En kaliteli fındık sıralamasında genel olarak Giresun fındığı en iyi fındık olarak zikredilir. İkincilikte ise cevaplar biraz tartışmalı, ama genel olarak Ordu, Trabzon veya Sakarya fındıkları en çok beğenilen fındıklar arasında.
İlimizde dekara ortalama 80–90 kg olan fındık veriminin, oluşturulan örnek bahçelerimizde 250-300 kg'a kadar çıktığını görmek üreticileri mutlu etti. İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, oluşturduğu örnek bahçelerin sayısını il genelinde artırarak üreticilerimizin daha çok kazanmasını sağlamayı amaçlamakta.
Fındık, yapraklarını döküp toprakta humus meydana getiren ağaçların gölgeliklerine, soğuk bölgelerde güneye bakan, kuzeye kapalı yerlere dikilmelidir. Fındık tohumundan, çelikle, daldırma ile aşı ile üretilebilirse de en iyisi kök diplerinden süren fışkınlarla yetiştirme türüdür.
Fındık üretiminde yüksek kalite ve verim elde etmek istiyorsanız gidya içerikli toprağa ek olarak gübre kullanabilirsiniz. Fındık gübrelerinin fındık üretiminde oldukça etkili olduğu bilinmektedir. Gübre kullanımını doğru sulama teknikleri ile destekleyerek ürün veriminizi arttırabilirsiniz.
İlgili 32 soru bulundu
Fındığın normal gelişebilmesi ve bol ürün verebilmesi topraktan aldığı besin maddeleri ile mümkün olmaktadır. Bu besin maddelerinden en önemlileri ise azot, fosfor, potasyum ve kalsiyumdur. Diğer besin maddeleri de fındık için çok önemli olmasına rağmen bunlar önceki besin maddeleri kadar önemli değildir.
Fındık Ağacı Su İster mi? Fındık ağacının susuzluğa ve kuraklığa dayanımı neredeyse yok denecek kadar azdır. Fındık ağacının toprağının tamamen kurumasına hangi mevsimde olursa olsun izin verilmemelidir. Yağışsız geçen aylarda haftada bir su verin.
FINDIKTA YÜKSEK RANDIMAN VE BOL VERİM İÇİN ÇOTANAK FERTİL
Ayrıca konuyla ilgili Fındık Araştırma Enstitüsü uzmanlarının görüşleri de alınarak “20.12.15+2(MgO)+B+Zn” desenli Çotanak Fertil gübresi formüle edildi. GÜBRETAŞ'ın uzman ziraat mühendisleri, Çotanak Fertil gübresinin toprağa karıştırılmasını tavsiye ediyor.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 2022 fındık fiyatını Ordu'daki hizmetlerin toplu açılış töreninde açıkladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan detaylarını TMO'nun açıklayacak olduğunu belirterek, alan bazlı destekle birlikte fiyatı 54 TL olarak belirlediklerini söyledi.
Rakım azaldıkça bahçelerin dönüm bedelinin fiyatı daha da artıyor. Destek ödemelerinden önce fındık bahçesinin dönümü 5- 10 bin TL arasında giderken, bugün dönümü 30- 50 bin TL arasında değer kazandı.
Fındığın ekonomik ömrü 55-60 yıldır. Daha yaşlı bahçelerde verimde önemli düşüşler görülmektedir. Çünkü ocaktaki ana bitkinin kökü yaşlanmış olmakta dolayısıyla bu kökten çıkan sürgünlerin verim potansiyeli de düşük olmaktadır.
ben orduda dönümdem 100 kg fındık alıyorum. 100 dönümde 10 ton fındık oluyor. 16 dönümden 3 ton alacak arkadaş dönümden yaklaşık 200 kg fındık elde ettiğini iddia ediyor. benimkinin iki katı. bunu yapacak babayiğit fındık bahçesi almak yerine benim bahçeyi işletsin, 100 dönümden 20 ton fındık alsın, 10 tonu onun olsun ...
Sıra arası mesafe en az 4 m olmalıdır.
Türkiye'de fındık üretiminin en iyi şekilde gerçekleştiği ve sayının en fazla olduğu il Ordu'dur.
Dikimden 2 yıl sonra meyve verir. Anaç olarak Fındık ocakları yanından çıkan genç filizler kullanılmaktadır. Türkiye de 60-80 yıllık ağaç olduğu tespit edilmiş olup bizler en az 50 yıl olarak değerlendirmekteyiz.
Fındığın en ufak boyutu olarak bilinen pikola fındık, fındığın en lezzetli ve minik şeklidir. En çok da fındık diyarı olan Giresun'da yetiştiriciliği yapılan pikola fındık çerezlik olarak kullanılmakla beraber aynı zamanda çikolataların içinde kullanılmaktadır.
Malın kalitesine gire randıman düşük veya yüksektir. % 50 randıman demek 100 gram kabuklu fındıkta 50 gram iç fındık çıkmış demektir.
Randımanı % 49–50 ve yağ oranı % 65-68"dir.
Gramaj seçenekleri: 250 gr267,60 TL/kg. 500 gr225,78 TL/kg.
Giresun ilimizdeki fındık bahçelerinde organik madde oranına yönelik olarak yapılan araştırmalarda; bir vejatasyon (bitkilerde büyüme) döneminde, dönüme 20-24 kg saf azot verilmesi gerektiği tespit edilmiştir.
Ordu'da yaşlanan bahçeleri gençleştiren üreticiler, kozalak akarı ve külleme (mantar) hastalığına karşı zirai ilaçlama çalışmaları yaparken, randıman düşüklüğü ve zirai don riskine karşı da bahçelere kalsiyum karbonat içeren tarım kireci atıyor.
Fındık bahçelerinde kışlık gübreleme; Kasım ve Şubat ayları arasında fosforlu, potaslı gübreler, çiftlik gübresi ve kireç verilebilir.
Bitkiler için çeşitli gübreler kullanılırken, fındık için en iyi gübrelerden birisi şüphesiz azotlu gübredir. Azotlu gübrenin verilmesi için en uygun zaman Mart ayıdır. Tabi ki bu uygulama yapılırken Azotlu gübrenin sadece yarısı Mart ayında verilmelidir. Azotlu gübrenin kalan kısmı Haziran ayında verilmelidir.
Yetişme Koşulları Kışların ılık geçtiği nemli ve humuslu toprağı sever Yıllık 1000-2000 mm. kadar yağış ister fındık, 2 santigratın altındaki sıcaklıklarda zarar görür. Don olayları ürün miktarı ve kaliteyi düşürür.
Fındık tomurcukları kış döneminde -10 dereceye kadar zarar görmezler, -15 dereceden itibaren en az 12 saatte zarar görürler, -20 derecede tamamen ölürler. Burada fındık çeşitleri önem taşımaktadır. Örneğin Palaz ve Kalınkara fındık çeşitleri iklim şartlarından en fazla etkilenen türlerdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri