Bu teknikte katılımcılar halka şeklinde otururlar ve konuşmak isteyen öğrencilere yuvarlak bir cisim verilir. Bir olay, konu, film ya da öykü gruba izlettirilir. Daha sonra öğrencilere olaydaki ya da filmdeki bir karakterin yerine kendilerini koymaları istenir.
Konuşma halkası, öğrencilerin görüş farklılıklarını görmeye ve farklı görüşlere saygı göstermesine yarayan bir yöntemdir. Konuşma halkasının amacı; sınıf içinde güven ve saygı atmosferi oluşturmak, öğrenciler arasında ilişkileri ve iletişimi geliştirmektir.
Öğrenme halkası modeli, başlangıçta keşif, terim tanıtımı ve kavram uygulamalarından oluşan 3E modeli olarak başlamış, daha sonra merak uyandırma, keşfetme, açıklama ve genişletme şeklinde 4E öğrenme halkası modeli olarak ifade edilmiştir (Bybee, 1997).
GÖRÜŞ GELİŞTİRME (SERBEST KÜRSÜ) TEKNİĞİ (Ortalama okuma süresi 4 dakika, 16 saniye.) Zıt karşıt kutuplu bir konunun tamamen katılıyorum-hiç katılmıyo-rum aralıklarında tartıştıkları bir tekniktir. Serbest kürsü olarak da adlandırılır.
Vızıltı gruplarında önemli olan belli bir öğrencinin belirli bir süre bir konu üzerinde tartışması ve sonunda varılan kararların açıklanmasıdır. Bu tür grup tartışması 4-36 dakika arasında sürebileceği için Vızıltı gruplarına "kısa süreli tartışma grupları" da denilmektedir.
İlgili 20 soru bulundu
Akvaryum tekniği, öğrencilerin ilgi duyduğu ya da üzerinde anlaşmaya varamadığı konuların öğretiminde çok etkili bir tartışma tekniğidir. Sınıf içi tartışmaları canlandırmak mümkün olduğu kadar çok sayıda öğrenciyi tartışmaya katmak için kullanılır.
Bu modellerin aşamaları Tablo 1'de verilmiştir. Temel öğrenme halkası modeli olan 3E öğrenme halkası modelinin aşamaları Lawson (1996) tarafından Keşfetme, Kavram Tanıtımı ve Kavram Uygulaması şeklinde ifade edilmiştir.
3E modeli Piaget tarafından zihinsel gelişim üzerine inşa edilmiştir. Bu model ile beraber öğrenci merkezli bir öğretim ortamı hazırlanmak istenmiştir. Öğrencilerin etkin katılımı ile öğrencilerin zihninde yeni bilgiler inşa edilir bu sayede yapılandırmacı öğretim yaklaşımı derslerde uygulanmış olur.
Öğrenme halkası modeli ilk olarak Herbert Thier ve Robert Karplus tarafından 1967 yılında 3 aşamalı olarak oluşturulmuştur. Öğrenme halkasının aşamaları; Keşfetme.
Konuşma sırasını belirtecek bir nesne bulundurulur (top, kalem vb. cisimler). Bu cisim elden ele dolaşarak konuşma sırasını bir başka kişiye verir. Konuşma başlatılarak durum anlatılır ya da canlandırma yapılır. Konuşma nesnesini yanınızdakine vererek konuşma başlatılır.
KONUŞMA HALKASI TEKNİĞİ
Yuvarlak bir cisim seçilerek elinde yuvarlak cismi tutanların konuşması istenir. Diğer öğrencilerin konuşmasına, tartışmasına izin verilmez. Öğrencilerden yanıt vermemek isteyenlere saygı gösterilmelidir. Yanıtlar tamamlandığında diğer bir tekniğe geçmek için kısım düzenek değiştirmelidir.
Seçilen o karakter ile ilgili olarak sizce ne hissetmiştir, ne düşünmüştür gibi sorularla uygulama başlar ve sırasıyla halkadaki bütün öğrenciler görüşlerini ifade eder. Bu teknikte konuşmak istemeyen öğrenci “pas” diyerek cismi yanındakine aktarır.
Üç Aşama Yasası, Auguste Comte'un “The Course in Positive Philosophy” adlı çalışmasında geliştirdiği bir fikirdir. Bir bütün olarak toplumun ve her belirli bilimin zihinsel olarak tasarlanmış üç aşamadan geçtiğini belirtir: (1) teolojik aşama, (2) metafizik aşama ve (3) pozitif aşama.
Beş basamak sırasıyla: (1) ilgi çekmek (engagement), (2) keşif (exploration), (3) açıklama (explain), (4) detaylandırma (elaboration), (5) değerlendirme (evaluation).
4-E Öğrenme Döngüsü yöntemi keşfetme, açıklama, genişletme ve değerlendirme olmak üzere birbirini izleyen dört basamaktan oluşur ve öğretmenlerin yapılandırmacı teoriyi sınıf içerisinde kolaylıkla uygulayabilmelerinde oldukça etkili bir yoldur (Bybee, 1997).
Dolayısıyla öğrenme döngüsü modeli; giriş, keşfetme, açıklama, derinleştirme ve değerlendirme olarak beş aşamadan oluşan “5E öğrenme döngüsü” olarak ifade edilen bir öğrenme modelidir (Bybee v.d., 2006).
Bybee (1997) tarafından geliştirilen 5E modeli, ismini aşamalarının sayısı ve her bir aşamanın baş harfinden alır. Bunlar: Engage-Enter/Đlgi Çekme-Girme, Explore/Keşfetme, Explain/Açıklama, Elaborate/ Genişletme ve Evaluate/Değerlendirme (Özmen, 2004; Smerdan, Burkam & Lee, 1999).
Kullanıcıların İhtiyacı Olan İçerik Türleri
E-öğrenme içerikleri bazı istisnalar hariç genellikle üç farklı türde sağlanır. Bunlar performans desteği, öğrenme deneyimi ve bilgi şeklindedir.
Kuantum öğrenme yaklaşımı belirsizlik, olasılık ve bütünsellik ilkelerine dayanmaktadır. Kuantum öğrenme, sonuçları kesin ve net ifadeler yerine olasılıklar ile ortaya koyar. Olaylara holistik bir bakış ile yaklaşarak olayların birbirini etkilediğini ve birbirinden ayrılmayacağını vurgulamaktadır.
Öğrenciler, öğretmenin konuyla ilgili aktardığı metin ya da sorularla ilgili fikirlerini yansıtan kartı seçer. Kartı sıralarının üzerine koyarak ya da havaya kaldırarak fikirlerini duyurur. Böylece her öğrencinin konu hakkında görüşü alınmış olur.
Anlamlı öğrenme kuramı, müfredatın ezbere dayalı öğrenme stili dışında bir yöntem önerir. Kuram, sözel açıklamalar yoluyla öğrencinin zihninde var olan bilgi ve deneyimleri kullanarak yeni bir bilginin anlamlı bir şekilde iletilmesini önerir.
Rulman tekniği sınıf içerisinde öğrencilerin derse aktif katılımını sağlayan ve dersi monotonluktan kurtaran aynı zamanda eğitirken eğlendiren bir öğretim yöntem ve tekniği olarak belirtilmektedir. Bu teknik öğrencilerin karşılıklı olarak birbirlerinin fikirlerini dinledikleri bir süreç olarak belirtilmektedir.
Kum Saati:
İlk önce tahtaya boş kum saati çizilir ve öğrenilecek konu kum saatinin ortasına yazılır. Öğrenilecek konu ile ilgili ön bilgiler kum saatinin üst kısmına yazılır ve konu işlenir. Konu işlendikten sonra, öğrenme malzemesinin ana temaları kum saatinin alt bölümüne yazılır ve kum saati açıklanır.
Kartopu tekniği bir tartışma biçimidir. Katılan kişilerin (genellikle sınıf ortamlarında öğrenciler ile yapılır) kendi görüşlerini belirttikleri ve diğer katılan kişilerle tartışabildikleri aynı zamanda görüşlerini kıyaslayabildikleri etkili bir etkinlik olarak bilinmektedir. Mantığı kartopu şeklinde ilerlemektedir.
Bu öğrenme modelinin uygulandığı çalışmalarda modelin, öğrencilerin akademik başarısını artırdığı, fen bilimlerine yönelik tutumlarını olumlu yönde etkilediği görüşmüş. 7E öğrenme modeli 7 aşamadan oluşur. Bunlar: teşvik etme, keşfetme, açıklama, genişletme, kapsamına alma, değiştirme, inceleme-sınama.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri