telli çalgıların özelliklerine bir göz atalım; Tezeneli Telli Çalgılar; Tezeneli çalgılar, mızrap , pena vb. Aletlerin yardımıyla ya da parmaklarımızla telleri çekip bırakarak ortaya çıkan titreşim sonucunda ses çıkarırlar.
Enstrüman çalmaya yeni başlayan kişiler için çello, öğrenmesi en zor enstrümanlar arasında yer alır. Bunun nedeni ise müzik kulağının henüz oluşmamasından kaynaklıdır. Bu nedenle disiplinli çalışma olmadan çello öğrenmek zordur.
Gitar, en kolay öğrenilen enstrümanların başında gelir. Gitar çalmayı kendi başına öğrenen insanların sayısı azımsanmayacak kadar fazladır.
Yukarıda bahsettiğimiz gibi piyano ve bateri müzik eğitimine başlamak için ideal olmakla birlikte artık gitar, keman, viyolonsel ve flüt eğitimi kurslarına katılabilirler. 9 yaşından itibaren de artık sesi oturacağı için şan ve vokal eğitimlerine başlayabilirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri