Telli uzun saplı çalgılar arasında bağlama ve tamburdan bahsedilebilir. Bağlama uzun telli çalgılar arasında yer aldığı gibi, kısa saplı çeşitleri de vardır. Altı telli müzik aleti dendiğinde akla gitar gelebilir. Telli çalgılar gitarın çeşitleri bulunur.
Tar, uzun saplı; İran, Azerbaycan, Gürcistan, Ermenistan ve kısmen Türkiye'de kullanılan telli bir çalgıdır. Tar (تار) kelimesi, Farsça'da "tel" anlamına gelir. Tar çalan kişiye ise tarzen veya tarist denmektedir.
Bu tip çalgılara örnek olarak gitar, elektro gitar, bas gitar, bağlama, ut, tambur, cümbüş, mandolin, kanun, arp, tar gösterilebilir.
Bağlama ya da saz, Türk halk müziğinde yaygın olarak kullanılan telli tezeneli bir çalgı türüdür.
Kemençe yaylı bir çalgıdır.
İlgili 22 soru bulundu
Kemençe kelimesi bugün Türkiye dışında İran, Ermenistan, Yunanistan, Gürcistan, Azerbaycan gibi pek çok ülkede kullanılmaktadır. Günümüz Türkiye'sinde biri klasik türk müziğinin Armudi kemençesi, diğeri ise Doğu Karadeniz halk müziğinin Karadeniz kemençesi olmak üzere iki tür kemençe kullanılmaktadır.
Denebilir ki, en fazla süslenmiş Türk çalgısı kemençedir. TARİH: Kemençe teriminin kökeni olan ve Farsça'da “küçük yay” veya “küçük yaylı çalgı” anlamına gelen kemânçe kelimesi, XIX. yüzyıldan önce, bugün rebab denilen ayaklı kemane için kullanılıyordu.
Telli Çalgılar Kaça Ayrılır? Tezeneli telli çalgılar, Yaylı telli çalgılar, Vurmalı telli çalgılar olarak üçe ayrılır.
Türklerin milli çalgısı olan kopuz, gerek İslamiyet öncesi gerekse de İslamiyet'in kabulünden sonraki dönemde manzum halk edebiyatı verimlerinin teşekkülünde oldukça önemli işlevlere sahip olmuştur.
En yaygın şekilde kullanıldığı yer Anadolu'dur. Bağlama telli çalgıların atası olarak bilinen kopuzun bir türüdür. Anadolu'da geleneksel Türk müziği kültürü ile biçimlenmiş ve özellikle halk aşıkları arasında uygulanan usta çırak ilişkisi ve kulaktan duyma yoluyla saz öğrenme ile günümüze kadar ulaşmıştır.
Arkeolog Rod McCullagh, bulunan enstrüman parçasının yanmış olduğunu ifade etti. McCullagh bugüne kadar bulunan en eski telli çalgıların, İskandinavya'da Vikinglerin kullandığı M.S 600 yılı civarına ait harplar olduğunu söyledi.
Kemençenin üç teli vardır. Türk halk çalgıları topluluklarında kemençe, genellikle tek çalgı olarak kullanılır. Kemençe, akort sesleri kemaneler ile birlikte uyumlu olarak paylaşabilir.
Gitar, keman, çello, mandolin, ukulele, buzuki, ud ve sitar gibi birçok farklı telli çalgı türü vardır. Bu çalgıların özellikleri; yapıldıkları malzemeye, tellerin sayısına ve tınılarına göre farklılık gösterir.
Bunlara örnek olarak başlıca şu çalgılar sayılabilir; Çeng, Tanbur, Kanun, Santur, Kös, Kudüm, Çöğür, Daire, Cura, Zurna, Iklığ, Balaban, Nefir, Kaval (Üngör, 2004: 41).
İtalya'nın Napoli şehrinde yaşayan bir müzik aleti üreticisi tarafından yaratılan mandolin 17. ve 18. yüzyıl arasında ortaya çıkmıştır. Bu müzik aleti telli çalgılar sınıfındadır.
50.000 ile 60.000 yaşları arasında bir mağara ayı uyluk kemiği olan "Divje Babe Flüt"ünün dünyanın en eski müzik aleti olduğu ve Neandertaller tarafından üretildiği öne sürülmüştür.
Çok geniş bir çalgı çeşitliliğine sahip olan toplulukta; bağlama, dombra, tar, kemar ne, keman, akordeon, klarnet, kaval, zurna, ud, kanun, at başlı bir viyolonsel, kıl kopuz çalgıları yer almaktadır. Görüldüğü üzere bazıları Türk Dünyası çalgısı, bazıları ise batı dünyasına aittir.
Gitar. Genellikle 6 telli olan bu müzik aleti 15. ve 16. yüzyıllar arasında İspanya'da icat edilmiştir.
Yaylı Çalgılar ailesinin en büyük ve en kalın sesli çalgısıdır. Normalde 4 telli kullanılmasının dışında büyük orkestralar için yazılmış eserlerde 5 telli olarakta kullanılır.
Bağlama, saz, divan sazı, meydan sazı, tanbura, cura, çöğür, oniki telli, üçtelli, bozuk, bulgarı, ırızva, kopuz vb. Ortalama tekne boyu 22-24 cm arasındadır.
Yaylı sazlar içerisinde yer alan kemençenin Orta Asya kökenli olduğunu, buradan Türk göçleriyle birlikte Avrupa, Asya ve Afrika'ya yayıldığının anlaşıldığını belirten Prof. Dr. Necati Demir, Türk boylarının kemençeye farklı isimler verdiğini belirtti.
Kemençeyle her ezgi çalınabilir. Perdesizdir. Kemençe yayı çet (çef), erik ağacından yapılır. Yay telleri ise at kuyruğundandır.
Rebap, çoğunlukla Orta Asya'da kullanılan, çeşitli biçimleri olan telli bir çalgı türüdür. Bir saz türüdür, gövdesi Hindistan cevizi kabuğundan yapılır. Türkiye, İran, Arabistan, Kuzey Afrika, Afganistan, Pakistan, Hindistan gibi ülkelerde bazı mızraplı ya da yaylı çalgılara verilen ortak bir isimdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri